Bilindiği üzere 5510 sayılı Kanun madde 40 kapsamında fiili hizmet süresi zammına tabi işyerlerinde çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayılarına, bu işlerde bu işyerlerinde ve işlerde geçen çalışma sürelerinin her 360 günü için karşılarında gösterilen gün sayıları, fiilî hizmet süresi zammı olarak eklenir.
360 günden eksik sürelere ait fiilî hizmet süresi zammı, 360 gün için eklenen fiilî hizmet süresi ile orantılı olarak belirlenir.
Çalışmanın fiili hizmet süresi zammı kapsamında değerlendirilebilmesi için, 5510 sayılı Kanun’un 40.maddesinde belirtilen tabloda (13) ve (14) numaralı sıralarında belirtilen sigortalılar hariç sigortalının kapsamdaki işyerleri ile birlikte belirtilen işlerde fiilen çalışması ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalması şarttır.
İlgili Tablonun (10) numaralı sırasında belirtilen sigortalıların, fiili hizmet süresi zammından yararlandırılacakları dönem içinde kalan; yıllık ücretli izin, sıhhi izin, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri ile eğitim, kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık sürelerinde fiilen çalışma ve söz konusu işlerin risklerine maruz kalma şartı aranmaz.
SGK Duyurusu: Belge Türleri Doğru Seçilmeli
Sosyal Güvenlik Kurumu, fiili hizmet süresi zammı kapsamında yukarıda da değindiğimiz tabloda 10 numaralı sırada çalışan sigortalılar (- 10) -Yeraltı işleri Maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), kanalizasyon ve tünel yapımı gibi yer altında yapılan işlerde çalışanlar) hariç olmak üzere, tablonun diğer sıralarında fiili hizmet süresi zammı kapsamında ilgili belge türleri ile SGK’ya bildirilen sigortalıların, ayın bazı günlerinde kapsam dışı işlerde geçen süreleri ile kapsamda olan işlerde fiilen çalışmayarak risklerine maruz kalmadıkları 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda belirtilen tatil günleri ile yıllık izin, ücretsiz izin, ücretli izin, sıhhi izin ve eğitim kurs süreleri 5510 sayılı Kanunun 40 ıncı maddesi kapsamında değerlendirilmeyip kalan günlerinin diğer belge türleri (01) ile bildirilmesi gerektiğini belirtmiştir.
SGK Duyurusundaki örnekten de anlaşılacağı üzere, sigortalı ilgili tablonun 10 numaralı sırada çalışmamak kaydıyla, iş günü olan ve fiilen çalışan sürelerde örneğin 32 belge türü ile, geri kalan günlerde de (belirtilen tatil günleri ile yıllık izin, ücretsiz izin, ücretli izin, sıhhi izin ve eğitim kurs süreleri) 01 belge türü ile, SGK’ya bildirilecektir.
Bildirgeyi bu şeklide verdiğimizde hem belge türü 32 olan kısım için hemde belge türü 1 olan kısım için eksik gün hatası veriyor. Bu hatayı vermesi normal mi ? Normalse eksik gün nedeni ne girilecektir ?