is-kanunundaki-yarim-ucret-uygulamasi

İş Kanunundaki Yarım Ücret Uygulaması

 

Çalışma hayatının getirdiği zorluklarla mücadelenin bir yönü de işverenler ve çalışanlar açısından hukuksal boyutta korunan yarım ücret uygulamasıdır.

4857 sayılı İş Kanununun 24.maddesinin ( III) numaralı bentlerinde gösterilen   “İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa” ve aynı Kanunun 25.maddesinin (III)  numaralı bendinde yer alan “İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.”

ukarıdaki maddelerde belirtilen zorlayıcı sebepler dolayısı ile aynı Kanunun 40.maddesi hükmü gereği çalışılmayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi için bir haftaya kadar geçen her gün için yarım ücret ödenir.

Yarım ücret ödenmesinde işçinin çıplak gündeliği dikkate alınacaktır. Bir haftalık süre içinde iş sözleşmesi sona ermişse, çalışmama veya çalıştırmamaya ilişkin zorlayıcı sebepler ortadan kalkmış ise, yarım ücret yükümlülüğü de sona erer.

Örnek: İş yerini sel basması nedeniyle faaliyetin belirli bir süre durdurulması. İşçinin kısa süreli gözaltına alınması vb.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi

Avans Ödemesinden Yapılan İcra Kesintisi