Mevsimlik İş Sözleşmelerinin Sona Ermesinin Sonuçları
Mevsimlik İş Sözleşmelerinin Sona Ermesinin Sonuçları

Mevsimlik İş Sözleşmelerinin Sona Ermesinin Sonuçları

Mevsimlik işler genellikle her yılın belirli dönemlerinde yapılan işlerdir. Belirli dönemlerde çalışılan işler olmasına rağmen yalnızca belirli süreli olarak değil belirsiz süreli işler olarak da karşımıza çıkmaktadır. Ne yazık ki 4857 sayılı iş kanununda mevsimlik işler hakkında fazla detaya yer verilmemiştir. Belirli süreli olarak karşımıza daha çok çıkmakla birlikte, yılın belirli döneminde çalışılıp sonraki çalışma mevsimine gelene kadar askıya alındığı şekilde belirsiz süreli olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Belirli süreli mevsimlik iş sözleşmesinin süresi dolduğunda sözleşme fesih olmuş olur. Sözleşme sona erdikten sonra işçiye herhangi bir iş güvencesi sağlanmamaktadır. Belirli süreli mevsimlik iş sözleşmesi işveren tarafından haklı neden bildirilmeden bitirilirse işçiye bakiye bedeli ödenmesi gerekir. İşçi tarafından haklı sebep gösterilmeden feshedilmesi halinde iş hukuku kapsamında açık bir hüküm olmasa da 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 439.maddesi gereği işveren, işçinin aylık ücretinin dörtte birine eşit tazminat ve kanıtlaması halinde zararının giderilmesini isteme hakkına sahiptir.

Belirsiz süreli iş sözleşmesi ve belirsiz süreli mevsimlik iş sözleşmesinin tabi olduğu hükümler genel olarak aynı olmakla birlikte aralarındaki en temel fark belirsiz süreli mevsimlik iş sözleşmesinde sözleşmenin askı halidir. Ayrıca belirsiz süreli iş sözleşmesinin haklı sebep bildirilmeden işveren tarafından fesih edilmesi durumunda İş Kanunun 18.maddesindeki şartları sağlaması halinde önce işçinin işe iadesi talep edilir. Mahkemece feshin haksız görünmesi halinde 1 ay içerisinde tekrar işe başlaması, başlatılmaması durumunda ise işçiye en az 4 en fazla 8 aylık ücreti tutarında işe başlatmama tazminat ödenmesi söz konusu olacaktır.

Haklı bir neden bulunmaksızın belirsiz süreli mevsimlik iş sözleşmesinin fesih edilme durumunda işçinin ihbar veya kıdem tazminatı isteme hakkı vardır. Özellikle kıdem tazminatı konusunda Yargıtay’ın yerleşik içtihatları uyarınca mevsimlik iş sözleşmelerinde kıdem hesaplamasında fiilen çalışılan süreler baz alınarak hesaplama yapılır.

Ayrıca işe iade davası açılabilmesi için işçinin iş güvencesi altında olması gerekmektedir. İş güvencesi kapsamına girilebilmesi için gerekli şartlar İş kanunu 18.madde de ifade edilmiştir;

1-İşçinin fiili hizmet süresinin en az 6 ay olması

2-İş sözleşmesinin belirli süreli olmaması

3-İş yerinde 30 veya daha fazla işçi olması

4-İşveren vekili olmaması gerekmektedir.

Belirli süreli sözleşmelerde fesih bildiriminde bulunma veya bildirim süresi verilmesi zorunluluğu yoktur. Bu sebeple kıdem ve ihbar ödenmesine de gerek yoktur. Ancak belirli süreli mevsimlik iş sözleşmelerinde belirtilmesi gereken önemli bir hususta belirli süreli sözleşmenin üst üste tekrar yenilenmesi durumunda belirli süreli sözleşme otomatik olarak belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür. Bu durumda da ihbar süresi devreye gireceği için kıdem ve ihbar tazminatı hakkı da doğacaktır.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Çalışma koşullarında yapılan değişiklik fesih hakkı verir mi?

Çalışma Koşullarında Yapılan Değişiklik Fesih Hakkı Verir Mi?

Çalışma koşullarında yapılan değişiklik fesih hakkı verir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir