İş hayatında korkulan konuların belki de en önemlisi iş kazalarıdır. Gerek maddi gerek manevi iki taraflı olumsuz sonuçlar doğurabilen iş kazaları, devlet kurumları tarafından da yakın mercek altına alınmaktadır. Özellikle de son yıllarda önemi daha fazla anlaşılarak siyasi otorite tarafından mevzuatsal önlemlerin alındığı, cezai yaptırımların üretildiği hassas bir alan haline getirilmiştir. O nedenle işverenin sadece iş kazası geçiren işçiye değil, devletin kurumlarına karşı da birtakım sorumlulukları vardır. İş sağlığı güvenliği önlemleri kurallarına uygun şekilde alan işyerleri, çalışanları iş kazası geçirdiğinde bunların bildirimini SGK web sayfasındaki online “İşveren İş Kazası Meslek Hastalığı E-Bildirim” sayfasından yapılmaktadır. Peki Yabancı Çalışanların İş Kazası Bildirimi ni yaparken nasıl bir yol izlemeliyiz?
Yabancıların İş Kazası Bildirimi Nasıl Yapılmalı?
Hizmet akdi ile çalışırken iş kazası geçiren yabancı uyruklu çalışanın iş kazası bildirimi işveren tarafından yapılır. Olay, anında güvenlik kuvvetlerine bildirilir. Sosyal Güvenlik Kurumuna iş kazasının meydana geldiği tarihi takip eden 3 gün içerisinde bildirimi yapılır. Cumartesi, Pazar ve Genel Tatil günleri dikkate alınmaz. Örnek; pazartesi günü olan iş kazasını en geç Perşembe günü, Çarşamba günü meydana gelen iş kazasını ise en geç pazartesi günü kuruma bildirmek gerekiyor.
SGK’nın web sitesinde iş kazası bildirimi TC Kimlik numarası üzerinden yapıldığı için yabancılara verilen (9) ile başlayan yabancı kimlik numaraları ile sisteme kayıt yapılamamaktadır. O nedenle SGK sayfasından “İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu” indirilerek manuel doldurulup kaşe imza ile elden, taahhütlü, iadeli taahhütlü ve Acele Posta Servisi ile bağlı bulunulan sigorta müdürlüğüne gönderilir.
Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan yabancı sigortalıların iş kazalarının bildirimi ise kendileri tarafından yapılır. Meydana gelen iş kazasını Sosyal Güvenlik Kurumuna, bir ayı geçmemek şartı ile, durumunun bildirim yapmaya engel olmadığı günden sonraki 3 iş günü içerisinde elden veya posta yolu ile kağıt ortamında iş kazası bildirimi yapılmalıdır.
İş Kazasının Bildirimi İdari Para Cezası Ne Kadar?
İş kazası bildirimini süresinde yerine getirmeyen işverenlere, 2018 yılı için 3.092 TL ile 9.276 TL arasında değişen tutarlarda idari para cezası uygulanmaktadır. Söz konusu idari para cezaları, işyerinde çalışan sigortalı sayısı ve işyerinin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alması durumuna göre değişmektedir.
İş Kazası ve Meslek Hastalığı Bildirim Formu için tıklayınız.
Peki iş kazası sonucu iş göremezlik raporu alan yabancı personellerde raporu bildiriminde nasıl bir yok uygulacağız? Kurum Yabancı çalışanların Tam 30 gün prim ödemesinin olmasını istiyor eksik olduğu zaman ceza kesiyor.
hüseyin bey, yabancı çalışanlar artık kısmi zamanlı bildirilebiliyorlar
s.a benim biyakinin azerbaycan vatandasi insaattan duserek is kazasi sonucu hayatini kaybetti calisma izniyok tazminat hakki varmidir acaba ailesine
sefer hanım, TC vatandaşı olmasa da vet tazminat hakkı var, hatta iş kazası aylığı alma hakkı var, yeterki işyeri ve işveren TC kanunlarına tabi olsun.
Selamünaleyküm ben yabanci uyrukluyum çalişma izinsiz çalişyordum iş kazasi geçirdim makina arizasindan üç parmağim pres makinasinin arasinda kaldi ezildi 2 parmağimi ucundan kisalttilar benim haklarim nedir