Mevcutta Gelir Vergisine tabi olan çalışanlar, BES makbuzlarını işyerindeki İnsan Kaynaklarına ya da muhasebe bölümüne vererek gelir vergisi dilimine göre vergi indirimi sağlıyor ve bu tutar çalışanın maaşına eklenip o şekilde hesabına aktarılıyordu. Kazanılan bu vergi avantajı tutarı, yıllık asgari ücret tutarını aşamıyor.
Başbakan yardımcısı Ali Babacan, BES uygulamasında bir takım köklü değişiklikler yapılacağını açıkladı.
“Cari açığın azaltılmasında tasarruf oranlarının artırılmasının çok önemli olduğunu belirtti.” BES uygulamasından yararlanmayı kolaylaştıracak düzenlemeler getirerek, vergi avantajını kullanamayan %60’lık katılımcının da faydalanması hedefleniyor.
Yapılacak olan bu değişikliklere göre;
Çalışanlar artık işyerlerine BES makbuzu vermeyecek. Ödemiş olduğu BES tutarı üzerinden sağladığı vergi avantajı emeklilik hesabına alt bir hesap açılarak (avantaj hesabı) burada değerlendirilecek. Yani tutarlar iki ayrı fon hesabında tutulacak.
Örneğin; 150 TL BES ödemesi yapan çalışanın %20’lik gelir vergisi diliminde ve 30 TL vergi avantajı tutarı maaşıyla birlikte her ay ödeniyor.
Yeni uygulama ile kişinin ödediği 150 TL’lik BES ödemesi emeklilik fon hesabında, 30TL’lik vergi avantajı da ikinci fon hesabında tutulacak, her iki tutarın aynı fon içinde birlikte değerlendirilmesi sağlanacak. Böylece kişinin emeklilik hesabında 180TL değerlendirilecek.
Emeklilik yaşının doldurulması, 10 yılın tamamlanmış olması halinde BES ödemelerinin yapıldığı hesaptaki tutardan stopaj kesilecek, avantaj hesabında biriken tutardan herhangi bir stopaj kesintisi yapılmadan kişiye ödenecektir.
10 yılını beklemeden BES sisteminden ayrılmak istenirse, kişi avantaj hesabındaki birikimi alamayacak. Sadece BES hesabındaki birikimden stopaj kesilerek kişiye ödenecek.
Vergi avantajının yıllık üst sınırı olan “yıllık asgari ücret tutarı” tavanının iki katına çıkarılabileceği durumu tartışılıyor. Bu sayede yüksek gelirli kişilerin de sisteme katılımının teşvik edilmesi hedefleniyor. Ayrıca katılımcıların daha yüksek prim ödeyebilmeleri sağlanabilecek.
BES fonlarında çeşitliliğe gidilecek, sadece Hisse Senedi ve Mevduatla sınırlı olan yatırım araçları arttırılacak. (Altın fonları, gayrimenkul yatırım fonları, anapara garantili fonlar gibi.)
Yapılan bu değişiklilerle BES’e katılım oranlarının daha da artacağı öngörülüyor.