Kısa Çalışma Ödeneğinde AGİ Tutarı
Kısa Çalışma Ödeneğinde AGİ Tutarı

Kısa Çalışma Ödeneğinde AGİ Tutarı

Şüphesiz ki, son günlerde en çok konuşulan konuların başında kısa çalışma ödeneği geliyor. İşverenler de çalışanlar da kısa çalışma ödeneğinin uygulanması aşamasında karşılaştıkları soruların cevaplarını öğrenmeye ve çözmeye çalışıyor. Peki kısa çalışma ödeneğinde AGİ tutarı olacak mı, olacaksa nasıl olacak?

Bilindiği gibi kısa çalışma ödeneğinde çalışanlara, en son eline geçen aylık prime esas kazancının günlük brüt tutarının yüzde 60’ı ödeniyor ve en yüksek ödenecek tutar aylık asgari ücret brüt tutarının yüzde 150’sini (4.414.50 TL) geçemiyor. Buna göre de çalışana damga vergisi düşüldükten sonra en düşük 1.752,40 TL ile en yüksek 4.380.99 TL arasında kısa çalışma ödeneği ödeniyor.

Kısa Çalışma Ödeneği Hesaplanırken, AGİ Dahil Ediliyor mu?

AGİ, işveren tarafından devlete ödenmesi gereken verginin devlete ödenmeyip asgari geçim indirimi adı altında işveren tarafından devlet adına işçiye ödenmesidir. AGİ uygulamasında işveren aracı görevinde oluyor. İşveren, işçisine ödediği AGİ tutarını vergiden düşüyor. Oysa kısa çalışma ödeneğini, İŞKUR direkt olarak çalışanın hesabına yatırılıyor. Tutarı işveren ödemediği için gelir vergisi kesintisi yapılmıyor. Bu nedenle kısa çalışma ödeneği alanlar AGİ’den yararlanamayacak.

Kısa Çalışma Ödeneğinde AGİ İstisnası Var mı?

AGİ’den yararlanırken ücretsiz izinli veya rapor gibi aylık almadan çalışılmayan durumlarda, artık ücret geliri elde edilmediği için AGİ ödenmesi mümkün değil.

Ama, ücretsiz izinde olduğu için gelir vergisi hesaplanmayan ve dolayısıyla AGİ de alamayan çalışan için, ücretli bordroyla çalışan eşi AGİ’den yararlanabilir. Ücret alan eş, ücretsiz izinde olan eşini işverenine bildirerek ücretsiz izin dönemi boyunca eşi için AGİ’den faydalanabilir. Ücretsiz izindeki eş, o dönem için çalışmıyormuş gibi değerlendirilir.

Benzer uygulama kısa çalışma ödeneği alan ve çalışmayan, dolayısıyla AGİ alamayan ücretli için de düşünülebilir. Kısa çalışma yapılan dönemde işçinin çalışması tamamen durduysa, hiç çalışmıyorsa, ücret geliri de elde etmemiş olur. Kısa çalışma ödeneği İŞKUR tarafından ödenen, gelir vergisi kesintisi olmayan ücret niteliği taşımayan bir ödenektir. Ücretsiz izinli işçi örneğinde bahsettiğimiz gibi, kısa çalışma yapan işçi örneğinde de, ücretli olarak kesintisiz çalışmaya devam eden eş üzerinden AGİ indirimi uygulanması mümkün olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken, kısa çalışma süresince işçinin hiç çalışmıyor olarak bildirilmesidir. İşçi kısa çalışma döneminde 1 gün bile çalışsa, o ay için kişiye bir bordro hesaplanacağından, diğer eşin bu işçi için AGİ’den faydalanma imkanı yoktur.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

Yasal Süresi Dışında Verilen SGK Bildirimlerinde Dikkat!

1 yorum

  1. 1997 sigorta girişim var fakat 2018 de işsizlik oranı aldığım için sosyal yardımdan yararlanamiyorum 2 aydır ücretsiz izindeyim 2018-2020 toplam 427 gün sigorta prim ödemem var yardım dan nasıl faydalanabilirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir