Toplu İşten Çıkarma

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 29. maddesine göre, işveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işten çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile işyeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumu’na bildirmekle yükümlü tutulmuştur.

Ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, işyeri veya işin gerekleri sonucu toplu işten çıkarmak durumunda kalan işverenin iş sözleşmelerinin fesih gerekçesini somut olarak ortaya koyup, feshin son çare olduğunu ispat etmesi gerekir.

İşveren toplu işten çıkarma yapacağı zaman bunu en az otuz gün önceden bir dilekçe ile; işyeri sendika temsilcilerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ilgili bölge müdürlüğüne,  bağlı bulunulan Türkiye İş Kurumu’na bildirmelidir. Bildirimden sonra işyeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir. İşyerinin tamamen faaliyetine son vermesi durumunda işyeri sendika temsilcilerine bildirimde bulunmaz. İlgili birimlere yapılacak bildirimde, işten çıkarma sebebi, etkilenecek işçi sayısı ve ne zaman fesih yapacağına dair bilgileri ibraz etmelidir.

Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur. İşveren, toplu işçi çıkarmalarda işçilere çalışma sürelerine uygun olarak ihbar öneli vermek veya ihbar tazminatı ödemek bunun yanında kıdem tazminatı da ödemek zorundadır. Kullanılmamış izin bakiyelerinin işçiye peşinen ödenmesi gerekmektedir. İşyerinde çalışan işçi sayısına göre toplu işten çıkarma sayılabilmesi için;

a) 20 ile 100 işçi arasında çalışanı bulunan işyerinde, en az 10 işçinin,
b) 101 ile 300 işçi arasında çalışanı bulunan işyerinde, en az yüzde on oranında işçinin,
c) 301 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerinde, en az 30 işçinin,

17.  madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır.

Çalışan işçi sayısı ile iş sözleşmesi feshedilen işçi sayılarının tespitinde; işverene tabi veya işletme bünyesindeki toplam işçi sayılarının değil, toplu işçi çıkarımının yapıldığı her bir işyerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olan işten çıkarılan işçileri tercihen işe çağırmakla yükümlüdür.

4857 Sayılı Yasa’nın 29. maddesinde belirtilen hükümlere aykırı olarak işçi çıkaran işverene her bir işçi için 584,00 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
Mevsim ve kampanya işlerinde çalışan işçilerin işten çıkarılmaları hakkında, işten çıkarma bu işlerin niteliğine bağlı olarak yapılıyorsa, toplu işçi çıkarmaya ilişkin hükümler uygulanmaz.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

5 yorum

  1. Merhaba,

    “Çalışan işçi sayısı ile iş sözleşmesi feshedilen işçi sayılarının tespitinde; işverene tabi veya işletme bünyesindeki toplam işçi sayılarının değil, toplu işçi çıkarımının yapıldığı her bir işyerinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir.”

    bu ifadeden işverene bağlı işletmedeki farklı şubelerin sahip olduğu her SGK Sicil Numarası için sayıların ayrı ayrı değerlendirilmesi gerektiğini mi anlamamız gerekiyor?

    1 firmanın 5 farklı şubesi var diyelim ve bu 5 farklı şubenin de 5 farklı SGK numarası.

    Bu durumda örneğin her şube yani SGK Numarası için çıkacak 10 işçiyi ayrı ayrı şubeler için mi değerlendiriyoruz?

    Firma toplamı için mi sayıyı değerlendiriyoruz?

    Şimdiden teşekkürler.

    • FİRMA ÇATISI ALTINDA TOPLAM ÇALIŞAN SAYISI BAZ ALINARAK DEĞERLENDİRİLİR

    • İşyeri esas alınır. Aynı işyeri içerisinde ayrı sicil numaraları bulunabilir. Tehlike sınıfı sebebiyle aynı iş organizasyonu içerisinde farklı bölümlere farklı sgk sicil no verilebilmektedir. Yani sicil no farklı olması oranının ayrı bir işyeri olduğu anlamına gelmemektedir. Şube işyerlerinde ise adres ve sgk sicil no farklı ise yasa metninde yer aldığı şekilde işyerleri ayrı ayrı değerlendirilir. Burada önemli olan isverenlik bünyesi değil isyeridir

  2. hocam fabrikamız satıldı ancak toplu çıkışda bizlere tazminatlarımızı çek ile ödeyecekler…bunun adil oldugunu düşünmüyorum böyle bir durumda ne yapmalıyım…

  3. Murat Özgür Ballıktaş

    Hocam bir soru ile karşılaştım 301 ve daha fazla işçi çalıştıran işveren en az 40 kişiyi çıkarırsa toplu işten çıkarma sayılmayacağı söylüyor ilgili kaynak buna cevabınız ne olur acaba
    Saygılarımla

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir