Son zamanlarda en çok merak edilen ve ayrıntıları henüz tam olarak henüz netleşmeyen, Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı Eylem Planı ayrıntılarını yazımızda ele alacağız. İşte Başbakan Davutoğlu’ nun açıklamalarını ele aldığımız Yeni Paketin satır başları;
Çalışan Annelere Yönelik Önemli Uygulamalar
Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Programı Eylem Planı çalışan kadınlara iş hayatında pek çok kolaylık getiriyor. Çocuk sahibi olan çalışanlar, aşağıda anlatacağımız ve ayrıntılarını anılan Yasal düzenlemelerin yürürlüğe girmesi itibarı ile tekrardan duyuracağımız durumlardan faydalanabilecektir.
DOĞUM İZNİNE DÜZENLEME
Doğum nedeniyle ücretsiz izinlerde derece kademelendirme uygulamasına geçilecek. Burada ücretsiz bir uygulama olacak. Bu yeni düzenleme ile borçlanma yapmaksızın derece ve kademe ilerlemesini sağlanacak.
Erkekler askerden kazandığı kademe için kadınlar da doğum nedeni ile aynı haklardan istifade etme hakkına sahip olacaklar.
Yine Başbakan Davutoğlu’nun açıklamalarına istinaden; doğuma bağlı yarı zamanla çalışma konusunda düzenlemeler yapılacak. Analık izni bitiminden sonra ilk çocuk için iki ay, ikinci çocuk için dört ay, üç ve üzeri çocuklar için altı ay olmak üzere yarı zamanlı çalışma imkanı getirilecek. Bu haklardan faydalanan kadın çalışanlar; ücretlerinde bir eksilme olmadan yarı zamanlı çalışabilecekler.
Doğum yapan kadın ücretsiz izne ayrıldığı takdirde; ücretsiz izin süresince, derece ve kademe ilerlemesinin devamı sağlanacak.
Doğum sonrası ilk çocuk için iki ay, iki çocuk için üç ay dört çocuk sonrası altı ay yarı zamanlı çalışma hakkı tanınacak ve ücrette bir azalma olmayacak. Aradaki fark Devlet tarafından karşılanacak. 0-12 ay evlat edinenler için bu geçerli olacak ve çoğul gebeliklerde bu süre uzayacak.
DOĞUM YAPANA PART – TIME ÇALIŞMA İMKANI
Başbakan Davutoğlu; “Doğum nedeni ile yarı zamanlı çalışma konusunu çalışacağız. Yapacağımız düzenleme ile yarı zamanlı çalışma imkanı getireceğiz. Yani anneler isterse yarı zamanla mesai yapmak suretiyle geri kalan zamanda çocuklarının yanında olacak ve aradaki fark kesintiye uğramayacak ve tam ücret alacaklar.”
Yarı zamanı işveren, izinli sayılan zamanı ise biz devlet olarak karşılayacağız. Evlat edinenleri de aynı kapsama alacağız. Çoğul gebelik halinde her çocuk için bu zaman da bir ay uzatılacak. Anneler istemeleri halinde günlük 8 saat mesailerinin 4 saatini çocuklarının yanında geçirebilecek. Bu yarı zamanın ücretini işveren, geri kalanını devlet olarak biz karşılayacağız. Çoğul gebelik halinde bu süreler 1’er ay uzatılacak.
ÇOCUK OKULA GİDENE KADAR KISMİ ÇALIŞMA
Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi çalışma hakkı getireceğiz. Bu 300 saate kadar olacak.
Buradaki fark şu: Çocuk 5,5 yaşına kadar, ‘ben çocuğumla kalmak istiyorum, eğitimiyle ilgilenmek istiyorum, onu eğitime hazırlamak istiyorum’ diyen annelere, ebeveynlere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz.
BELEDİYELERE KREŞ ZORUNLULUĞU
Kreş ve bakımevlerinin vergi teşviklerinden istifade edeceğini, böylece çalışan kadınların çok daha iyi şartlarda çocuklarını bırakabilecekleri ortamların oluşturulacağını, belediyelere kreş ve gündüz bakımevi kurma yükümlülüğü getirilecek.
BABALIK İZNİNE DÜZENLEME
İş Kanununda yapılacak düzenleme ile, Babalık izinlerini yeniden ele alınacak. İşçi eşinin doğum yapması halinde 5 gün izin verecek. Halihazırda eşi doğum yapan işçiye mazeret izni dışında herhangi bir Yasal izin verilmemekte idi.
ANNEYE VERİLEN HAKLAR BABAYA GEÇECEK
Çocuk okul çağına gelene kadar ebeveynlere kısmi çalışma izni getireceğiz. Annelere 30 saate kadar kısmi çalışma hakkı getireceğiz.
Ebeveyn işinden olmayacak iş garantisi devam edecek profesyonel hayattan kopmayacak çocuğunu da hayata hazırlayacak.
Prematüre doğum, izin haklarını yeniden düzenliyoruz. Anne doğum esnasında hayatını kaybederse aynı hakları babaya sağlayacağız. Bu da anne vefatından doğacak merhamet eksikliği bebekte ortaya çıkmasın. Bu hakkı işçi kardeşlerimize de veriyoruz. Memurlar için buna ek olarak izin de sağlıyoruz. 7,5 aylık doğum olmuşsa 1,5 aylık dönem de bu izinlere eklenecek.
Çocuğun yüzde 70 engelli olması durumunda ebeveynlerden birine 1 yıl içinde 10 güne kadar ek izin getiriyoruz. Ebeveynlerden birine hangisi müsaitse 10 güne kadar izin kullanabilecek yakınını çocuğunu hastanelere götürebilecek ve ayrıca izin talebine ihtiyaç kalmayacak.
ANNELERE DEVLET ALTIN TAKACAK
Şu anki uygulamalara baktığımızda kendisi ve eşi kamuda çalışanlara doğum parası babanın hesabına yatıyor. Buna düzenleme getiriyoruz. Önce bu parayı annenin hesabına yatıralım. Anne çalışmıyorsa çek gönderelim dedik.
Daha sonra bu memurlar için olan bu uygulama tüm anneler için ilk çocukta 300 ikinci çocukta 400, üçüncü çocuk için 600 TL ödenecek.
Yani her bir anneye doğum gününde bu hediye takdim edilecek. Gündüz bakım evlerini yaygınlaştırmak için vergi teşviki getirilecek. Belediyelere kreş ve gündüz bakımevi açma zorunluluğu geliyor.
ÇEYİZ YARDIMI
Gençlerde evliliği teşvik etmek için çeyiz modeli geliştirilecek. Evlilik günü geldiğinde ebeveynlere çeyiz hesabı düşünüyoruz. Ebeveyn bu hesaba ne kadar yatırmışsa çocuğu evlenene kadar devlet yüzde 15 katkı yapacak. 100 bin TL biriktirene 15 bin TL devlet katkı yapacak.
Kötü alışkanlıkları azaltmak için daha etkin çalışma yapacağız. Uyuşturucu ve istismara yönelik çocuk destek merkezleri kuracağız. ANKA programını da bu merkezlerde uygulayacağız.
Aile hizmet danışmanları gibi evlilik öncesi eğitim merkezlerini yaygınlaştıracağız. Anne ve bebeğin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeler getireceğiz. Engelli ve yaşlı dostu şehir modelleri geliştireceğiz.
Yaşlı hizmet merkezlerinin sayısını ve faaliyetlerini de arttıracağız. Ayrı bir kampanya başlatarak kadına ve çocuğa karşı şiddet noktasında bir seferberlik başlatacağız. Bir iki ay içerisinde bu uygulamalar yasal zemini oluşturulup başlatılacak.