Yıllık İznin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Yıllık İznin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yıllık İznin Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yıllık ücretli izin hakkında siz değerli ziyaretçilerimizden oldukça sık soru gelmeye başladı. Özellikle, Yıllık İznin Kullanımı konusunda tereddüte düşülüyor. Biz de bu detayları yazımızda sizlere anlatmaya çalışacağız.

Yıllık İzin Süreleri

Yıllık ücretli iznin, 4857 sayılı Kanunun 53. maddesinde gösterilen süreler içerisinde işveren tarafından sürekli bir şekilde kullandırılması zorunludur.

İşçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi, hizmet süresi;

a) 1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dâhil) olanlara 14 günden,

b) 5 yıldan fazla 15 yıldan az olanlara 20 günden,

c) 15 yıl (dâhil) ve daha fazla olanlara 26 günden

az olamaz. Yeraltı işlerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izin süreleri 4’er gün arttırılarak uygulanır.

Ancak 18 ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 günden az olamaz.

İşçi İstediği Zaman Yıllık İzin Kullanabilir Mi?

4857 sayılı İş Kanununun 60. maddesince hazırlanarak yürürlüğe konulmuş olan Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin 7. Maddesinde izni talep etme usulünün nasıl olması gerektiği açıklanmıştır. Bahsedilen maddeye göre, işçi izin isteğini en az 1 ay önceden işverene bildirmelidir. Yıllık ücretli izin yönetmeliğinin 8. maddesinde; işverenin işçinin izin kullanma tarihi ile bağlı olmadığı, işçinin talebi ve iş durumu dikkate alınarak izin döneminin belirleneceği ifade edilmiştir.

Yıllık İzin Süresi Bölünebilir Mi?

Yıllık ücretli izin, işveren tarafından bölünemez. Ancak, 53. maddede öngörülen yıllık ücretli izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir. Buradan da anlaşılacağı gibi, izin kullanımı muhakkak en az 10 (on) gün kesintisiz olarak kullandırılmalıdır. İşçiler yıllık izinlerini; bir bölümü on günden az olmamak üzere bölümler halinde kullanabileceklerdir.

İşveren tarafından yıl içinde verilmiş diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez.

Yıllık ücretli izin günlerinin hesabında izin süresine rastlayan ulusal bayram, hafta tatili ve genel tatil günleri izin süresinden sayılmaz.

Yıllık İzne Ek Olarak Ücretsiz Yol İzni

Yıllık ücretli izinleri işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara istemde bulunmaları ve bu hususu belgelemeleri koşulu ile gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreleri karşılamak üzere işveren toplam 4 güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır. İşveren, işyerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösterir izin kayıt belgesi tutmak zorundadır.

Alt İşveren İşçisinin Yıllık İzni

Alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği hâlde aynı işyerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanır. Asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol etmekle yükümlüdür. Ayrıca, asıl işveren işçinin iznini ilgili yıl içinde kullanmasını sağlamakla, alt işveren ise altıncı fıkraya göre tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene vermekle yükümlüdür.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?

Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı şu günlerde işverenler, çalışılmayan bu süreleri yıllık izinden düşebilir mi?

19 yorum

  1. İşçinin kıdemi 6 yıl 4 ay ise; bu kıdeme sahip işçi kaç gün izin kullanabilir?
    14 günden 20 güne, 20 günden 26 güne izin kullabilmeleri hakkında gerekli şartlar nelerdir?
    Şöyle örnekleyelim;
    1- İşçinin kıdemi 5 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü,
    2-İşçinin kıdemi 6 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü,
    3-İşçinin kıdemi 7 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü,
    4-İşçinin kıdemi 15 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü,
    5-İşçinin kıdemi 16 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü,
    5-İşçinin kıdemi 17 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü,
    bu tür izin sürelerinin geçişlerini örneklemeniz mümkün mü?
    teşekkür ederim.

    • merhabalar, çalıştığım şirkette uygulama aşağıdaki gibidir. cumartesi pazar resmi tatil olduğundan sadece iş günleri yazılmıştır. haftada 45 saat çalışma süresi baz alınmıştır.

      1- İşçinin kıdemi 5 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü, 12 iş günü
      2-İşçinin kıdemi 6 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü, 17 iş günü ( 5 yıl bitmiş 6. yıla girdiği gün itibari ile )
      3-İşçinin kıdemi 7 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü, 17 iş günü
      4-İşçinin kıdemi 15 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü,17 iş günü
      5-İşçinin kıdemi 16 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü, 21 iş günü ( 15 yıl bitmiş 16 yıla girdiği gün itibari ile )
      5-İşçinin kıdemi 17 yıl 5 ay ise kullabaileceği izin günü, 21 iş günü’dür.

      saygılarımla
      u.ozdemir

  2. Merhaba,

    Çalıştığım yer Cumartesi Pazar hizmet vermiyor. Bu durumda Pazartesi-Cuma günü ücretli izin kullandığımda 5 gün mü yıllık iznimden düşer yoksa 6 gün mü?

  3. Merhabalar ben çalışmakta olduğum şirkete 17.01.2012 tarihinde başladım.bugünü tarihini baz alırsak benim yılllık izin hakkım kaç gün oluyor acaba? Lütfen yardımcı olurmusunuz.

  4. Merhaba babam yaklaşık 20 yıldır büyükşehir belediyesinde çalışıyor. Bir işçinin şikayeti üzerine kendisini hiç dinlemeden müdürü 45 günlük izin verdi. Şimdi bi 45 gün daha verecekmiş. Bu şekilde üst üste izin verme hakları var mı? Ya da bu hak mı?

    • Eğer birikmiş yıllık izinleri yoksa yasal olarak 26 iş günü izin hakkı var. Hak edilmeyen veya yılını doldurmamış izni kullandıramaz.

  5. Ben Tekirdağ’da Özel kurumsal şirkette çalışmaktayım 2016ve 2017 den yıllık izinlerim var. 2016 iznimi engeç şubat ayında kullanmam gerektiğini söylediler ama benim agustosta Adana’da dügünüm var bu 2016 dan olan yıllık izinimi agustosta kullanma hakkım varmı yani 2017 izinim de olduğu için 2016 daki yıllık iznim için işyerine ağustosta kullanma talebim olabilirmi

  6. Merhabalar. Çalıştığım iş yerinde farklı sebeplerden dolayı personel eksiltmeye gittiği için ZORUNLU olarak yıllık izin kullanmamızı söylüyorlar. Fakat biz bunun yasal olup olmadığını bir türlü bulamadık. Şirket bizi zorunlu olarak yıllık izne ayırabilir mi?

  7. volkan turan
    çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı 23 gün 2019

  8. ben 2017 aralık 19 girişliyim. yarın 1 yılım doluyor. izin hakkım nasıl olacak. bu yılın geri kalan 12 günlük kısmında kullanmayacam. iznim yanacak mı ? yoksa 2019 da kullanabilir miyim?

  9. Iki yıldır sigortalı çalıştığım işyerinde haftalık izin ve yıllık izin kullanamıyorum benim yerime çalışacak alternatif kimse olmadığı için bu izinlerin ücretini kanuni yoldan alabilirmiyim izin kullanmadığını ıspatlamak için ne yapmak gerekir alınacak ücret günlük ne kadardır yardımcı olursanız sevinirim

  10. Selam. 5 Kasım 2014 yılı ise başlama tarihi. 2020 Temmuz ayında kullanacağım iznim kaç gün olacaktır saygilarimla

  11. Yıllık izin hak edildikten sonra engec ne kadar sürede iş veren bu izni yazabilir…
    Misal : 9 ocak iş girişi oqln bir işçi hak ettiği işin tarigi sonraki yılın 9 ocak tarihinden sonra fakat iş veren bu işçiyi aynı yıl Kasım ayının sonun da çıkartabilir mi?

  12. Merhaba,
    15 senedir bir özel sektörde çalışıyorum. 15.10.2020 de yıllık izin hakediş tarihim olmasına rağmen işveren Nisan 2020 de zorunlu yıllık ücretli izine çıkarıyor bu arada içeride geçen yıldan kalan izin hakkım bulunmuyor. Konu hakkında desteğinizi rica ca edeceğim.

  13. Merhaba,

    Cumartesi günü çalışan bir şirketiz. İzin talep eden personellerimiz sokağa çıkma yasağı nedeniyle haftalık alınan yıllık izin sürelerinden 1 günü0n (cumartesi) iadesini talep etti ancak bizim sektör gereği hafta Sonu çalışma sürecimiz devam ediyor. Sokağa çıkma yasağından çalışma belgemiz ile muafız. İzin konusunda eklemeli miyiz yoksa eklememek mi lazım ?

    (Bazı personellerin ulaşımı bu durumda oldukça zor. servis imkanı da yok.)

  14. Ben 4 yıldır aynı sektorde çalışıyorum yıllık izin kullanmak istediğimde bana ayını doldurmam gerektigi söylendi ama ben 4 yıldır ordayım yıl içinde ayımı doldurmam gerekiyo mu kullanmam için

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir