Yurt Dışındaki Sigortalıların Sağlık Hizmetlerinden Faydalanması
Yurt Dışındaki Sigortalıların Sağlık Hizmetlerinden Faydalanması

Yurt Dışındaki Sigortalıların Sağlık Hizmetlerinden Faydalanması

Sağlık hizmetleri, dünyanın birçok yerinde önemli bir maliyet kalemi olarak göze çarpıyor. Peki Türkiye’den sigortalı olup, yurt dışında sağlık hizmetlerinden faydalanmak için hangi şartların oluşması gerekiyor? Sağlık hizmetlerinden faydalanabilmek için süreli ya da süresiz görevlendirilmiş sigortalı işçi mi olmak gerekiyor? Öğrenci ya da turistik amaçla yurt dışında bulunan sigortalılar sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor mu?

Türkiye’den sigortalı olanların yurt dışında bulundukları sürelerde, SGK tarafından karşılanmak üzere, sağlık hizmetlerinden faydalanıp faydalanamayacağının kararı o ülke ile yapılan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’ne tabi. Şayet Türkiye ile o ülke arasında herhangi bir Sosyal Güvenlik Sözleşmesi bulunmuyorsa, sigortalı herhangi bir sağlık hizmetinden -SGK aracılığıyla- faydalanamıyor. Hatta kimi zaman ülkemiz ile Sosyal Güvenlik Sözleşmesi imzalamış bir ülkede dahi olsa, sigortalının sağlık harcamaları SGK tarafından karşılanamıyor.

Hangi Ülkelerle Sözleşmemiz Var?

Ülkemizle ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülkelerden birkaçı hariç olmak üzere sözleşme imzalanan ülkelerin hemen hemen hepsinde sağlık hizmetlerinden faydalanma hükümleri bulunuyor.

F.Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, K.K.T.C., Makedonya, Romanya, Bosna-Hersek , Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Lüksemburg, Hırvatistan Karadağ ile imzalanmış sözleşmelerde sağlık sigortası uygulaması bulunmaktadır. Bu ülkelerde bulunan sigortalı vatandaşlarımız sağlık hizmeti sunucularından (anlaşmalı sağlık hizmeti sunucuları) finansmanı SGK olmak üzere sağlık hizmetinden faydalanabiliyorlar.

Sosyal Güvenlik Sözleşmelerine Göre Yurt dışında Sağlık Yardımlarından Kimler Yararlanabilir?

Kimler Yurt Dışında Sağlık Yardımından Faydalanacak?

Yukarıda Sosyal Güvenlik Sözleşmelerinin imzalandığı ve anlaşmalı sağlık hizmeti sunucularından yurt dışında sağlık hizmetlerinden faydalanılabileceğine kısaca değindik.

İkili Sosyal Güvenlik Sözleşmelerinde aksi bir hüküm bulunmadığı sürece;

Hizmet akdi ile bir veya birden fazla işverene bağlı çalışan sigortalılar ve bu kapsamda kendilerine gelir/aylık bağlanmış olanlar ile bunların bakmakla yükümlü oldukları kişiler, anlaşmalı ülkelerde, SGK adına sağlık yardımlarından yararlanabiliyorlar.

4/a sigortalılar (Eski SSK) dışında Almanya ve Karadağ ile imzalanan sözleşmeler gereği, serbest çalışanlar (4/b sigortalısı – Eski BAĞ-KUR) ve Devlet memurları da bu ülkelerde bulundukları sırada anlaşmalı sağlık hizmeti sunucularından faydalanabiliyor.

Bu kapsamdakilerden;

  • Sadece acil hallerde olmak kaydıyla geçici görevle yurt dışına gönderilen sigortalılar
  • Sürekli görevle yurt dışına gönderilenler ile beraberlerindeki bakmakla yükümlü olunan aile bireyleri,
  • Öğrenim amaçlı olarak yurt dışında bulunan sigortalılar ve emeklilerin bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri,
  • Turistik amaçlı olarak yurt dışında bulunan sigortalılar ve emekliler ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri acil hallerle sınırlı olmak üzere,
  • Daimi olarak yurt dışında ikamet eden sigortalıların bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri ile emeklilerle bunların bakmakla yükümlü oldukları aile bireyleri,
  • Tedavi edilmek üzere yurt dışına gönderilen genel sağlık sigortalıları ile bakmakla yükümlü olunan aile bireyleri, yurt dışında bulundukları ya da ikamet ettikleri sırada

sağlık yardımlarından yararlanabiliyorlar.

 

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

3 yorum

  1. Merhaba, ben 1 eylül 2018’de sgk lı olarak kendi isteğimle işten ayrıldım. 3 ekim 2018 ‘den beri yurt dışında yaşamaktayım. Ikamet adresim vb hiçbir kayıt yok üzerime ait. Ama internetten sgk’ya girdiğimde durumumun aktif olduğunu görüyorum. Bunu nasıl durdurabilirim?ıleride sorun çıkartabilir mi? (Borç gibi) teşekkür ederim.

  2. Oglum KKTC okumaya gitti. Türkiye de yaptırdığı saglık raporu kabul edilmedi. Oradan tekrar saglık raporu çıkarmak zorunda. Türkiye de babasının saglık sigortasından faydalanıyor. KKTC de nasıl saglıkdan faydalanması saglık raporlarını üçretlimi çıkarması gerekiyor. Yoksa babasının saglıgın dan mı faydalanamıyor mu. Bilgi rica ediyorum. Tesekkür ler

  3. Turkiye de sigorta yapmayacak yabanci sirkette internet uzerinden calisilirsa( kiz cocuklari icin) bagkur emeklisi babanin saglik guvencesinden faydalanabilir mi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir