Salgın döneminin en çok etkilediği gruplardan biri de ücretli çalışanlar. İş yerlerinin faaliyetlerine ara vermesi, piyasanın ne zaman normale döneceğinin belirsiz olması işverenleri kaygılandırırken, işçiler de işten çıkarılma korkusu yaşıyor. 7244 sayılı Torba Kanunla gelen işveren feshi yasağı bu duruma bir nebze çözüm olsa da, tek taraflı ücretsiz izin uygulaması işçilerin gelir kaybı endişesini artırdı. Bu noktada devletin ücret desteği devreye girdi. Fakat tutarın yeterli olmayacağı tartışması sürüyor. Her şeye rağmen ücretsiz izin ücret desteğinin detayları merakla bekleniyordu.
Pandemi nedeniyle ilan edilen fesih yasağı süresince ücretsiz izne gönderilen işçilere ve işsizlik ödeneğine hak kazanamamış kişilere ödenecek ücret desteğinin uygulamasına yönelik esaslar yayımlandı.
Ücret Desteğinden Kimler Yararlanabilir?
Ücretsiz izin desteği, kısa çalışmadan yararlanamayan, işsizlik ödeneği alamamış, herhangi bir yerden geliri olmayan işsiz veya ücretsiz izindeki birçok kişiyi kapsayacak şekilde düzenlenmiştir.
Destekten yararlanacak kişiler:
- Kısa çalışma başvurusu yapılan firmada çalışıp, şartları taşımadığı için kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar,
- 15 Mart tarihinden sonra işten çıkartılmış ve başvuruda bulunmasına rağmen işsizlik ödeneğinden yararlanamamış kişiler,
- 15 Mart tarihinden sonra işten çıkarılmış fakat işsizlik ödeneğine başvurmamış kişiler,
- 17 Nisan tarihinden sonra işveren tarafından ücretsiz izne gönderilmiş olanlar.
Destekten yararlanamayacak kişiler:
- Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alanlar,
- İşsizlik ödeneği almaya devam edenler,
- Kısa çalışma ödeneğinden yararlananlar,
- İşten kendi isteğiyle ayrılmış olanlar,
- Pandemi dışındaki nedenlerle ücretsiz izne ayrılmış ve bu şekilde Kuruma bildirilmiş olanlar.
Destek Hangi Tarihler İçin Verilecek? Tutar Nasıl Hesaplanacak?
Ücret desteği, işveren feshi yasağı süresince 3 ay boyunca işçilere ödenecek. Desteğin başlangıç tarihi 7244 sayılı Torba Yasanın yürürlük tarihi olan 17 Nisan 2020, bitiş tarihi de mevcut şartlarda 3 ay sonrası yani 17 Temmuz 2020’dir. 17 Nisan’dan önce işçiye verilmiş ücretsiz izinler için destek söz konusu değildir.
Yani ücret desteği 17.04-17.07.2020 tarihleri arasında ücretsiz izinli olunan süreler için ödenecek. Cumhurbaşkanının yetkisi ile fesih yasağı süresinin uzaması halinde ücret desteği süresi de uzatılacak. Cumhurbaşkanı fesih yasağını 6 aya kadar uzatabilme yetkisine sahip.
Destek tutarı günlük 39,24 TL olup, 30 gün üzerinden işçilere ödenecek. Ücret desteğinin 30 günlük brüt tutarı ise 1.177,20 TL. Bu tutar üzerinden sadece damga vergisi kesilecek. Damga vergisi kesildikten sonra işçinin hesabına yatacak net tutar bir ay için 1.168,27 olacak.
Ücretsiz izinde olması sebebiyle ücret desteğinden yararlanacaklar için, ay içinde bazı günlerde çalışıp bazı günlerde ücretsiz izne çıkartılmış olmaları durumunda, ücret destesi sadece ücretsiz izinde gösterildiği günler için ödenecek.
Ücretsiz İzne Gönderilen İşçiler İçin İşveren Kuruma Ayrıca Bildirimde Bulunacak mı?
İşveren, salgın döneminde işçisini ücretsiz izne göndermişse, öncelikle ay içinde ücretsiz izinde olunan günleri Kuruma eksik gün olarak bildirmelidir. Ücretsiz izne gönderilen çalışanların eksik günleri APHB ve MuhSGK üzerinden “28-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md)” veya “29-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md) Ve Diğer” eksik gün nedenleri seçilerek bildirilecek.
Ücret desteği kapsamında ücretsiz izne gönderilen işçilerin bildirimleri, işverenler tarafından https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi internet adresi üzerinden, ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar yapılacak. Bildirimde, ücretsiz izin gün sayısı, işçinin TC’si, IBAN numarası ve cep telefonu bilgileri iletilecek.
Kısa çalışma ödeneğine hak kazanamayanlar, APHB/MuhSGK’da “18-Kısa Çalışma Ödeneği” kodu ile kuruma bildirilmiş olsalar bile, ilgili ayı takip eden ayın sonuna kadar eksik gün nedenleri işveren tarafından “28-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md)” veya “29-Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md) Ve Diğer” kodlarından biri ile güncellenerek ücret desteğine hak kazanabilecek.
Ücretsiz izinle ilgili başvuru ve güncellemelerin, ücretsiz iznin verildiği tarihi takip eden ayın sonuna kadar Kuruma bildirilmesi gerekiyor.
İşsiz Olanlar Ücret Desteğinden Nasıl Yararlanacak?
15 Mart tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen, işsizlik ödeneğine başvurduğu halde hak kazanamamış kişilerin ücret desteği herhangi bir başvuruya gerek olmadan İŞKUR tarafından re’sen gerçekleştirilir.
15 Mart tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen fakat işsizlik ödeneğine başvurmamış işsizlerin, ücret desteği alabilmesi için https://esube.iskur.gov.tr internet adresinden ya da e-devlet üzerinden işsizlik ödeneğine başvurması gerekmektedir.
22.04.2020 tarihinde Türkiye İş Kurumu tarafından yayımlanan “4447 Sayılı İşsizlik Kanununun Geçici 24. Maddesi Kapsamında Yapılacak Nakdi Ücret Desteği Uygulamasına İlişkin Usul ve Esasların” detaylarına ulaşmak için tıklayınız.
1)alt işveren,asil işveren ve işveren kavramlarını anlatan örnek olay
2)Askerden dönen kişinin eski işvereni ile zorla yeniden sözleşmesinin kurulması, hangi şartla kurulamayacağı ve uygun şart varken işveren tarafından istenmemesi nedeniyle kurulmaması durumunda hangi tazminatın ne miktarda söz konusu olacağını içeren bir örnek
3) Zincirleme iş sözleşmesi yapılması ve feshi nedeniyle işverenin kıdem tazminatı ödemek zorunda kalacağı bir örnek olay
Kısa çalışma şartlarını taşımayan işyerlerinde çalışıp kronik hasta olan ve hastane tarafından sadece durum bildirir raporu verilen istirahat raporu verilmeyen çalışanlar için ne yapabiliriz? KçÖ olmuyor, ücretsiz izin desteği yok, rapor yok.
B
Ya sa emekli olmayan 65 yaş üstü çalışanlarımız? İşyeri şartları taşımıyor diye bu kişiler mağdur mu olacak
bununla ilgili herhangi bir bilgi aldınız mı ? babam kronik rahatsızlığı var çalışıyordu aynı zamanda emekli ama destek verilmedi
Merhaba,
Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günler iş günü ise bazı firmalar için(6 gün çalışılan yerler) bu günler ücretsiz izin midir? Bununla ilgili de bir araştırma yazısı yayınlarsanız seviniriz.İşlerinizde kolaylıklar dileriz.
Kronik hp tansiyon hastasıyım Ücretsiz izine çıkarıldım 23 martta işyerimi arıyıp soruyorum herzaman yazı bekliyoruz diyip tlf kapatıyorlar
Merhaba. Emekli olup çalışan da kısa çalışma odeneginden yararlana biliyormuş?
Merhabalar,
Ücretsiz izin desteğinden fadalanabilmek icin önce kisa çalışma ödeneğine başvurmak sartmi?
Kısa çalışma ödeneğine hiç başvuru yapmadan direkt ücretsiz izin destegi girişi yapılarak işçi faydalamaz mi ?
Yani ücretsiz izin desteğinden sadece kısa çalışmaya başvuran ve gerekli şartları taşımayan ve red olan işçiler mi fadalanabiliyor ?
Teşekkürler
Ben fabrika da iş kur üzerinden çalışıyordum virüs ten dolayi süreyi dondurdular . Ücretsiz izin desteğinden yararlanamıyormuşum neden ?
Merhabalar bir sorum olacak bır ayda 15 calışma programı cıkartıldı bıze, ve ızınli olduğumuz gunler bır mıllı bayrama 3 gunde dını bayrama denk gelıyor bunları devlet karsılayacakmı,?
Hesaplanırken 15 marttan itibarenmi hesaplanacak yoksa o tarihler boşmu geçecek
Pandemi döneminde ücretsiz izinli olan işçi pandemi sonrası işveren tarafında işten çıkartılırsa işsizlik maaşı şartları olan son 120 gün kesintisiz çalışma şartları ihlal edilmiş sayılır mı?
Merhaba bu konuyu bende merak ediyorum yanıt alırsanız paylaşırmısınız
Ben aynı iş yerinde 2017 kasımında işe girdim daha sonraki araştırmada sıgortalı olmadığımı anladım ısrarım üzerine 2020 bin ocağıda sigorta başlangıcı yaptı buda 450 gün kısa çalışma ödeneği alamadım mağdurum şimdi ne yapmalıyım saygılarımla
Merhaba işverenim beni kısa çalışma ödeneği alıp çalışmadığımız dönemde tahsilat yapmadığım için işten çıkaracağını söyledi
Şuan işten çıkarma yasak olduğu için ücretsiz izne çıkaracak sonra işten çıkaracakmış konu hakkında nasıl bir yaptırım uygulayabiliriz.
İşkura, cimere veya çalışma bakanlığına şikayet ederseniz şirketin kısa çalışma ödeneği yanar.
Başvurusu sıfır saat üzerinden ise sizi çalıştıramaz, çalışmaya zorlayamaz. Zorladığı tespit edilirse ödenekten faydalanamaz.
Merhabalar özel bir sirkette yedinci yılımdayim ve çalışmaya devam ediyorum sirket bizi ucretsiz izinde gosterip full bir şekilde çalıştırıyor ve devletin yatırdığı kçö uzerini asgari ucrete tamamlayip sadece 600-700 lira civarı para yatiriyor zarar gormeden bu durumu nasil cozebiliriz
Şirket böyle bir uygulama yaparsa hem kçö desteğinden faydalanamaz hem de idari para cezası alır
bunu biz zarar görmeden nasıl halledebiliriz.
Merhabalar 30 calisan altinda olan firmalar bir kac isciyi pandemiden dolayi ucretsiz izne cikarabilir mi ki annem ve beraberinde bir kac kisi cikarildi ama bugun isverenle gorustuklerinde odenek alamayacaklarini cunku 30 kisinin altinda calisanim var devlet bu destegi vermiyor demis bu durumda ne yapilmasi lazim
4.ay ücretsiz izin parası yattı 5.ay yatmadı 6.ay yattı iş yerine sorduk 5.ay parasını cvp alamadık şimdi sorum şu 5.ay ücretsiz izin parası bize yatacakmi
“Kısa çalışma başvurusu yapılan firmada çalışıp, şartları taşımadığı için kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar,”
bu ifadeden, kısa çalışma ödeneğine başvuru yapmayan işletmelerin çalışanları bu destekten yararlanamaz anlaşılıyor. Ama kanunda “kısa çalışma ödeneğinden yararlanmayanlar” denmiş sadece.
ücretsiz izinde gösterilen fakat izinde olmayıp çalıştırılan hesabına 1168 lira yatıp ta çalışma gün sayısı 0 sıfır görünenler var bunların akıbeti nasıl olacak kurumu şikayet etmeli mi
Merhabalar universite ogrencisiyim. Otelde 1 audit calismaktayim otel beni pandemi ucretsize gonderirse para alabilir miyim devletten kredi aliyorum. Bilgilendirirseniz sevinirim