Çalışma hayatının olağan akışında, işçiler bir işverene bağlı bir iş yerinden diğerine geçiş yaparak iş ilişkisini sonlandırmadan çalışmaya devam edebilirler. Bu işlemin mutlaka SGK’ya bildirim yapılarak gerçekleştirilmesi gerekiyor. Değişikliğin bordroya işlendiği teknik kısmında, değişikliğin hangi ay içinde gerçekleştiği önem kazanıyor. Çünkü ilgili ayın kaç gün olduğu, günün sonunda işçinin aleyhine bir sonuç doğurabiliyor. Bu yazımızda, bahsettiğimiz durumlar birini oluşturan şubat ayında yapılacak nakillere ilişkin süreci ele alacağız.
Nakil İşlemi Nasıl Yapılır?
Nakil, bir işverene bağlı olarak çalışan personelin, aynı işverene bağlı farklı bir iş yerine hem naklen hem de iş sözleşmesi sona ermeden çalışmaya başlatılmasını ifade ediyor. İşverenler, personelin nakil işlemi için çalıştığı eski iş yerindeki çıkışını yaparken “16” çıkış kodu ile SGK’dan işten ayrılış bildirimi yapıp, nakil olarak geçtiği yeni iş yerine ise SGK işe giriş bildirimi yapmakla yükümlüler. Eğer SGK’ya nakil işlemi bildirilmez veya eksik ya da hatalı bildirilirse, işveren idari para cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.
Şubat Nakillerinde Neden Dikkat Edilmesi Gerekiyor?
Nakilin, bir işverene bağlı olarak çalışan bir işçinin, iş sözleşmesi devam ederken aynı işverenin farklı bir iş yerine geçmesi anlamına geldiğinden bahsetmiştik. Çalışan ay içinde tam gün çalışmışsa, prim günleri ayın 28, 29, 30 ya da 31 gün çekmesi fark etmeksizin; çalışanın prim gününün, 30 gün olarak SGK’ya bildirilmesi gerekiyor. Fakat çalışanın iş yerleri arasında nakli olduğunda, özellikle de nakil işlemi şubat ayında gerçekleştirildiğinde, durum biraz değişiyor.
Örneğin, 8 Şubat 2021’de son kez eski iş yerinde çalışıp, 9 Şubat 2021’de aynı işverene bağlı yeni iş yerine geçecek bir işçi düşünelim. Bu işçinin, 8 Şubat 2021’de nakil olarak işten ayrılış bildirgesi SGK’ya verilir. 9 Şubat 2021 itibarıyla da nakil olarak geçtiği yeni iş yeri için SGK’ya işe giriş bildirgesi verilir. Fakat yeni iş yerine girişi yapılırken, o yılın takviminde şubat ayı 28 veya 29 çektiğinde, bu işlem takvim günü üzerinden hesaplanıyor. Bu yüzden prim günü kaybı yaşanması olabiliyor.
Örneğin;
Yukarıdaki örneğe istinaden, 8 Şubat 2021’de nakil işten çıkışı; 9 Şubat 2021’de yeni iş yerine nakil işe giriş işlemi olan personelin prim günü (Şubat ayı 28 çekiyorsa) aşağıdaki gibi olacaktır:
- Eski iş yerindeki çalışması 8 gün, kuruma bu iş yerinden bildirilen prim günü 8 gün.
- Yeni iş yerindeki çalışması 28 – 8 = 20 gün, kuruma bu iş yerinden bildirilen prim günü 20 gün.
- Toplam kuruma bildirilen prim günü 8 + 20 = 28 gün.
İşçinin giriş çıkış işleminden dolayı iki ayrı iş yerinden hesaplanan prim günleri toplamda 28 gün olacak, dolayısıyla işçinin 2 gün prim kaybı oluşacak.
İşçinin şubat ayında sadece tek iş yerinde çalışması olsaydı, SGK için ay kaç gün çekerse çeksin 30 gün kabul edildiğinden, 28 gün çalışması karşılığı 30 prim günü kuruma bildirilmiş olacaktı.
Bu gibi durumlarda en sağlıklı yol, nakil işlemini şubat ayının son gününde yapmak olacak. Yani nakil işten çıkış işlemi 28 gün olan şubat aylarında 28’inde, 29 gün olan şubat aylarında ise 29’unda yapılması, nakil olarak yeni iş yerinde başlangıcın da 1 Mart’a denk getirilmesi, eksik prim günü sorununu ortadan kaldıracak. Çünkü o zaman çalışan prim günü kaybı olmaksızın 30 gün üzerinden prim gününe hak kazanır ve nakil işe girişi de 1 Mart olarak işleme alınır.
Şubatta Nakil Nasıl Olmalı?
Şubatta yapılacak olan nakillerde, sigortalının hizmetlerinin kesintisiz olması, yani aylık tam ücrete hak kazanmış olması, şubat ayı içerisinde nakil tarihinden önce ve sonraki prim gün sayılarının 30 olması gerekiyor. Bu konuya 2020/20 sayılı SGK İşveren İşlemleri Genelgesinde yer verilerek, şubat ayı nakil işlemleri için ayrı bir düzenleme getirilmişti.
İş yerinin veya sigortalının nakli nedeniyle şubat ayında aynı işveren tarafından, bir işçi iki ayrı iş yerinde SGK’ya bildirilecekse, nakil öncesi ve nakil sonrası sürelerdeki prim gün sayısının 30 güne tamamlanması gerekiyor. Bunun için eski iş yerinde yer alan prim gün sayısına Şubat ayının 29 çektiği yıllara ilişkin 1 gün, 28 çektiği yıllarda 2 gün ilave edilecek olup e-Bildirge sisteminde işten ayrılış tarihi seçilmeksizin arta kalan günler için “13 – DİĞER” kodu ile eksik gün bildirimi yapılması gerekiyor. Ancak, 28 çeken yıllardaki şubat ayları için, ayın 26’sı ile 27’sinde eski iş yerinden nakil çıkışı olduysa, ilave 2 gün eski iş yerine eklenemeyeceğinden yeni iş yerindeki prim gün sayısına eklemeli ve e-Bildirge sisteminde işe giriş tarihi seçilmeksizin arda kalan günler için “13 – DİĞER” kodu ile eksik gün bildirilmesi gerekiyor.
29 çeken şubat ayları için ayın 28’inde eski iş yerinden çıkış olmuşsa, ilave 1 gün eski iş yerine eklenemeyeceğinden yeni iş yerindeki prim gün sayısına eklenmeli ve e-Bildirge sisteminde işe giriş tarihi seçilmeksizin arda kalan günler için “13 – DİĞER” kodu ile eksik gün bildirilmesi gerekecek.
Örnek:
Şubat ayı 28 çeken takvim yılında Kaan Bey, 26 Şubat 2021 tarihinde eski iş yerinden nakil çıkışı yapılarak, 27 Şubat 2021 tarihinde yeni iş yerine nakil işe girişi gerçekleştirilmiştir. Şubat ayı içindeki çalışmaları tam olan ve aylık tam ücrete hak kazanan sigortalının her iki iş yerinden bildirilecek prim ödeme gün sayısı toplamının 30 olabilmesi için;
-Eski e-Bildirge ile 26 gün üzerinden,
-Yeni e-Bildirge ile 2+2= 4 gün (24 gün “13 – DİĞER” neden ile eksik gün bildirilecek) üzerinden bildirim yapılabilecektir.
Merhaba Şubat ayı hesaplamaları 2020 sonrası için mi geçerli?
Mesela kişi aynı işyerine 2000 yılında başladı ve değişik projelerde çalıştı bun binaen giriş çıkışları oldu proje değişikliğinden ötürü. Şubat ayına denk gelen giriş çıkışın 2020 de çıkan genelgeye göre mi hesaplanması gerekir? Ait olduğu yıla göre mi.?
BEN ADANA SEYHAN BELEDİYESİNDE KHKLI İŞÇİ OLARAK ÇALŞIYORUM KASIM SONU 2021 ARALIK BAŞI 16 KODUYLA KURMUŞ OLDUKLARI HALK MARKETE MARKE ÇALIŞANI OLARAK GÖSTERMİŞLE HABERİM OLMADAN SENDİKAL BÜTÜN HAKLARIMI KAYBETTİM,HÜKÜMETİN KHKLILARA KADRO VERMESİNDEN YARARLANA BİLECEKMİYİM.YADA HAKLARIM NELERDİR.