6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 maddesine dayanılarak çıkarılan, 16 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazete ’de Gebe veya Emziren Kadınların Çalıştırılma Şartlarıyla Emzirme Odaları ve Çocuk Bakım Yurtlarına Dair Yönetmeliğin 13. maddesi ile işverenlere İşyerlerinde Emzirme Odası ve Kreş açma zorunluluğu getirmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinde analık halinde çalışma ve süt izni hakları düzenlenmiştir.
MADDE 74.
- Kadın işçilerin doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
- Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta eklenir.
- Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde doktorun onayı ile kadın işçi isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir.
- Bu durumda kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere eklenir.
Yukarıda belirtilen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir.
- Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
- Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde işçinin ücretinde bir indirim yapılmaz.
- İsteği halinde kadın işçiye 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
- Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır.
Oda ve Yurt Açma Yükümlülüğü
Yaşları ve medeni halleri ne olursa olsun,
- 100-150 kadın çalışanın olması halinde emzirme odası kurma,
- 150 den çok kadın çalışanın olması halinde ise, 0-6 yaşındaki çocukların bırakılması ve bakılması, emziren işçilerin çocuklarını emzirmeleri için işveren tarafından kreş açma
zorunluluğu getirilmiştir. Oda ve yurt açma yükümlüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir olan sınırları içinde bulunan tüm işyerindeki kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınır.
Emzirme odası ve /veya yurt kurulması için gereken kadın çalışan sayısının hesabına erkek çalışanlar arasından çocuğunun annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş olanlar da dâhil edilir. Düzenleme gereği işverenler, kadın çalışanların tamamı bekâr veya çocuğu olmasa da kreş veya emzirme odası kurmak zorundadır. Kadın çalışanların çocuklarını emzirmeleri için işverenler, çalışma yerlerinden ayrı ve işyerine en çok 250 metre uzaklıkta EK-IV’te belirtilen şartları taşıyan emzirme odası sağlamakla yükümlüdür. Kreş işyerine 250 metreden daha uzaksa işveren taşıt sağlamakla yükümlüdür. İşverenler, ortaklaşa oda ve yurt kurabilecekleri gibi, oda ve yurt açma yükümlüğünü, kamu kurumlarınca yetkilendirilmiş yurtlarla yapacakları anlaşmalarla da yerine getirebilirler.
Oda ve Yurtlardan Faydalanacaklar
- Oda ve yurtlardan, kadın çalışanların çocukları ile erkek çalışanların annesi ölmüş veya velayeti babaya verilmiş çocukları faydalanır.
- Odalara 0-1 yaşındaki, yurtlara velisinin isteği üzerine ilkokula kaydı yapılmayan 66 aylığa kadar çocuklar alınır.
- Oda ve yurtlarda, çocuklar ve görevliler dışında başkasının bulunması ve bunların başka amaçlarla kullanılması ve bulunması yasaktır.
- Yurtlarda çocuklar yaş gruplarına uygun olarak birbirinden ayrı bulundurulurlar.
- Çocuklar, oda ve yurtlara işbaşı yapılmadan bırakılır, işin bitiminde alınır. Anne ve babalar, odaların ve yurtların disiplin ve yönetimine dair kurallara uymak şartıyla ara dinlenmesinde çocuklarını görüp bakımıyla ilgilenebilirler.
Oda ve Yurtların Bildirilmesi
İşverenler, 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamındaki işyerlerinde açtıkları oda ve yurtlarla ilgili bilgi ve belgeleri, açılma tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde bir rapor halinde Milli Eğitim Bakanlığı ile bağlı oldukları Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne gönderirler.
Detaylı bilgi için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
yarm gün çalışma saatlerinde süt izni kullanma hakkı var mı
Merhaba,
kreş açma zorunluluğunda birşey sormak istiyorum. Çalıştığım işyerinde genel müdürlükte 103 kadın çalışan var. ancak genel müdürlüğe 100 m mesafede yine aynı mahallenin sınırları içerisinde ayrı ek bir binada çalışan kadınlarla toplam sayı 181 oluyor. Bu durum da kreş açmayı zorunlu kılıyor mu? Ben bunu İnsan Kaynakları müdürü ile konuştuğumda bana aynı bina içerisinde olması gerektiğini söylemişti.
Kanunda
“Oda ve yurt açma yükümlüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir olan sınırları içinde bulunan tüm işyerindeki kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınır.” der.
Mücavir alan, belediye sınırları dışında olup, imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlardır. Böyle bir uygulamada amaç, belediyenin yakın çevresindeki imar faaliyetlerini denetlemesini sağlamak, rantı ve plansız yapılaşmayı önlemektir.
Gamze hanım, İlla aynı yerde olması gerekmiyor kanunda belirtildiği gibi;
“Oda ve yurt açma yükümlüğünün belirlenmesinde, işverenin belediye ve mücavir olan sınırları içinde bulunan tüm işyerindeki kadın çalışanların toplam sayısı dikkate alınır.”
İK bir daha kontrol etsin yasayı ! Yada Hukuk birimine danışsın !
şirket çalışanlarının tamamı olması zorunlu yok o bina yok bu bina yok o oda gibi kendi kafasına göre seçenekler uyduramaz aynı şirket içinde toplam sayıya ulaşması halınde dilekçe yazarak kreş açmayı talep edebilirsiniz. aksini iddia etmesi durumunda notere gidip ihtar çektirebilirsiniz.
Merhaba ,
Çağrı merkezinde çalışıyorum yaklaşık 250/300 kadın çalışan var evli bekar fakat iş yeri 7/24 faaliyet gösteriyor ve biz de vardiyalı çalışıyoruz şirket kendi bünyesinde oda veya kreş açsa da dışarıda bir kurumla anlaşsa da benim mesai saatlerim içerisinde çocuğu bırakmam gerekiyor fakat anlaştıkları hiçbir krım gece çalışmayacaktır böyle bir durumda ne yapılabilir
Çalıştığım firmada 3000 çalışanın arasında 1800e yakın vardiyalı kadın çalışan bulunmaktadır. Daha önceki senelere taşımalı sistem vardı yaklaşık 3 senedir kendi bünyesinde takin bor alana inşa edildi. Ekonomik kriz bahane edilerek annelik ikinci çocukları kreşe alınmadı. Yeni kayıtlardan 460tl para talep ediliyor. 4 yaş üzeri çocuklarda kreşten atılıyor yada 460tl para isteniyor şikayet edildi denetlemiceler geldi lakin sistem aynı devam ediyor çalışan kadınlar ne yapmalı
Kreşle ilgili sorum olacak Bizim fabrika pastor,farmoko,işık gibi şirketler acarak bizleri öyle gosteriyor bir şirkette 150 bayan yok kreş tazminati acabilurmiyim
Merhaba benim çalıştığım kurumda binin üzerinde kadın çalışan var ik kurumu anlatırken kresten bahsediyor fakat açılmış bir kreş yok anlasmali sadece anlaşma yaptıkları uzak bir kreş var onada servis sağlıyor o kadar maaşın 3 de 1 ini kreşe ödüyoruz ki benim iki çocuğum var öbürünu de 18 aydan küçük diye kreşe almadılar bile ama çalışmak zorunlu ya istifa et ya çalış diyorlar bebeğime de bakıcı tutmak zorunda kaldım şuan aldığım maaşın 4 de 1 i bana kalıyor 5 senedir bu kurumdayim istifa edip tazminatimi da yakmak istemiyorum tazminatımı almak için kreş sorumluluğunu belirtebilir miyim küçük çocuğumu almaması ve oburunden de ücret talep etmesinden dolayı