Karakol Bildirimi Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?
Karakol Bildirimi Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Karakol Bildirimi Nasıl Yapılır ve Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kimlik bildirimi işyerinde çalışan tüm çalışanlar için yerine getirilmesi gereken bir uygulamadır. Buna göre işverenler tüm çalışanların kimlik bilgilerini en yakın kolluk kuvveti birimine bildirmekle yükümlüdürler. 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’na göre ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanların karakola bildirilmesi gerekmektedir.

Kimlik Bildirme Kanununun Uygulanması ile İlgili Yönetmelik kapsamında; Otel, motel, han, pansiyon, bekar odaları, günübirlik kiralanan evler, kamp, kamping, tatil köyü, her türlü özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri ve dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinde çalıştırılanlar 24 saat içinde en yakın yetkili genel kolluk örgütüne bildirilmelidir. Bu kapsam dışındaki her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerleriyse çalışanlara ait kimlik bildirme belgesini yine en yakın yetkili kolluk örgütüne üç gün içinde vermelidir.

Kimlik bildirim işlemi için iki örnek olmak üzere Çalışanlara Ait Kimlik Bildirme Belgesi (Ek-1) hazırlanmalıdır. Belgede yer alan ayrılış tarihi ve imza haneleri boş bırakılmalıdır. İki örnek olarak hazırlanan belgeler işyerinin bulunduğu mahallenin muhtarına onaylatılarak en yakın kolluk örgütüne verilmelidir. Bu bildirimler işveren tarafından elektronik ortamda da yapılabilir. Elektronik ortamda yapılan bildirimlerde muhtar onayı gerekmemektedir. Kolluk örgütündeki görevli, aldığı belge örneklerinin benzerliğini saptadıktan sonra öteki örneği yükümlüye geri verir. Bir nüshası işyeri tarafından çalışanın özlük dosyasında saklanmalıdır.

İş yerlerinin sahibi veya kanuni temsilcisi tarafından sorumlu işleticilerinin kimlikleri de İşletici Kimlik Bildirme Belgesi (Ek-2) hazırlanarak en yakın kolluk birimine verilmelidir. Sorumlu işleticinin değişmesi halinde değişikliğin 24 saat içerisinde aynı şekilde kolluk birimine bildirilmesi zorunludur.

Çalışanlara ait kimlik bildirme zorunluluğu yalnızca işe girişlerde değil, çalışanın işten ayrılması durumunda da geçerlidir. Çalışanın o yerden ilişiğinin kesilerek ayrılması halinde işveren, belgelerin verilmesindeki sürelere uymak kaydı ile Çalışanlara ait Kimlik Bildirme Belgesi (Ek-1) hazırlayarak kolluk birimine bildirmelidir. İşveren, kendisindeki örnekten ayırdığı zımbalı kısma ayrılış tarihini yazıp imzalayarak kolluk örgütüne vermeli ve kendisinde kalan belge örneğini kolluk örgütünden aldığı zımbalı kısımla birlikte üç yıl süre ile saklamalıdır.

Kimlik bildirimi işverenlerin dikkat etmesi gereken uygulamalardan biridir. Kimlik bildiriminin yapılmamasının cezai yaptırımı söz konusudur. Bu durumda işverenlere 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun 15 ve 17. maddesi hükümlerine göre cezai yaptırım uygulanmaktadır. 2024 yılı için belirlenen ceza tutarı çalışan başına 267 ₺ olarak belirlenmiştir.

Benzer içeriğimizi incelemek için tıklayın.

Ek-1

Ek-2

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

1 yorum

  1. Bu bildirimler artık on-line yapılıyor. Belirttiğiniz üzere kağıt matbu İstanbul’da ve Tekirdağ’da kabul edilmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir