İşten Ayrılana Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi” Düzenlenecek

İbrahim Işıklı

bildirimHalen yürürlükte bulunan uygulamalara göre, işten ayrılan sigortalılar için İŞKUR’a “işten ayrılma bildirgesi”, ÇSGB’ye “ek-2 çıkış bildirim” listesi ve SGK’ya verilen aylık prim ve hizmet belgesinde çıkış tarihi ve nedeninin gösterilmesi gerekmektedir.

Ancak, mevcut uygulamaya ek olarak ayrıca örneği SGK tarafından hazırlanan Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi verilecek. Sigortalılığın sona ermesine ilişkin bildirimlerin, sigortalı işten ayrılış bildirgesiyle, sigortalılığın sona ermesini takip eden on gün içinde e-sigorta ile yapılması gerekecek.

Sigortalı işten ayrılış bildirgesine kaydedilen bilgiler, ayrıca, ilgili aylık  prim ve hizmet belgesi ile sigortalı işten ayrılış bildirgesi arasındaki mutabakatsızlık, işverenle yapılacak yazışma sonucunda giderilecek.

4/(b) bendi kapsamındaki sigortalılardan, sigortalı işten ayrılış bildirgesini kağıt ortamında verenler için, sigortalılığın sona ermesini takip eden on gün içinde sigortalı işten ayrılış bildirgesi iki nüsha düzenlenir. Biri düzenleyen kuruluşta kalır, diğeri ilgili üniteye gönderilir. Sigortalıya, sigortalılığının sona erdiği, ilgili ünite tarafından yazı ile bildirilecek.

Sigortalılar da kendilerini bildirmeli

Halen yürürlükte olan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nda, çalışanların da kendilerini bildireceklerine ilişkin bir hüküm bulunuyor. 1 Ekim’de yürürlüğe girecek reformla birlikte bu uygulama devam ettirilecek. 5510 sayılı Kanun’un 4/(a) bendi kapsamındaki sigortalılar, çalışmaya başladıklarını, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren en geç bir ay içinde, sigortalı bildirim belgesi ile doğrudan veya internet ya da benzeri ortamda SGK’ya bildirecekler.

SGK tarafından, sigortalının ilgili işveren tarafından bildirilmediğinin ya da bildirildiği halde sigortalı bildirimi arasında farklılık bulunduğunun tespiti halinde, durum, taahhütlü bir yazıyla sigortalıya, gerekirse işverene bildirilecek. Yapılan bildirimlerin sonucunda farklılık giderilmezse, kontrol ve denetim sonucuna göre işlem yapılır. Sigortalının kendini bildirmemesi, sigortalı aleyhine delil teşkil etmeyecek.

Kaynak: Dünya Gazetesi

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar