Yurtdışı borçlanma başvurusuna ilişkin yayımlanan 02/011/2014 tarih, 201411 sayılı e- YURTDIŞI talimatının uygulanmasında sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerinde tereddütler olduğu tespit edildiğinden söz konusu talimatla ilgili olarak asağıdaki açıklamaların yapılması uygun görülmüştür.
1- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında olanların başvurusu
Yurtdışı borçlanma işlemleri, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 4/1(a) bendi kapsamında aktif çalışması olup olmadığına bakılmaksızın sigortalılar ile bunların hak sahiplerinin Yurtdışı borçlanması isteğine dair bütün bilgilerin yer aldığı yazılı dilekçe veya Yurtdışı Hizmet borçlanma Talep dilekçesinde belirttikleri adres dikkate alinmaksizm Kimlik Paylasim Sisteminden tespit edilecek adresin bulundugu ildeki, Kimlik Paylasim Sisteminde adres kaydı bulunmuyor ise nufusa kayıtlı olunan ildeki her ikisinin de tespit edilemediği durumlarda ise müracaat edilen ildeki sosyal güvenlik il mudurlnklerince/sosyal güvenlik merkezlerince sonuclandırılacaktır.
Borçlanılan hizmetler ile aylık bağlanacak olanların tahsis islemleri en son borçlanma işlemini yapan sosyal güvenlik il müdürlüklerince/sosyal güvenlik merkezlerince sonuçlandırılacaktır.
2- 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasının (b) bendi kapsamında olanların başvurusu
2.1. Faaliyeti sona ermiş olanlar
Yurtdışı borçlanma işlemleri, 5510 sayılı Kanunun 4/l(b) kapsamında faaliyeti sona eren sigortalılara ile bunların hak sahiplerinin Yurtdışı borçlanması isteğine dair bütün bilgilerin yer aldığı yazılı dilekçe veya Yurtdışı Hizmet borçlanma Talep dilekçesinde belirttikleri adres dikkate alınmaksızın Kimlik Paylaşım Sisteminden tespit edilecek adresin bulundugu ildeki, Kimlik Paylaşım Sisteminde adres kaydı bulunmuyor ise nüfusa kayıtlı olunan ildeki, her ikisinin de tespit edilemediği durumlarda ise müracaat edilen ildeki sosyal güvenlik il mudürlüklerince/ sosyal güvenlik merkezlerince yürütülecektir.
Borçlanılan hizmetler ile aylık bağlanacak olanların tahsis işlemleri de borçlanma işlemini yapan sosyal güvenlik il müdürlüklerince /sosyal güvenlik merkezlerince gerçekleştirilecektir.
Borçlanma işleminin, sigortalı dosyasının bulunduğu son defa kayitlı olunan il haricinde başka bir il tarafından yapılması halinde; borçlanmayı yapacak il dosyanın bulunduğu ilden dosya devrini isteyerek talebi sonuçlandıracaktır.
2.2. Faaliyeti devam edenler
2.2.1 borçlanma yeri ve faaliyet yeri aynı ilde olanlar
5510 sayılı Kanunun 4/1(b) kapsamındaki faaliyeti devam eden sigortalının faaliyet yeri ile Kimlik paylaşım sistemindeki ikamet yeri aynı ise, yurtdışı borçlanması ve tahsis islemleri bu ildeki sosyal güvenlik il mudurlugunce/sosyal güvenlik merkezince sonuçlandırılacaktır.
2.2.2 ikamet yeri ve faaliyeti farklı ilde olanlar
5510 sayılı Kanunun 4/1(b) kapsamında faaliyeti devam eden sigortalının ikameti ile faaliyeti farklı illerde ise, borçlanma ve tahsis işlemleri faaliyetinin devam ettiği ildeki sosyal güvenlik il mudurlüğünce/ sosyal güvenlik merkezince sonuclandırılacaktır.
2.2.3 Borçlanma yaptıktan sonra faaliyetini baska bir ilde devam ettirenlerin aylık talebinde bulunması
5510 sayılı Kanunun 411 (b) kapsamında yurtdışı borçlanması yaptıktan sonra, ilgilinin faaliyetini borçlanma yaptiği ilden başka ile taşıması ya da farklı bir ilde yeniden faaliyete başlaması durumunda bundan soma yapacağı ek yurtdışı borçlanma ve tahsis işlemleri faaliyetinin devam ettiği ildeki sosyal güvenlik il mudürlüğünce/sosyal güvenlik merkezince sonuçlandırılacaktır.
3. 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasının (c) bendi kapsamında olanların başvurusu
5510 sayılı Kanunun 4/1 (c) kapsamındaki sigortalar ile bunların hak sahiplerinin yurtdışı borçlanma ve aylık bağlama işlemleri Emeklilik Hizmetler Genel Mudurlugü biinyesinde yürütülecektir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.