Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?
Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?

Sokağa Çıkma Yasağı Yıllık İzinden Düşülebilir mi?

Ülkemizde Koronavirüsle mücadele kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından sokağa çıkma yasakları ilan edilmeye başlandı. Peki, sokağa çıkma yasağının uygulandığı şu günlerde işverenler çalışılmayan bu süreleri yıllık izinden düşebilir mi?

Sokağa çıkma yasağı, iş yerinin idari mercilerce kapatılması veya faaliyetinin durdurulması olarak değerlendirileceğinden, hem işçi hem de işveren için çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı nedenler arasındadır. Yıllık ücretli izin şartları ise yasa ile belirlenmiştir. Yasal uygulamanın dışına çıkılmaması gerekmektedir. İşveren tarafından zorlayıcı sebeplerle izin kullandırılması durumunda, kullanılan bu izinler, yıllık ücretli izin yönetmeliğinin 6. maddesine istinaden, yıllık izinden mahsup edilemeyecektir. Bu sebepten zorunlu sokağa çıkma yasağının uygulandığı günlerde kullanılan izinlerin, yıllık izinden düşülmemesi gerekmektedir.

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği 6. Madde,

“İşveren tarafından yıl içinde verilmiş bulunan diğer ücretli ve ücretsiz izinler veya dinlenme ve hastalık izinleri yıllık izne mahsup edilemez. “

Sokağa çıkma yasağı süresi bir haftayı aşarsa uygulama ne olur?

Zorlayıcı sebeple çalışılmaması durumunda dikkat edilmesi gereken azami süre bir haftadır. Yasak bir haftayı aşan süreyi kapsıyorsa işveren bir haftalık sürenin en az yarısının ücretini çalışana ödemek zorundadır. Bu bir haftalık süreden sonra işverenin, ücret ödeme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ayrıca zorlayıcı sebeple işverenin, işçiyi bir haftadan uzun süre çalıştırmaması durumunda haklı sebeple tek taraflı iş sözleşmesini fesih etme hakkı da doğmaktadır. Ancak 17 Nisan 2020 tarihinde 4857 sayılı İş Kanununa Geçici 10. Madde eklenerek üç aylık süre için işverenin iş akdi fesihlerine yasak getirilmiştir. İşveren bu sürede çalışanları işten çıkaramayacaktır.

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliğinin tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

4857 sayılı İş Kanununun tam metnine ulaşmak için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

65 Yaş Üzeri SGK Prim Ertelemesi Sona Erdi

65 Yaş Üzeri SGK Prim Ertelemesi Sona Erdi

Geçtiğimiz dönemde erteleneceği duyurulan 65 yaş üzeri SGK'lıların prim ödemelerinde, erteleme süresi doldu.

8 yorum

  1. merhaba,
    kısa çalışma ödeneği alırken çalışan yıllık izin talebinde bulunabilir mi? Eğer yıllık izin kullanacaksa nasıl hareket edilmelidir? Bir de mart ayında şehirlerarası yasak başladığı tarihte çalışan şehir dışına çıktı ve geri dönemedi gittiği yerde kalıp uzak erişimle çalışmaya devam etti . Bu süreçte o kişiden yıllık izin kesintisi yapılabilir mi?

    • bu süreçte yıllık izin kesintisi yapılamaz.
      kısa çalışma ödeneği alınırken ise yıllık izin kullanılmaz.

  2. Merhaba sokağa cıkma yasağı sebebiyle haftalık yani haftaici kullanılan izinler kapatılabilir mi

  3. Sokağa çıkma yasağında çalıştığım şirket beni rızam olmadan yıllık izine çıkarmaya zorluyor ne yapmalıyım

  4. Ozel bir kreste 4 yıldır öğretmen olarak çalışıyorum. 2020 pandemiden dolayi okulumuz bakanlikca mart ayinda 3 ay zorunlu kapandi, alinan bir kararla tekrar acildi ve 2020 haziranda ise basladim. Ancak 2020 yillik iznimi kullanmadim. Kurum 3 ay evdeydiniz izin hakkiniz yok dedi. Bu durumda ne yapmam gerekiyor. 2021 temmuzda gecen yilin yillik iznini bu yil ile birleştirip kullanabilirmiyim. Egerki vermezlerse hakkimi nerede aramam gerekiyor. Ne yapmaliyim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir