Bankaların Karı Ocak’ta Yüzde 23 Arttı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), geçen yıl sonunda 732.5 milyar lira olan bankacılık sektörü toplam aktiflerinin, bu yıl Ocak sonunda, yüzde 1.3 azalarak, 723.1 milyar liraya gerilediğini açıkladı.

bankalarBDDK’nın bankacılık sektörüne ilişkin gelişmelerin yer aldığı ve bugün yayımlanan aylık bülteninde, “Günümüzdeki gibi döviz kurlarının oynak olduğu dönemlerde finansal verilerin daha sağlıklı değerlendirilebilmesi için kur etkisinden arındırılmış değerlere de bakılması gerekmektedir.

Bu çerçevede, 2008 yılı Aralık döneminde 510.2 milyar lira olan Türk Parası (TP) cinsinden toplam aktifler son bir aylık dönemde yüzde 2.8 azalarak 495.7 milyar liraya gerilerken; aynı dönemde euro cinsinden toplam aktifler yüzde 3.4 artışla 38.7 milyar euro, dolar cinsinden ve diğer para birimleri cinsinden aktiflerin dolar karşılıkları toplamı ise yüzde 4.5 azalışla 89.3 milyar dolar olarak gerçekleşti” denildi.

Bültene göre, geçen yıl Aralık döneminde 367.4 milyar lira olan bankacılık sektörü toplam kredileri, son bir aylık dönemde yüzde 0.5 azalarak Ocak ayında 365.5 milyar liraya geriledi. Aynı dönmede 194 milyar lira olan bankacılık sektörü menkul değerler cüzdanı ise bir aylık dönemde yüzde 2.9 oranında artarak Ocak’ta 199.7 milyar lira olarak gerçekleşti. Vadeye kadar elde tutulacak menkul değerlerin menkul değerler cüzdanı içerisindeki ağırlığı da incelenen dönemde yüzde 58 oldu.

KOBİ KREDİLERİNİN 4.6 MİLYAR LIRASI TAKİBE DÜŞTÜ

Geçen yıl Aralık sonunda 262.1 milyar lira olan TP cinsinden krediler, son bir aylık dönemde yüzde 1.7 azalarak, 257.7 milyar  liraya; dolar ve diğer para birimleri cinsinden kredilerin karşılıkları toplamı da yüzde 8 azalarak 42.5 milyar dolara gerilerken;  euro cinsinden krediler ise yüzde 11 artışla 18.2 milyar euro olarak gerçekleşti.

İncelenen dönemde brüt takipteki kredilerin toplam krediler içerisindeki payı da 20 baz puan artarak yüzde 3.9 oldu. Dövize  endeksli olanlar dahil konut kredileri ve bireysel kredi kartları ise sırasıyla 38.7 milyar lira ve 33.8 milyar olarak gerçekleşti.

Bültende, “Bu dönemde brüt takipteki tüketici kredilerinin toplam tüketici kredileri içerisindeki payı yüzde 2.6 olurken,  toplam krediler içerisindeki payı ise yüzde 0.6 olarak gerçekleşti. Bankacılık sektörünün KOBİ’lere 83.5 milyar lira nakdi kredi,  31.5 milyar lira gayri nakdi kredi kullandırdığı; KOBİ’lere kullandırılan kredilerin 4.6 milyar liralık tutarının takibe düştüğü görülmektedir” denildi.

Geçen yıl Aralık döneminde 454.6 milyar lira olan bankacılık sektörü toplam mevduatı da bir aylık dönemde yüzde 0.1  oranında azalarak 454.3 milyar liraya gerilerken, tasarruf mevduatı yüzde1.1 oranında artarak 184.6 milyar lira olarak  gerçekleşmişti.

Sendikasyon kredileri, Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 5 azalarak 10.6 milyar dolara gerilerken, seküritizasyon  kredileri yüzde 3.4 artarak 12.8 milyar dolar oldu.

KÂR VE AÇIK POZİSYON ARTTI

Geçen yıl Ocak döneminde 1.3 milyar lira olan bankacılık sektörü dönem net kârı da yüzde 22.8 artarak bu yıl Ocak ayında  1.6 milyar liraya yükseldi.

“Ocak ayında geçen yılın Aralık ayına göre son bir aylık dönemde yasal özkaynak yüzde 1.5 oranında artarken, risk ağırlıklı  kalemler yüzde 2.6 oranında arttı. Bunun sonucunda da, sermaye yeterliliği standart rasyosu, son bir aylık dönemde yaklaşık 20  baz puan azalarak, incelenen dönemde yüzde 17.79 seviyesine geriledi” denilen bültende, net likidite fazlasının da tüm  vadelerin toplamında 292.4 milyar lira, likidite yeterlilik oranı ise yüzde 168.3 olarak gerçekleştiği bildirildi.

Bültene göre, geçen yıl Aralık döneminde 136 milyon dolar olarak gerçekleşen yabancı para net genel pozisyon açığı ise bu  yıl Ocak sonunda 561 milyon dolara çıktı.

Kaynak: www.ntvmsnbc.com

Hakkında iskanunu

Göz atın

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı

EYT ile Emekli Olan Personelin İş Güvencesi Hakkı