Av. Ali YÜKSEL / YARGITAY KARARLARI
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2007/11947 E. ve 08.10.2007 tarihli kararında işyerinde işçiler arasında yaşanan küfürleşmenin iş akdinin feshi noktasında haklı neden teşkil etmesine dair değerlendirmelerde bulunmuştur. Bahse konu karar işyerinde yaşanan küfürleşmelerin hangi hallerde işveren açısından iş akdinin feshi noktasında haklı/geçerli neden taşıyacağını açıkça ortaya koymaktadır.
İncelememize konu kararda davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir. Davalı işveren, davacının işyerinde kavga çıkarması ve diğer çalışanlara hakaret etmesi nedeni ile iş sözleşmesinin İş Kanunun 25.maddesi uyarınca feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur. Mahkemece davacının savunmasının alınmadan iş sözleşmesinin feshedildiği gerekçesi ile davacının işe iade isteğinin kabulüne karar verilmiştir.
Yüksek mahkeme Yargıtay ise yerel mahkemenin kararını bozmuştur. Yargıtay, kararında davacı işçinin iş akdinin işyerinde bulunan bir diğer mesai arkadaşı ile karşılıklı küfürleşmesi nedeni ile tazminatsız olarak feshedildiğini belirtmiştir. Yargıtay, yazılı bir fesih bildirimi olmasa bile sunulan tutanak ve tanık anlatımlarından küfürleşme olayının sabit olduğunu bu sebeple de yazılı fesih bildirimine gerek bulunmadığını, hatta işten çıkış bildirgesinde işten çıkışın işveren feshi (17. madde) olarak gösterilmesinin bile önem arz etmediğini vurgulamıştır. Yargıtay iş akdinin sona erme şekli ile ilgili olarak hâkimin hukuki değerlendirme yapma noktasında olduğunu, dolayısıyla işten ayrılma bildirgesindeki ibarenin iş akdinin fesih şekli noktasında mutlak bir anlam ifade etmediğini belirtmiştir. Ayrıca Yargıtay işverenin işçiden savunma almamış olmasını da yapılan feshin İş Kanunu’nun 25. maddesi uyarınca haklı nedenle yapılmış olmasından ötürü eksiklik olarak değerlendirmemiştir.
Sonuç olarak işyerinde işçiler arasında yaşanan küfürleşmenin işveren açısından iş akdini haklı nedenle fesih sebebi olduğu açıkça belirtilmiştir. İncelenen karar işe iade davası üzerine verilmiştir. Bu yüzden Yargıtay, değerlendirmesini küfürleşme olgusunun geçerli neden teşkil edip etmediği noktasında kurmuş ve küfürleşmeyi açıkça geçerli neden olarak kabul etmiştir. Ancak Yargıtay kararının bütünü üzerine değerlendirme yapıldığında anlaşılacağı üzere ”küfürleşme ” olgusu aynı zamanda haklı neden olarak kabul edilmiştir. Yargıtay küfürleşme olgusunu geçerli neden sayıp, haklı neden olarak kabul etmeseydi, savunma alınmamış olduğu için yerel mahkeme kararını onayacaktı.
Bu karar küfürleşme olgusunun iş akdinin feshinde haklı/geçerli neden olduğunu ifade etmesinin yanı sıra aynı zamanda işverenin işyerinde huzur, iş barışı ve disiplini oluşturmaya dair yetkilerini de çizmektedir.
Kaynak: Dünya Gazetesi