Türkiye’deki Vergi Yükü İstihdamı Engelliyor

gelir vergisiÜlkemizde ücretlilerden alınan vergi ve sosyal güvenlik kesintileri işgücü maliyetlerinin büyük kısmını oluşturmaktadır. Bu da kayıt dışı faaliyetleri özendirmekte ve işsizliği artırmaktadır. Kayıt dışı sektörden toplanamayan vergiler ise vergisini ödeyen kayıtlı mükelleften tahsil edilmektedir. Bu nedenle Türkiye’nin rekabet gücü azalmakta, yeni istihdam alanları yaratılamamaktadır.

Vergileri düşürmek işsizliği azaltıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD)’nın 2006 yılına ait “Ücretlerin Vergilendirilmesi” araştırmasında, ücretten alınan vergi ile çalışanın ve işverenin sosyal güvenlik kesintileri karşılaştırılmıştır. Araştırmaya göre, Türkiye’deki bekar bir işçinin işgücü maliyetinin %42.8’i vergi ve sosyal güvenlik kesintilerinden oluşmaktadır. OECD’ye göre, en az kesinti ise %28.9 ile ABD’de yapılmaktadır. OECD’nin araştırmasına göre birçok ülkede evli ve iki çocuklu ailelerden Türkiye’ye göre daha az kesinti yapılmaktadır.

Türkiye’de istihdam üzerindeki yükler OECD ortalamasının üzerindedir. OECD ülkeleri istihdamı artırmak ve işsizliği azaltmak için istihdam vergilerini düşük tutmaktadır.

iş gücüRekabet gücümüz azalıyor

Türkiye’de istihdam yaratan kayıtlı işverenler yüksek istihdam vergileri ve diğer yasal ödemeler ile cezalandırılmaktadır. Türkiye’deki vergi ve sosyal güvenlik yükleri indirildiği takdirde istihdamın önü açılacaktır. Aksi takdirde işletmelerin iç  ve dış pazarlardaki rekabet gücü azalacaktır. Bu olumsuzluk, işletmelerin yatırım yapma isteğinin azalmasına, Türkiye’deki işsizliğin büyümesine, işletmelerde verimsiz, niteliksiz ve pahalı üretime neden olacaktır. Aynı zamanda, Türkiye’den yurtdışına sermaye kaçışına ve yabancı sermayenin ülkemize girişinin azalmasına zemin hazırlayacaktır.

Türkiye’de, istihdamın üzerindeki vergi yükü düşürülmedikçe, işsizlik ve kayıt dışılık ile mücadelede başarı sağlanması mümkün değildir. Bu nedenle, ülkemizde yatırım yapmayı sınırlayan engeller kaldırılarak, istihdam artırıcı politikalar hayata geçirilmelidir.

Kaynak: MESS İşveren Gazetesi

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar