İbrahim Işıklı
5510 sayılı Kanun’a göre, sigortalıların bir işyerinde çalışmaya başlaması durumunda işverenleri tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi gerekmektedir. Sigortalı işe giriş bildirgesinin verilme süresi, işyerinin niteliğine göre farklılık göstermektedir. Süresinde bildirim yapılmaması durumunda idari para cezası uygulanmaktadır.
1- İşe başlamadan önce bildirilmesi gereken sigortalılar
4-1/a bendi kapsamında hizmet akdine tabi sigortalı sayılanlar, çalışmaya, mesleki eğitime veya zorunlu staja başladıkları tarihten en geç bir gün önce Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” ile işverenleri tarafından kuruma bildirilecektir.
2- İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacak sigortalılar
İnşaat, balıkçılık ve tarım işyerlerinde işe başlatılacakların sigortalı işe giriş bildirgesinin işverenleri tarafından en geç sigortalıların çalışmaya başladığı gün kuruma verilmesi gerekmektedir. Belgenin yasal sürede Kuruma verilip verilmediğinin tespitinde, inşaat işyerleri için (41XX, 42XX, 43XX), balıkçılık işyerleri için (03XX), tarım işyerleri için (01XX), hayvancılık işyerleri için (011X) numaralı işyeri tescil numarasında yer alan iş kolu kodlarına bakılacaktır.
3- Yabancı ülkelere sefer yapan ulaştırma araçlarında sefer esnasında işe başlatılan sigortalıların bildirimi
Yabancı ülkelere sefer yapan kara, hava ve deniz ulaştırma araçlarına sefer esnasında işe alınan sigortalıların çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir aylık süre içerisinde işe giriş bildirgesinin işverenleri tarafından Kuruma verilmesi halinde sigortalı işe giriş bildirgesi yasal süresinde Kuruma verilmiş sayılacaktır.
4- İlk defa işyeri bildirgesi verecek işyerlerinde işe başlatılacak sigortalıların bildirimi
Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi veren işyerlerinde, sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihten itibaren bir ay içinde işe alınacakların sigortalı işe giriş bildirgesinin en geç işyerinin tescil tarihinden itibaren bir ay içinde verilmesi halinde sigortalı işe giriş bildirgesi yasal sürede verilmiş sayılacaktır.
5- Kamu idarelerince istihdam edilen 4447 sayılı kanuna göre işsizlik sigortasına tabi olmayan sözleşmeli personel
Kamu idarelerinde sözleşmeli personel statüsünde çalışanlardan 4-1/a bendine tabi olanlar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu gereğince geçici personel statüsünde çalıştırılan personelin bildirimi çalışmaya başladıkları tarihten itibaren bir ay içinde Kuruma yapılacaktır.
6- Kamu idarelerince yurtdışı görevde çalıştırılacaklar
5510 sayılı kanunla kamu idarelerinin yurtdışı teşkilatlarında çalıştırılmak üzere gönderilen ve 4-1/a bendine tabi olan personelin, yurtdışında çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir ay içinde Kuruma bildirimi yapılacaktır.
7- Maliye Bakanlığı vizesine bağlı olarak kamu idarelerinde çalışacaklar
Kamu idarelerinde Maliye Bakanlığı vizesine tabi olup, 4-1/a bendine tabi çalışacak sigortalıların vize işleminin gerçekleştirildiğine ilişkin yazının, ilgili kamu idaresine intikal ettiği günü izleyen ikinci iş günü sonuna kadar kuruma bildirilmesi gerekmektedir.
8- 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu uyarınca özelleştirilen işyerlerinden diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanan sözleşmeli veya kapsam dışı personel
4046 sayılı kanun gereğince özelleştirilen işyerlerinden diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanan sözleşmeli veya kapsam dışı personel nakledildikleri kamu idarelerinde işe başladıkları tarihi takip eden ikinci iş günü sonuna kadar Kuruma bildirilecektir.
9- 4447 sayılı kanun gereğince işsizlik ödeneği veya kısa çalışma ödeneği alanların bildirimi
4447 sayılı kanun gereğince işsizlik ödeneği veya ilgili kanunları gereğince kısa çalışma ödeneğinden yararlandırılan sigortalılar Türkiye İş Kurumu ile kurumumuz arasında imzalanan protokol çerçevesinde Kuruma bildirilecektir.
10- Çırak, aday çırak ve meslek eğitimi gören öğrencilerin bildirimi
3308 sayılı kanunda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrencilerin sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirimi eğitim kurumlarınca staja veya mesleki eğitime başladıkları tarihten önce yapılacaktır.
11- Tutuklu ve hükümlülerin bildirimi
5510 sayılı kanunun 5’inci maddesinde sayılanlardan 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine tabi olanların bildirimi, bunları çalıştıran kamu idareleri, işverenler ya da ceza infaz kurumları ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu’nca işe başlatılmadan en geç bir gün önce kuruma yapılacaktır.
12- Hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin işyerlerine nakli yapılanlar
İlk işyerindeki çalışmasına ait sigortalı işe giriş bildirgesi kuruma verilerek, tescil işlemi yapılmış olan sigortalının, naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer işyerinde çalışmaya başlaması halinde, yasal süresi dışında kuruma yapılan bildirimler de süresinde yapılmış sayılacaktır.
Kaynak: Dünya Gazetes