İşverenlerin yeni işe başlayan ya da işten ayrılan personelleri bazı kurumlara çeşitli nedenlerle bildirim yükümlülüğü bulunmaktadır. Bunlardan SGK’ya yapılan işe giriş ve işten çıkış bildirimlerini hepimiz biliyoruz. Bir de işyeri bölgesinin bağlı bulunduğu kolluk kuvvetlerine bildirim yükümlülüğü söz konusudur. Bu yükümlülük işletmelere 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu ile verilmiştir. Kimlik Bilgilendirme Formlarının Emniyete Bildirilmesi yasal bir sorumluluk olduğundan, bildirilmemesi durumunda da cezai işlemle karşılaşılabilmektedir.
Kimlik Bildirme Belgesi
Çalışanlara Ait “Kimlik Bildirme Belgesi” işe giriş ve işten ayrılış bildirimleri ile işveren sorumluluğunda olup 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanun Maddesi ile detayları aşağıdaki gibidir:
“Otel, motel, han, pansiyon, günübirlik kiralanan evler ve odalar, kamp, tatil köyü ve benzeri her türlü, özel veya resmi konaklama yerleri ile özel sağlık müesseseleri, dinlenme ve huzur evleri, dini ve hayır kurumlarının sosyal tesislerinin sorumlu işleticileri müesseselerinde sürekli veya geçici olarak çalıştırdıkları kimseleri ve bunların ayrılışlarını, 24 saat içinde bağlı oldukları en yakın kolluk örgütüne bildirmekle yükümlüdür.” Yükümlülüğüne yerine getirmeyen işverenler için 2017 yılında uygulanacak ceza tutarı 456 tl olarak düzenlenmiştir.
“Şehir, kasaba ve köy sınırları içindeki; 1. maddede sayılanlar dışında kalan her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlar ve buralarda her türlü barındırmalar için iş yerlerinin sorumlu işleticisi; Öğrenci yurtları ve benzeri yerlerde çalışanlar ile bu yerlerde kalmakta olan öğrenciler için o yerin sorumlu işleticisi; tarafından örneğine uygun kimlik belgesi doldurularak üç gün içinde genel kolluk örgütüne bildirilmesi zorunludur.” Yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverenler için 2017 yılında uygulanacak ceza 33 tl olarak düzenlenmiştir.
Kimlik bildirimlerinde, hem işletmelerin hem de Polis Merkezlerinin zaman kaybı ve iş yükü açısından yarar sağlayacağı düşünülerek, hızlı veri gönderimine olanak sağlayan, “çalışanlara ait online kimlik bildirim” projesine ülke genelinde faaliyete geçirilmiştir. İnternet üzerinden başvuru işlemlerini tamamlayan işverenler Vergi Levhası Fotokopisi ile birlikte bağlı bulunduğu Polis Merkezi Amirliğinde Kimlik Bildirme Bürosuna müracaat ederek kendilerine verilecek “Kullanıcı Adı ve Şifre” ile online işlemlerini aktifleştirebilmektedirler.
Online kimlik bildirme ile bağlı bulunduğumuz karakol (Çankaya – Ankara) ile görüştük . böyle bir uygulamanın olmadığı bilgisi verildi. Daha detaylı nereden öğrenebliriz acaba?
Merhaba,
Bununla ilgili linki de paylaşırsanız iyi olur, zira böyle bir “çalışanlara ait online kimlik bildirim” projesinden ilgili görevdeki polislerin haberi yok. Ayrıca internette bununla ilgili bir haber de bulamadım.
Teşekkürler
Merhaba,
Henüz tüm Türkiye genelinde online bildirim yapılamıyor maalesef, şimdilik sadece Antalya’da (benim işyerlerimden) bu işlem online yapılabiliyor.
Merhaba,
Diğer yorum yapan arkadaşlarımız gibi bu konuyla ilgili daha detay nereden bilgi alabiliriz; çünkü bağlı bulunduğumuz Amirliğin böyle bir bilgisi yok.
Şimdiden teşekkürler.
Şehir, kasaba ve köy sınırları içindeki; 1. maddede sayılanlar dışında kalan her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlar ve buralarda her türlü barındırmalar için iş yerlerinin sorumlu işleticisi;
Kanundan görüleceği üzere kaonaklamalı ticarethaeler için geçerlidir. Örnek, depo da 4 kişi çalışanım var. bunlar depoda konaklamıyor. Bu nedenle bildirimyapmaya gerek yok. kanunun amacı otel ve işyeridne koaklaya çalışanları yani ikametgahı başka yerde olmasıa rağmen işyeride yaşayanları kapsıyor.
kardeşlerim türkiyede 4 ilde uygulanmaktadır.
Gaziantep Adıyaman bursa ve konya dier illerde bu uygulama yoktur.
Bilgilerinize