Pandemide Nakil İşten Çıkışlara Dikkat
Pandemide Nakil İşten Çıkışlara Dikkat

Pandemide Nakil İşten Çıkışlara Dikkat

Pandemi Mart ayından itibaren hızlıca tüm hayatımızı değiştirdi. Özellikle de buna hazırlıklı olmayan işverenler ve çalışanlar olarak, yeni düzenlemelere çok hızlı bir şekilde adapte olmak zorunda kaldık. Sadece işveren ve işçiler için değil, süreç yeni düzenlemeleri yürüten kamu kurumlarında da aynı şekilde ilerledi. Elbette bu hızlı adaptasyon sürecince, birçok sistemsel hatalar ve eksikler de tespit ediliyor. Zamanla bir kısmı düzeltilirken, bazıları ise sürecin devamında yeni düzenlemelerle rayına oturuyor.

Sürecin işçi-işveren ilişkilerini en çok etkileyen uygulamaları şüphesiz kısa çalışma ve nakdi ücret desteği uygulaması oldu. Yazımızda işçilerin, kısa çalışma ya da nakdi ücret desteği uygulanırken aynı işverene bağlı iş yerleri arasındaki nakil işlemi sonucunda ortaya çıkan hak kaybından bahsedeceğiz.

Kısa Çalışma ve Nakdi Ücret Desteğinde Son Durum

Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği, Pandeminin ilk aylarından itibaren çalışanların gelirlerini ve istihdamı korumak için uygulanıyor. Başta kısa bir süre için öngörülmüş olsa da, salgının hız kesmemesiyle birlikte bu desteklerden yararlanma süreleri de uzatıldı. Son yapılan düzenlemelerle cumhurbaşkanına yararlanma süresini 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatma yetkisi verildi.

Nakil İşlemi Yapılan İşçi Nakdi Ücret Desteği ya da Kısa Çalışma Ödeneği Alabilir mi?

Pandemi ortamı büyük bir çalışma kaybına sebep olduğu için, işverenler de iş yerlerini ve çalışanlarını daha verimli hale getirmek için planlamalar yapıyor. Özellikle perakende sektörlerinde, iş yerinin yoğunluğuna göre, karantinadaki çalışanların yerine diğer iş yerlerinden personel kaydırma çok sık gerçekleşen bir durum. Personeli bir iş yerinden bir başka iş yerine nakil yoluyla geçirirken, farkında olmadan işçinin nakdi ücret desteği ya da kısa çalışma ödeneği hakkının da kaybolmasına yol açılabiliyor.

Kısa çalışma uygulaması için değerlendirecek olursak, personelin bir başka iş yerine nakledilmesi durumunda kısa çalışma ödeneği hakkı ortadan kalkıyor. Nakdi ücret desteğinde de aynı şekilde, nakil işlemi ile işten ayrılış ve tekrar işe giriş işlemi yapılan işçi, sistemde nakdi ücret desteğinde hak kaybına uğruyor.

Mevcutta işsizlik ödeneği, yaşlılık aylığı veya kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayan, 17 Nisan 2020 tarihli 7244 sayılı kanun ile ücretsiz izne çıkarılmış ya da 15 Mart 2020 tarihinden sonra iş akdi feshedilmiş işçiler günlük 39,24 ₺ tutarında nakdi ücret desteği alabiliyorlar. Ayrıca pandemi ücretsiz izin uygulaması ile nakdi ücret desteği alabilmek için çalışanın 17 Nisan tarihinden önce işe girmiş olması gerekiyor. Bu şartları sağladığı halde, sistem çalışanın işe giriş tarihini nakil sonrası yeni iş yerine giriş tarih olarak kabul ettiği için nakdi ücret desteğini onaylamıyor.

Nakil İşleminde Hak Kaybı Olmaması İçin Yapılması Gerekenler

Nakil işlemi gerçek bir işten çıkış ve işe giriş işlemi olmadığı için, konu ile ilgili kanıtlayıcı belgelerle bağlı olunan İŞKUR’a bir dilekçe yazarak durum izah edilebilir. Ne yazık ki, her İŞKUR müdürlüğü bu konuda farklı karar verebiliyor. İŞKUR’un dilekçenizi olumsuz yanıtlaması durumunda çalışanın nakdi ücret desteği hakkı olmayacaktır. Böyle bir durumda çalışanın hak kaybı işveren tarafından karşılanabilir.

İş yerleri arasındaki geçici görevlendirme durumları, bir alternatif olarak fesih yasağı süresince “görevlendirme yazısı” ile gerçekleştirilebilir. Bu şekilde nakil işten çıkış ve işe giriş işlemlerine gerek kalmadığı için, kısa çalışma ve nakdi ücret desteği açısından hak kaybı da yaşanmayacaktır.

Görevlendirme yazıları, çalışanın hangi tarihler arasında hangi görev için hangi iş yerine görevlendirildiğinin işçiye ve görevli gitti işyerine bildirildiği, iş yeri antetli kağıdında hazırlanmış çalışan bildirimleridir. Bu bildirimler çalışana imzalattırılıp, bir nüshası özlük dosyasında saklanmalı ve bir nüsha da görevlendirildiği işyerinde bulundurulmalıdır Görevlendirilen personel görev süresi bitiminde eski iş yerine dönüş yapabilir. Eğer fesih yasağı sona erdikten sonra görevlendirme de kalıcı olarak uygulanacaksa, işçinin nakil işlemi ile işten ayrılış ve işe giriş işlemleri yapılabilir.

Geçici görevlendirme yazısı örneğine ulaşmak için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

1 yorum

  1. 31 .10.2020 calıstıgım otelden çıkışımıx yapıldı arkadaşlar nakil ücreti diye .para almıslar. Benıimde bu ayın yırmısınde haberim oldu . müracaat ettim alabilir miyim acaba

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir