İşverenler, boş pozisyonları için doğru ve istekli işçiyi bulmakta zorlanırken, yeni mezun işçiler de tecrübeleri olmadığı için çalışma hayatına katılamamaktan yakınmaktadır. Devlet İŞKUR ve SGK ile işbirliği yaparak yeni mezunları ve işsizleri çalışma hayatına kazandıracak işveren teşvikleri planlamaktadır. Bunlardan biri de yakın zamanda uygulanmasına başlanan İşe İlk Adım Projesi işveren desteğidir.
İşe İlk Adım Projesi Nedir?
İşe İlk Adım projesi İşkur ile geliştirilmiş, yeni mezun işçileri çalıştıran işverenlere asgari ücret üzerinden destek sağlayan “işbaşı eğitim programı” ile birlikte uygulanan bir projedir. İş başı eğitim programı ile istihdam sağlayan işyerleri, şartları sağladıkları çalışanlar için ek olarak işe ilk adım projesinden de ücret desteği alabilecekler.
Hangi Sektörlerde Uygulanır?
İşe ilk adım projesi tüm sektörlerde uygulanabilir. Sektörlere göre farklılık sadece iş başı eğitim programı süresinde olmaktadır.
SGK’ya süresinde ödenmemiş primi, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ya da zammı ve yapılandırılmamış vergi borcu bulunan işverenler destekten faydalanamazlar.
Hangi Çalışanlar Kapsama Dâhildir?
Projenin amacı genç istihdamı teşvik olduğu için yeni mezun kişiler kapsama girmektedir. Eğitimini tamamlamış fakat iş hayatında pratik yapamamış gençlerin tecrübe kazanması ve iş hayatına dâhil olmasını sağlamak için işbaşı eğitim dönemi ve devamında 1,5 yıla kadar işverenlere destek verilerek bu kişilere istihdam sağlanacak.
Proje kapsamında istihdam edilecek gençlerin;
- En az 18-29 yaş arasında olmaları (en az 19 yaşından gün almış ve 30 yaşından gün almamış olan),
- Programa başlanan tarihte mezun olmuş olmaları,
- Yüksekokul (2 yıllık) veya fakülte mezunu olmalar gerekmektedir.
Program başlama tarihinde 30 yaşından gün almamış, ancak program devam ederken alacak durumda olanlar da programa katılabilecektir.
Sistemde mezuniyeti sorgulamanın mümkün olmadığı durumlarda mutlaka mezuniyet belgesi alınmalıdır.
İşveren Maliyetlerine Etkisi Nedir?
İşbaşı eğitim programına başlayan işçilere İŞKUR tarafından İşsizlik fonundan karşılanmak üzere günlük ödeme yapılacaktır. Sigorta süreci yine İŞKUR tarafından yapılacaktır.
- Bilişim sektöründe iş başı programına dâhil edilen gençlere günlük 75 TL,
- Muhabirlik, üretim, tehlikeli-çok tehlikeli iş yerlerinde ya da diğer sektörlerde iş başı programına başlayan gençlere ise günlük 61,65 TL ödenek verilecektir.
İşbaşı eğitim programı süreleri de sektöre göre değişmektedir. İmalat ve bilişim sektöründe 6 aya kadar işbaşı eğitim programı yürütülebilmektedir. Daha önce il müdürlüklerine verilen talimatlarda belirtilen geleceğin meslekleri ve muhabirlik ile ilgili mesleklerde de dokuz aya kadar program düzenlenmesi mümkündür. Diğer tüm sektörlerde ise en fazla 3 ay işbaşı eğitim programı uygulanabilecektir.
İşbaşı eğitim programı tamamladıktan sonra işveren taahhüt ettiği gibi programa katılan gençlerin en az %50’sini istihdam edecektir. Zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net asgari ücretin %50’sine karşılık gelen tutarı İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından 12 ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi ve İl Müdürlüğü ile yeni bir sözleşme imzalanması durumunda istihdam edilecek bu kişiler için 12 ay süresince net asgari ücretin %25’i İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaya devam edilecektir.
Bu program kapsamında destekten yararlanmak isteyen işyerlerinin, işbaşı eğitim desteğinden sonra çalışan sayılarında azalma olmaması gerekmektedir.
Programa Başvuru Süreci
Proje kapsamında destekten yararlanabilmek için 01.08.2018-31.12.2018 tarihleri arasında programın başlatılmış olması gerekmektedir.
Şartları sağlayan kişileri işe almaya karar veren işveren öncelikle işbaşı eğitim programı ile sürece başlayacaktır. Katılımcı ile işveren arasında program şartlarının da belirtildiği bir “işbaşı eğitim programı sözleşmesi” imzalanır. Bu sözleşmenin yürürlüğe girmesi için bağlı olunan İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.
Proje kapsamındaki işbaşı eğitim programları en fazla 6 ay olarak düzenlenecek ve işverenlerden en az %50 istihdam taahhüdü alınacaktır.
Zorunlu istihdam sürecinin ardından destekten yararlanmak için işveren ile İŞKUR il müdürlüğü arasında kişi sayısı, 12 aylık destek süresi ve miktarı gibi konuların yer aldığı İsteğe Bağlı İstihdam Sözleşmesi imzalanır. Bu sözleşmenin ardından destek toplu olarak işveren ödenecektir.
1 yorum
Pingback: İşbaşı Eğitim Teşviki Devam Ediyor mu? - iskanunu.com