Hükümet, özellikle genç kesim arasında artan işsizlik üzerine kapsamlı bir Ulusal İstihdam Projesi hazırladı. İlk aşamada, Türkiye’deki 2 milyon 405 bin işsizden 1 milyonunun istihdam edilmesini öngören proje, işverene önemli teşvikler getiriyor. Buna göre, işveren 18-29 yaş grubunda işçi istihdam ederse daha düşük prim ödeyecek, çalıştırdığı özürlünün SSK primini devlet üstlenecek.
KOBİ’LERDE İSTİHDAM
İş-Kur kendisine başvuranlardan öncelikli olarak üniversite mezunu ve meslek lisesi mezunu olan toplam 1 milyon işsizi mesleki eğitimden geçirerek, KOBİ’lerde istihdam edecek. Bu çerçevede meslek barometresi çalışması yapan İş-Kur, işverenin “bilgi işlem uzmanı, mesleki yabancı dil bilen eleman ve ihtisas tornacısı” mesleklerinde kalifiye elemana ihtiyacı olduğunu saptadı. Meslek barometresinin sonuçlarına göre YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın programları yenilenerek, iş kapasitesi olmayan birimler lağvedilecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 milyon kişiye iş sağlamayı amaçlayan İstihdam Projesi için düğmeye bastı. Bu hafta kamuoyuna açıklanması beklenen proje, özellikle genç işsizliği önlemeyi hedefliyor. Meslek yüksekokullarını ve meslek liselerini tamamen yenilemeyi hedefleyen proje çerçevesinde, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu ile işbirliği yapılması öngörüldü. Yüzde 20’ye yaklaşan genç işsizliği önlemek için işverene teşvik sistemi uygulanacak. İşverenin hükümlü çalıştırma zorunluluğu kaldırılacak. Özürlü işçilerin primlerini devlet ödeyecek.
İŞVERENE DÜŞÜK PRİM TEŞVİKİ
İşsizlik Fonu’nda biriken 30 katrilyon ile öncelikli olarak üniversite ve meslek lisesi mezunu 1 milyon kişi İş-Kur tarafından mesleki eğitimden geçilerek, ağırlıklı olarak KOBİ’lerde istihdam edilecek. 19-29 yaş grubunda işçi çalıştıran işveren, düşük prim ödeyecek. Bu sistem, devletin sosyal güvenlik prim gelirini de artıracak.
TÜRKİYE MESLEK BAROMETRESİ
Meslek barometresi diğer illere de kaydırılacak. Böylece Türkiye’nin bölgelere göre duyduğu meslek ihtiyacı ortaya çıkarılacak. İstihdam şansı azalan yükseköğretim ve meslek lisesi bölümlerinin kontenjanları azaltılacak.
DOKTOR DEĞİL SAĞLIK HİZMETİ ZORUNLU
İŞyerİnde hekim çalıştırma zorunluğu kaldırılacak. Organize sanayi bölgelerinde her fabrika ya da işletmede doktor yerine “ortak işyeri hekimleri hizmet alma birimleri” kurulacak. İşverenin, doktor yerine “kurumsal sağlık hizmeti alması” zorunlu hale getirilecek.
Kaynak: www.aksam.com.tr