İşverenler, salgın döneminde sağlanan imkanlardan faydalanarak, yaşanan bu durumun etkisini en aza indirmeye çalışıyor. Gerek kısa çalışma uygulaması, gerekse ücretsiz izinde yapılan yeni geçici düzenleme çalışmanın yavaşladığı bu dönemde bir nebze olsun rahatlattı. Bu arada iş yerlerinden ücretsiz izinden kısa çalışmaya, kısa çalışmadan nakdi ücret desteğine geçiş de söz konusu olabiliyor. Peki iş yerleri bu gibi durumlarda nasıl bir yol izlemeli?
Kısa çalışma ödeneğinden, nakdi ücret desteğine geçişin hangi şartlarda ve nasıl olduğuna değinmeden önce, kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği uygulamalarına kısaca göz atalım.
Kısa çalışma ödeneği; Ödenek, işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. Bu nedenle işsizlik sigortası kapsamında olan çalışanlar için uygulanıyor. Pandemi nedeniyle ödeneği hak etme şartları, işçinin lehine olacak şekilde esnetildi. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanılabilmek için son 60 günlük hizmet akdine ve son 3 yıllık sürede 450 prim gününe sahip olma şartları yeterli. Yaşlılık aylığı alan çalışanlar kısa çalışma ödeneğinden faydalanamıyor.
Kısa çalışma ödeneği, çalışanların işsizlik ödeneği hak ediş sürelerinden düşürülüyor.
Nakdi ücret Desteği : 17 Nisan 2020 tarihli 7244 sayılı kanun ile ücretsiz izine ayrılanlar ve iş akdi feshedilenler için günlük 39,24 TL nakdi ücret desteği uygulamasına geçilmişti.
17 Nisan 2020 itibarıyla işveren tarafından ücretsiz izne çıkartılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan çalışanlar nakdi ücret desteğinden yararlanabiliyor. Ayrıca 15 Mart 2020 tarihinden sonra iş akdi feshedilenler de bu ücret desteği kapsamında tutuluyor. Burada yine kısa çalışma ödeneğinde de olduğu gibi yaşlılık aylığı alanlar nakdi ücret desteğinden yararlanamıyor.
Kısa çalışma ya da ücretsiz izin desteği ödemeleri arasında tercih yapma hakkı işverene ait. Fakat, bu iki ödenek için de işçinin tüm şartları sağlaması halinde, önceliğin kısa çalışma ödeneğine verilmesi işçinin lehine bir durum olarak göze çarpıyor.
Kısa Çalışma Ödeneğinden Nakdi Ücret Desteğine Geçiş Nasıl ve Hangi Şartlarda Olmalı?
İşveren, kısa çalışma ödeneği kriterlerini karşılayamayan işçileri için nakdi ücret desteğine başvuru yapabiliyor. Yazımızda da belirttiğimiz üzere kısa çalışma ödeneği çalışanların işsizlik ödeneği süresinden düşürülmekte olup, işverenler çalışanları için kısa çalışma ödeneği süresinin bittiği tarihten itibaren nakdi ücret desteği için başvuruda bulunabilirler.
merhaba, 21.03.2020 – 18.06.2020 tarihleri arasında kısa çalışmadan faydalanıyoruz. kçö listesinde yar alan bazı personellerimizin eskiden kalma 15-20 gün gibi işsizlik alacakları olduğu için Nisan 2020 ayında KÇÖ den faydalandılar. Mayıs ayı için ise KÇÖ alamadıkları için pandemi ücretsiz izin giriş yaptık ancak iş ödeme yapmadı.
açıklama olarakta KÇÖ den bir sefer faydalanan kişiye sistem pandemi ücretsiz izin ödemesi yapmıyor dedildi.
İşsizlik maaşı bittiğinde nakdi destek ödemesi alınıyor mu acaba?
kısa çalışma ödeneği şartlarını hak etmeme rağmen işveren baktı ödeneğe başvurmuş bu durumda almamgerekenden daha üçret alıyorum ne yapabilirim.
kçö şartlarını taşımama rağmen işveren nakti ödeneğe başvurmuş bu durumda Nisan ayından buyana eksik ödenek alıyorum geriye dönükle beraber hakkımı nasıl alabilirim bu durum Nisan ayından buyana devam etmektedir..
Kolay gelsin. 2019’da işsizlik maaşı almıştım, 2020 temmuz ayında işe giriş yaptım ve işsizlik ödeneğim kesildi. 18 günlük işsizlik ödeneği hakkım kalmıştı. İşveren 1 Aralık’ta KÇÖ’ye başvuru yaptı o 18 günlük kalan hakkımı KÇÖ olarak aldım. İşsizlik ödeneği hakkım bittiğinden artık KÇÖ alamayacağım sanırım. Bu durumda Nakdi ücret desteğinden faydalanabilir miyim?
Merhaba şu anda k.ç.ö den faydalanıyorum Nisan ayında bitiyor bittikten sonra baktı ücret desteğine gecermiyin acaba
Kçö’den faydalanamiyorum ve pandemi ucretsiz izin destegindende faydalanamiyorum devletin 1000 tl yardim basvurusunu yaptim oda red geldi napmam gerekiyo bi akıl verirmisiniz lutfen
Kısa çalışma ödeneğine hakkım olmasına rağmen nakdi ücrete başvurulmuş iş verenim tarafından ve daha sonradan 6 ayın sonunda fark edilmiştir bu hata peki ben geçmişe dönük nakdi aldığım ücretin aslında kısa çalışma ödeneği olması . Ve eksik verilen paranın hak talebinde bulunabilirmiyim
Merhabalar, pendeminde dolayi ucretsiz izne ciktim. 2 ay kco cikti ve 2.ay kco aldiktan sonra 1 hafta icinde ise geri cagirdilar. Yanliz ful oldugum halde part calisma saati olarak calisiyorum. Suan gunde 4.5 saat calismaktayim. Calistigim kadarini sirket yatiriyor ve kalan ucreti devletten almam gerekiyor ama suan icin iskur yada e devlette yatacak bir miktar gozukmemekte sirket sinirsiz olarak kco basvurusu yapmis adima sizce suan icin ne yapmam gerekiyor yardimci olur musunuz. 170 aradim bir kac defa yardimci olamadilar.
Kısa çalişma ay sonu bitiyor kısa calişmadan yararlanıyordum bu ay sonu kısa çalişmayerine maaş varmi
merhaba bir sorum olacak. gecen sene 6 ay kçö den faydalandım sonra üç ay çalıştım fakat kasım ayında tekrar kçö ne yollandım. bildiğiniz gibi kçö artık bitti. ama işyerim beni ücretsiz izne yolladi bu defa. bu durumda nakdi ücret desteği otomatik olarak hesabıma yatar mı nisan ayi için? benim başvuru yapmam gerekiyorsa ne yapacagim ? bilen biri açıklarsa sevinirim
Merhama kcö alanlara nakti ücrete gecis yapamiyormuş suresiz izne cikarıldık birde isten de cikartilmıyo ama ücret destegide yok bununla ilgili bilginiz varmı
Merhaba
Geçensene 3 ay boyuncayarım gün çalışarak 13 günlük devletten kısa çalışma ödeneği aldım. Şimdi tekrar ktam zamanlı izne çıkardlar fakat daha önce devletten kısa çalışma ödemesi tamamını almadığım için yararlanamadığım iletildi ve nakdi ücret desteği alacağım iletildi. Bu bilgi doğrumudur?