Kanun maddelerine aykırı olmamak şartıyla hazırlanan 4857 Sayılı İş Kanunu’nun torba yasa düzenlemeleri, yönetmelik hükümlerine işlenmeye başlıyor. Yürürlüğe konulan ilk düzenleme, kadın çalışanların gece çalışmasında değişiklik içeren yönetmelik oldu.
2015 yılında yayınlanan 6645 Sayılı Torba Kanun ile 4857 Sayılı Kanun’un gece çalışmalarını düzenleyen 69. maddesine ekleme yapılmıştı. Bu ekleme, “Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir” hükmü olarak özetlenebilir. Değişiklik, 19 Ağustos 2017 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konuldu.
Pratikte Nasıl Olacak?
Kadın çalışanların; turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işler ve aynı sektörlerde alt işveren tarafından yürütülen işlerde yazılı onaylarının alınması şartıyla gece çalışmalarında yedi buçuk saatten fazla çalıştırılabileceğini ifade eden bu değişiklik, pratikte nasıl olacak? Bir örnekle durumu açıklayalım.
Sağlık sektöründe çalışan bir işçi, gece 20:00 itibarıyla işe başlamışsa, eski yönetmelikteki gibi 7,5 saat sonra değil; 11 saat sonra işi bırakacaktır. Bunun karşılığı olarak, haftalık çalışma süresi içinde üç gece yerine iki gece nöbete kalabilecektir. Çalışma saatinin toplamında bir değişiklik olmayacağı için, yolda geçen sürede azalma görülecektir.
24 Saatte 2 Vardiya
Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde tarafların anlaşması ve işçinin yazılı onayının olması hâlinde, 24 saatte üç vardiya yerine iki vardiya çalışılabilecek. Böylece, işçinin yolda geçen sürelerinin azalması öngörülüyor.
İşçi Listesi Bildirilmeyecek
Yapılan düzenlemeler doğrultusunda, vardiya çalışanlarının listelerinin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerine teslim edilmesi uygulaması kaldırıldı. Denetim esnasında talep edilmesi hâlinde, ibraz edilmek üzere işyerinde saklanması yeterli sayıldı.