İşverenler, sürekli üretim gerektiren ya da kesintisiz devam eden işlerde vardiyalı çalışma sistemine başvurabilmektedir. Ama vardiyalı çalışmaların da yasal düzenlemeleri bulunmakta, bu kurallara uymak şartı ile çalışma sürdürülebilmektedir.
Gece çalışmaları, 4857 sayılı Kanun ile “Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul Ve Esaslar Hakkında Yönetmelik” ve “Kadın Çalışanların Gece Postalarında Çalıştırılma Koşulları Hakkında Yönetmelik” gibi ikincil mevzuatlarla düzenlenmiştir.
Gece Çalışması Süreleri
Gece çalışma postaları, 24 saatlik süre içinde en az 3 işçi postası çalıştırılacak şekilde düzenlenir. Yani 24 saatlik çalışma yapılan işyerlerinde çalışma süreleri 8’er saat olarak 3 posta şeklinde belirlenebilmektedir.
Bu süre için 2017 yılında yapılan bir düzenleme ile turizm, özel güvenlik ve sağlık işlerinde esneklik sağlandı.
Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde çalışmalara ilişkin özel usul ve esaslar hakkında yönetmelikte değişikliğe dair maddede “7/4/2004 tarihli ve 25426 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Postalar Halinde İşçi Çalıştırılarak Yürütülen İşlerde Çalışmalara İlişkin Özel Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine eklenen cümlede turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde düzenleme 24 saatte iki posta olacak şekilde yapılabilir” ibaresi yer aldı.
Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde ve bu işlerin yürütüldüğü işyerlerinde faaliyet gösteren alt işveren tarafından yürütülen işlerde düzenleme 24 saatte iki posta olacak şekilde yapılabilir. Yani bu sektörlerde çalıştırılan işçiler için 12’şer saat olarak günde 2 posta ile çalışma yürütülebilecek.
Bu çalışma yürütülürken 4857 sayılı İş Kanunu’nda belirtilmiş çalışma sürelerine uyulmak zorundadır.
- Çalışma süresi en fazla haftada 45 saat olarak belirlenir.
- Günlük çalışma saati en fazla 11 saat olarak belirlenir.
Gece Çalışmasında Fazla Mesai Onay Şartı
Yönetmelik değişikliğiyle gece 12’şer saatlik postalarda çalıştırılmak istenen işçilerden yazılı onay alınması şartı da getirildi. Postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde 7,5 saatten çok çalıştırılmaları yasak. Ancak turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla 7,5 saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir.
Yönetmeliğe göre, işveren veya işveren vekilleri, postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeleri bakanlıkça talep edildiğinde sunmak üzere iş yerinde bulundurmakla da yükümlüdür.
Hangi İş Kolları Yönetmelik Kapsamında?
Aşağıdaki sektörlerde çalışan işçiler ya da alt işverene bağlı aşağıdaki işleri yapan işçiler hakkında bu yönetmelik kapsamında 24 saatlik çalışmada 12’şer saatlik postalar uygulanabilir:
- Turizm hizmet yürütülen işler; ilgili mevzuatı uyarınca Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm işletmesi belgesi veya turizm yatırımı belgesi verilen ya da belediye tarafından turizm işletmesi olarak faaliyet göstermek üzere işletme belgesi verilen tesisler.
- Özel güvenlik hizmeti yürütülen işler;10/6/2004 tarihli ve 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun kapsamında İçişleri Bakanlığınca faaliyet izni verilen özel güvenlik şirketlerinde veya özel güvenlik görevlisi olarak faaliyet gösteren işyerleri
- Sağlık hizmet yürütülen işler; Sağlık hizmeti sunan veya üreten, gerçek kişiler ile kamu ve özel hukuk tüzel kişilerin işyerinde ve bunların tüzel kişiliği olmayan şubelerinde, 24/5/1983tarihli ve 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununda tanımlanan sosyal hizmet kuruluşlarında.
Değerli bilirkişiler belirtilen turuzim güvenlik ve sağlık
Alanında calışmiyorum özel bir kurumda hizmet sektöründe çalışmaktayım
Mesai başlangıcı akşam 20.00
Bitiş ise sabah 8.00 da gece çalışmasında herhangi bir karşılıklı uzlaşmada yok işverenin isteģi doğrultusunda mecburen çalısıyorum
Sorum şu ben 5 senedir sürekli gecedeyim bire 12 saat çalışıp dıyer gece ıstıratliyim
Kanunen benim maddi hakları nelerdir ne kazanım sağlaya bilirim
Kurumumuzda Gece çalışanla gündüz çalışın arasında maaş farkı bulunmamakta
Sizce çalışma saatlerine bakarak dava açsam gece çalıştığım için bir maddi kazanç sağlayabilirmiyim
Merhaba ben gece vardiyasında (24-08)vardiyasında çalışıyorum
Benim sorum sigorta primleri gece çalışanlar için farklımı oluyor
Gece mesaisi 45 saati geçmesede mesaiye girer
Ben Zaman zaman 14saat çalışıyorum akşam 18.30 sabah 08.20 arası maalesef maaşım 1950 +agi fazla mesai %50 nasıl hakkımızı arayalım bilmiyom
2014 yılından beri akşan 17.00 sabah 07.00 ye kadar çalışıyorum.her hangi bir kağıt üzeride imza yok.kanunca bir hakkım varmı.
Merhaba ben koronavirüs nedeniyle 40 gündür izinsiz 12 saat çalışıyorum, 3 vardiyalı fabrikamızda kronik rahatsızlığı nedeniyle aynı bölümdeki arkadaşı izne gönderdiler ve biz 40 gündür 12 saat çalışıyoruz bu yasal mı
Merhabalar sorum şu yönde olacak ; özel güvenlik görevlisi olarak çalışan kişilere gece çalışma şartları normal çalışma aartlari ile aynımı? Hem gece hem guzduz vardiyasında çalışma mevcuttur.
Yani sistematik olarak 2gun gündüz 2 gün gece olarak çalışılan bir projede sürekli olarak gece calistiriliyoruz ve gündüz çalışması fazla olan kişilerle aynı ödemeyi alıyoruz. İş kanununa göre gece çalışması ya 7bucuk saat olacak yada %150 saat ücreti ile çalışılacak diye bir madde okudum. Bu madde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan kişileri kapsıyor mu?
Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
12 saat postalindan 10 gece ve 10 gündüz çalışmaktayım. Bu yasal mı
12 saat gece vardiyasinda çalışıyorum. Hem gunduz hem gece faal olan bir is yeri burasi. Vardiyamın degistirilmesini istedim fakat degistirmiyorlar. İşe de ihtiyacim var. İşe giriş tarihimden 3 gün sonra bir form imzalattılar orada kendi istegimle sürekli gece calismayi kabul ediyorum diye bir madde vardı. İse girdikten 3 gun sonra imzalattiklari icin ve benim de işe ihtiyacım olduğu icin sesimi cikaramadım. Bu şekilde de benim yasal bir hakkım varmı?
Covid19 nedeni ile günde 12 saat çalışmaktayız. Ağır iş faliyeti gösteren bir firmada çalışıyorum. 07-19 19 -07 bu çalışma saatleri yasal mi? Ben kendi vardiyama gelip çalışıyorum 12 saat çalışamayacağımı söylüyorum baskı yapıyorlar ne yapmalıyım?