Tüm ulusal bayram ve genel tatil günlerinde olduğu gibi Kurban Bayramında da arife günü dâhil olarak işçiler çalıştırılamamaktadır. Ancak 4857 sayılı İş Kanunu’nun 44. Maddesinde de görüldüğü üzere “Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde iş yerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.’ hükmü yer almaktadır. Bu sebeple işçiler ancak kendi rızaları ile toplu veya özel sözleşmeler ile yazılı olarak anlaşmaları durumunda bayram tatili günlerinde çalıştırılabilmektedirler.
Burada dikkat edilmesi gereken husus ise “çocuk” ve “genç işçi” statülerinde bulunan çalışanların onayı olsa dahi bayram günlerinde çalışma yapılmaması gereklidir. 14 yaşını tamamlamış 15 yaşını doldurmamış çalışanlar “çocuk işçi”, 15 yaşını tamamlamış 18 yaşını bitirmemiş çalışanlar da “genç işçi” olarak mevzuatta belirtilmiştir. Genç ve çocuk işçiler bayramda çalıştırılmayacak ve ücretleri tam olarak ödenecektir.
Bayramda Çalışanın Ücreti Nasıl Hesaplanacak?
4857 Sayılı İş Kanunu kapsamına giren iş yerlerinde çalıştırılan işçilere, ulusal bayram ve genel tatil olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak ödenmektedir. Tatil günlerinde personelin çalıştırıldıkları durumlarda ise işveren çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücret ödemekle yükümlüdür.
Kısaca belirtmek gerekirse, çalışamasa da ödenecek ücret 1 günlük ücret,
Bayram tatilinde çalışıldığı takdirde çalışılan her gün için 2 günlük ücret, çalışana ödenmelidir.
Bayramda Yapılan Yardımlar Prime Esas Kazanca Dâhil Edilmeli Mi?
İşverenlerin çalışanlarına Bayram ikramiyeleri altında yapılan tüm ödemeleri (nakdi) için prime esas kazanç kapsamında sigorta primi kesintilerine tabiidir. Ancak bayram ikramiyelerinin erzak olarak (ayni) verilmesi durumunda, ödemeler prime esas kazanç kapsamına dâhil edilmeyerek yalnızca gelir vergisi ve damga vergisine tabi tutulmaktadır.
Bayram ödemelerinin prime esas kazanca dâhil edilip edilmemesi, ödeneğin nakdi veya ayni yardım olmasıyla ilgilidir. İşverenlerin sağladığı tüm nakit ödemeler nakdi yardım olarak kabul edilirken, “para olarak değil de mal veya hizmet olarak verilen” tüm yardımlar ise ayni yardım kategorisine dâhil edilmektedir. Kurban yardımı, ramazan paketi, hediye çekleri, bayram çikolatası paketleri gibi gıda ve yiyecek şeklinde eşya olarak sağlanan yardımlar ayni yardımlar olup, sigorta kesintilerine dâhil edilmeyerek yalnızca gelir ve damga vergilerine tabi tutulmaktadır.
Kısaca belirtmek gerekirse, çalışamasa da ödenecek ücret 1 günlük ücret,
Bayram tatilinde çalışıldığı takdirde çalışılan her gün için 2 günlük ücret, çalışana ödenmelidir.
Derken bir günlük ücret zaten ödeniyor buna ilave olarak + 2 günlük ücretmi verilecek yoksa 1 günlük ücretmi verilecek.
Merhaba. Ben turizm sektöründe otelde çalışıyorum. Haftalık iznim kurban bayramına denk geldi. Haftalık iznimi verdiler ama resmi tatil iznim ile ilgili herhangi birşey yok. Bu durum da resmi tatil iznimi alacak izin olarak isteme hakkım var mı? Ücretini istemiyorum izin olarak alma imkanım var mı?
Maalesef Şerife Hanım, hafta tatili olarak bilinen pazar gününe tesadüf eden bir resmi tatilde milyonlarca insanın bu talepte bulunamayacağı gibi, farklı çalışma sistemlerinde farklı günlerde hafta tatili kullanan kişilerde de böyle bir şanssızlık olabilmektedir.
İşyerinde mühendis var gece makina arızalandı aradım geleceğini söyledi makina arızalı olduğu için dışarı hava almak için çıktım gelen kişi bakım sorumlusu mühendis geldi ışınımın başında olmadığımızdan dolayı makinayı kasten bozmakla suçladı ve konuyu saptirarak tutanak düzenlemiş.bu konuda ne yapmamız gerekiyor
SGK li bir calisanin kurban Bayramı tatilinin yasal kaç gün olduğunu ogrenebilirmiyim