01/01/2017 tarihinde yürürlüğe giren, işverenin çalışanı adına çalışanın ücretinden keserek aracı sigorta şirketine ilettiği otomatik BES ile ilgili yeni bir düzenleme yer almaktadır. Düzenlemeye kademeli olarak dahil olacak şirketler, çalıştıkları kişi sayılarına bakılarak tespit edilmişti. Firmaların sisteme geçişinin tespitinde, hangi çalışan sayısının baz alınacağı ile ilgili yeni düzenleme yakın zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellenen yazı ile bildirildi.
Geçişin Tespitinde Hangi Tarihteki Çalışan Sayısı Dikkate Alınmalı?
Geçtiğimiz dönemlerde 50 ve üzeri çalışanı olan firmalar, belirlenen şartları taşıyan çalışanlarının Bireysel Emeklilik Sistemine otomatik olarak katılımını sağladılar. Yeni dönemde ise 10 – 49 arası çalışanı olan firmalar 1 Temmuz 2018 tarihi itibariyle çalışanlarının ücretlerinden otomatik BES katkı payı kesmeye başlıyorlar.
Hazine ve Maliye Bakanlığının 18/07/2018 tarihinde yaptığı güncelleme ile, özel sektör işverenleri “01.07.2018 tarihinde sisteme girmesi planlanan bir işverenin tespiti için Haziran ayının 23’üne kadar SGK’ya bildirilmesi gereken Mayıs ayı aylık prim ve hizmet belgesindeki toplam çalışan sayısı (“Toplam Sigortalı Bilgileri” başlığı altında yer alan “Sigortalı Sayısı” verisi) göz önünde bulundurulur.” şeklinde açıklama yapıldığı görülmektedir. Daha önceleri 1 Ocak 2017 tarihindeki kişi sayılarına göre tespit edilen sisteme dahil olma kriteri, yeni açıklama ile 1 Temmuz’da sisteme dahil olacak firmaların tespiti için “Mayıs 2018 bildirgesindeki kişi sayısı” olarak değiştirildi.
Bu nedenle Temmuz döneminde otomatik bes sistemine geçecek firmaların, 10-49 arasındaki çalışan sayısını, Mayıs bildirgelerindeki toplam çalışan sayısı ile karşılaştırarak sisteme dahil etmesi gerekmektedir.
Özel Sektör İşyeri Çalışan Sayısı | Başlangıç Tarihi |
50 – 99 | 1 Ocak 2018 |
10 – 49 | 1 Temmuz 2018 |
5 – 9 | 1 Ocak 2019 |
Otomatik BES Kesintisi Tutarı Nasıl Hesaplanır?
Bireysel emeklilik katkı payı, asgari oranda prime esas kazancının %3’ü şeklinde hesaplanmaktadır. İşverenler, personellerin ücret ödemeleri yapıldıktan sonra en geç 1 iş günü içerisinde anlaşmalı emeklilik firmasına ödemeyi gerçekleştirmekle yükümlüdür. Personeller ise istediği taktirde 2 ay içerisinde cayma hakkını kullanarak, kesinti tutarlarını 10 iş günü içinde iade alabilmektedirler. Sistemden 2 aylık cayma hakkını kaçırdıktan sonra çıkmak mümkündür. Bununla ilgili henüz bir engel bulunmamaktadır.
İlgili Yazı
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellenerek yeniden yayımlanan 18.07.2018 tarihli “Otomatik Katılım Sistemine İlişkin Sıkça Sorulan Sorular” yazısının aslına ulaşmak için tıklayınız.
1 yorum
Pingback: BES’te Zorunlu Tasarruf Devri Mi Başlıyor? - iskanunu.com