basinda-hizmet-suresi-zammi

Basın Çalışanları, Dikkat!

19.03.2013 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapıldı.

Fiili hizmet süresinin uygulanmasına ilişkin usül ve esasları belirgeyen genelge dahilinde 2008’in ekim ayı başından 2013’ün şubat ayı başına kadar geçen sürede basın kartı sahibi olarak basın ve gazetecilik sektöründe çalışanlar, milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlardan söz konusu süre dahilindeki prim farkını ödeme yoluyla fiili hizmet süresi zammından faydalanmak isteyenlerin SGK’ya başvuru yapmaları gerekmektedir.

Ocak ayı içinde yürürlüğe giren kanunda “takip eden ay başı” ifadesinden ötürü şubat ayını başlangıç aldığımız takdirde üç aylık sürenin 1 Mayıs 2013’te sonlandığını görüyoruz. Yani; SGK’ye yapılacak başvuru için son tarih 30 Nisan 2013. Hak sahipleri, fiili hizmet süresi zammından kaynaklanan prim farkını Ağustos ayına kadar ödeyebilecek.

Bu iş kollarında çalışanların ödeyecekleri prim farklarının hesaplanarak sigortalılardan tahsil edilebilmesi için işverenlerin, Ekim 2008-Şubat 2013 tarihleri arasını kapsayan prim belgelerini SGK’ye iletmesi gerekmektedir. Hizmet akdine tabi çalışanların işverenlerinin 1 Mayıs tarihine değin Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri’ne veya Sosyal Güvenlik Merkezleri’ne; kamu idaresindeki çalışanların işverenlerinin ise 14 Mayıs tarihine değin SGK Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığı’na göndermesi gerekiyor. Prim belgelerini belirlenen tarihe değin SGK’ye iletmeyen işverenlere de idari para cezası uygulanacak.

GEÇİCİ MADDE 48 – 2008 yılı Ekim ayı başı ile bu maddenin yürürlük tarihini takip eden ay başına kadar geçen süre içinde bu Kanunun bu maddeyi ihdas eden Kanunla değişik 40 ıncı maddesi gereğince fiili hizmet süresi zammı süresine tabi işyerleri ve işlerde çalışanlar için 5510 sayılı Kanunun 86’ncı maddesine göre verilmesi gereken ek prim belgelerinin bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başından itibaren üç ay içinde verilmesi halinde idari para cezası uygulanmaz. Bu maddenin yayımı tarihini takip eden ay başından itibaren sigortalılarca; üç aylık süre içinde Kurumca istenecek belgelerle başvurulması ve altı aylık süre içerisinde hesaplanacak fiili hizmet süresi zammına ilişkin prim tutarının ödenmesi halinde gecikme zammı ve gecikme cezası alınmaz.”

28 Şubat’ta yayınlanan birleşik genelgede ise aşağıdaki açıklama yer almaktadır:

8.3- Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine tabi sigortalılar hakkında uygulanacak ortak hususlar

a) İşverenler ile kamu idarelerince üç aylık yasal sürede Kuruma verilmeyen fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki çalışmalara ait her bir ek belge için Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

Nisan 2013

Hakkında iskanunu

Göz atın

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı