Kısa Çalışma Döneminde Ücretsiz İzin Olur mu?
Kısa Çalışma Döneminde Ücretsiz İzin Olur mu?

Kısa Çalışma Döneminde Ücretsiz İzin Olur mu?

Son ayların Covid-19’dan sonra en çok konuşulan konusu kısa çalışma ödeneği oldu. Ekonomiyi ve istihdamı korumak adına atılan en önemli adımlardan birisi kısa çalışma ödeneği olurken, bir diğeri de ücretsiz izin oldu. Peki kısa çalışma döneminde ücretsiz izin olur mu?

Pandemi sürecinde yapılan önemli değişikliklerden birisi de hiç kuşkusuz ücretsiz izin düzenlemesiydi. Buna göre; işveren işçiden rıza almaksızın ücretsiz izin vizesi verebilecek ancak karşılığında da ahlak ve iyi niyet istisnası dışında, işçisini işten çıkaramayacaktı. Aslında bu durum için işçi ve işveren arasında bulunan bir orta yol da demek mümkün.

İşçi Hangi Koşullarda Ücretsiz İzne Çıkarılabilir?

İşçinin kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için, birtakım kriterleri sağlaması gerekiyor.

  • Son üç yılda en az 450 gün sigorta prim gün sayısı
  • Son 60 günde kesintisiz sigortalılık

Bu kriterlerin de yine pandemi sürecinde yumuşatıldığı belirtmekte fayda var. Yukarıda belirtilen son üç yılda 450 prim günü sayısına ulaşamayanlar ve son 60 gün kesintisiz sigortalılığı bulunmayanlar için ise, gidilecek yol: ücretsiz izin.

Kısa çalışmada; kabaca ödenek tutarı asgari ücretin yüzde 150’sini geçmeyecek şekilde, brüt maaşın yüzde 60’ı olarak belirleniyor. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere ise, devlet tarafından günlük 39,24 TL tutarında bir ödenek bulunuyor.

Aynı İş Yerinde İki Farklı Uygulama Olur mu?

Aynı iş yerinde hem ücretsiz izin hem de kısa çalışma süreçlerine gidilebilir. Hatta aynı departmanın içinde bile bu uygulamaya gidilebilir. Ancak burada dikkat edilmesi gerek birtakım hususlar bulunuyor. Mesela işçi; kısa çalışma ödeneği kriterlerini taşıdığı halde, işvereni ya da işveren vekili onu ücretsiz izne çıkarırsa ne gibi sonuçlar olur? Öncelikle eğer kasıtlı olarak böyle bir uygulamaya gidilmişse, bunu bir mobbing olarak değerlendirmek çok da yanlış olmayacaktır. Hatta işçinin, haklı şekilde iş akdi feshi yolunu bile açabilir.

Kısa çalışma ödeneği kriterlerine sahip bir işçinin ücretsiz izne çıkarılması, haliyle işçide büyük bir gelir kaybına neden olacak ve zor duruma düşürecek. Ancak böyle bir durumda, işveren ya da işveren vekili işçinin, hem kısa çalışma ödeneğinden hem de ücretsiz izin ödeneğinden faydalanmasını sağlamaya çalışabilir. Ancak bu hatalı bir işlem olacak ve işçi her iki işlem için ödenekten faydalanamayacak.

Ücretsiz izin de devlet destekli olduğu ve işçi ücret alacağı için, kısa çalışma sürecinde bulunan bir işçi ücretsiz izne gönderilemiyor.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

11 yorum

  1. Kısa çalışma ödenek çıkmasına rağmen bazı işçiler gönüllü olarak çalışmak istemediklerini belirterek ücretsiz izin talep etmektedirler. Bu durumda işçinin talebi ile elde edilen ücretsiz izin nedeni ile ne işveren ne de işkur kısa çalışma ödeneği verecektir. bu şekilde 2 işçinin dilekçesini alarak kuruma mail attım. ama kurum yine de kısa çalışma ödeneği çıkardı. ben ise ücretsiz günlerine ödenek yapmadım. Bu konudaki yorumunuz nedir? teşekkürler…

  2. Kolay gelsin.Ücretsiz izine yollandık.Nakdi ücret desteği alıyorum acaba bu para bizden ileride ( kısa çalışma ödeniği alanlar gibi ) hak ettiğimiz işsizlik ödeniğinden mahsup edilecek mi? Saygılarımla

    • Bana 2 ay Nisan ve mayıs aylarında kısa çalısma ödeneği cıktı ama ben hazıranda da iş yerimde ücretsiz izin gözüküyorum şimdi ben hazıranda ücretsiz izin parası alıcam mı acaba cvp verebilirseniz cok sevinirim

    • Merhaba ben ramazan 1 de ücretsiz izne çıkardı şirket kısa çalışma ödeneği alabilir miyim 3 yıldır aynı şirkette çalışıyorum benden dilekçe yazmamı istediler ve aldılar işten çıkarma yasağı olduğu için çıkarmadılar ama bitince çıkaracaklarını nı söylediler şimdiden

  3. Merhaba,
    Kısa çalışma ödeneği alırken iş veren işçileri ücretsiz izne çıkarabilir mi

  4. Ücretsiz izin ödemeleri 17 temmuz a kadardı. Şuan uzatıldı mı?

  5. Merhaba,

    Mevcut dönem sebebi ile iş yerimiz 20 Mart tarihinden beri kapalı. 20 Mart sonrası kabaca 2,5 aylık kısa çalışma ödeneğinden faydalanmaktayız. İş verenim eylül aynına kadar kapalı olacağımızı ve bu süreçte ücretsiz izinde olacağımızı söyledi. İş verenin buna hakkı varmıdır, benim bu durumda yasal haklarım nelerdir.

    Teşekkürler.

  6. Merhabalar;
    Ben 3 Nisan’da doğum iznine çıktım ve kısa çalışma odeneginden faydalanamadim 1 eylülden 30 Kasım a kadar ücretsiz izin parası aldim şimdi de kısa çalışma ödeneği başvurusu başladı benim 31 marta kadar tüm kriterlere uyuyor 60 gün ve 450 gün ama 3 nisandan beri hiç sigortam ödenmiyor iş yeri tarafından ben şuanda başvuru yapıldığında kısa çalışma odeneginden faydalanacak miyim hiç bilgim yok çok zor duruma düştük bir bilginiz varsa bilgi verebilir misiniZ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir