SGK’ya Ücret Ve İkramiyeler Ayrı Ayrı Bildirilecek

resul kurtResul kurt / İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik

12 Mayıs 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ile 4 / (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanların (SSK’lılar) sigorta primine esas kazanç bildirimlerinde; hak edilen ücretler ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki ödemelerin ayrı ayrı gösterileceği hükme bağlanmıştır.

Ancak geçiş dönemi için de 3 aylık süre tanınmıştı. 23 Ağustos’a kadar SGK’ya verilecek olan 2010/Temmuz ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden itibaren başlanılacağı öngörülmüştür.

Aylık prim ve hizmet belgelerinin e-Bildirge kanalıyla gönderilmesi sırasında, sigortalıların hak ettikleri ücretleri ile sigortalılara ay içinde ödenen prim, ikramiye gibi istihkaklar, prime esas kazanç başlığı altında tek kalem halinde sisteme girilmekte iken, 2010/Temmuz ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak,

 

  • Sigortalıların ay içinde hak ettikleri ücretlerinin “hak edilen ücret”,

 

  • Sigortalılara ay içinde ödenen prim, ikramiye gibi istihkakların ise, “prim ikramiye ve bu nitelikteki istihkak”, olarak ayrı ayrı girilmesi gerekecektir.

 

Ayrıca, ay içinde bazı iş günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının hatalı girilmesinin önlenmesi amacıyla, aylık prim ve hizmet belgesine “eksik gün sayısı” başlıklı yeni bir bölüm ilave edilmiştir.

 

Aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan bu değişikliklere istinaden, 2010/Temmuz ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak e-Sigorta programı vasıtasıyla yapılacak olan girişler sırasında, sigortalının ay içindeki prime esas kazanç tutarı “hak edilen ücret” ve “prim ikramiye ve Bu nitelikteki istihkak” olarak ayrı ayrı girileceği gibi, ay içinde bazı günlerde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalılar için “Eksik Gün Nedeninin” yanı sıra ayrıca “Eksik Gün Sayısı” da girilecektir.

 

Bu nedenle Haziran / 2010 ayı bildirgelerinin 23 Temmuz 2010 tarihine kadar SGK’ya verilmesini müteakip temmuz ayı bildirgelerinin verileceği 23 Ağustos’tan önce bordro programlarında ivedilikle güncelleme yapılması gerekmektedir. Çünkü, temmuz ayı bildirgesi yeni sisteme göre verilecektir.

 

Aylık prim ve hizmet belgesinde yapılan bu değişikliklere istinaden, 2010 / Temmuz ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak e-Sigorta programı vasıtasıyla yapılacak olan girişler sırasında, sigortalının ay içindeki prime esas kazanç tutarı “hak edilen ücret” ve “prim ikramiye ve bu nitelikteki istihkak” olarak ayrı ayrı girileceği gibi, ay içinde bazı günlerde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalılar için “Eksik Gün Nedeninin” yanı sıra ayrıca “Eksik Gün Sayısı” da girilecektir.

 

e-Bildirge programları vasıtasıyla yapılacak olan veri girişleri sırasında, ay içindeki prim ödeme gün sayısı eksik girilip ayrıca eksik gün nedeni işaretlendiğinde, sistem tarafından kullanıcıdan eksik gün sayısının girilmesi istenilecek, kullanıcı tarafından girilen eksik gün sayısının, sigortalının ilgili aydaki prim ödeme gün sayısı ve varsa işe giriş ve çıkış tarihi ile ilgili aydaki gün sayısı karşılaştırıldıktan sonra, eksik gün sayısının hatalı girilip girilmediği sistem tarafından kontrol edilecek, ve sistem tarafından yalnızca doğru olan verilerin girişine izin verilecektir.

 

Belge türünün 7, 22, 25, 28, 41, 90, 91 ve 92 nolu seçilmesi halinde yalnızca ücret girişi yapılabileceğinden, “prim ikramiye ve bu nitelikteki istihkak” bölümüne herhangi bir kazanç tutarı girilemeyecektir.

 

Hak edilen ücret ile prim ikramiye ve bu nitelikteki istihkak’ın aylık prim hizmet belgesine ayrı ayrı girilmesi uygulaması 2010 / 7’nci aydan itibaren başlayacağına göre, 1 Temmuz 2010 tarihinden sonra işten ayrılan sigortalılar için verilecek işten ayrılma belgesinde de “hak edilen ücret” ile “prim ikramiye ve bu nitelikteki istihkak”ın ayrı ayrı girilmesi gerekecektir. Özellikle 1 Temmuz’dan sonra işten ayrılan işçiler için verilen işten ayrılış bildirgesinde “hak edilen ücret” ile “prim ikramiye ve bu nitelikteki istihkak”ın ayrı ayrı girilmesi gerektiğine dikkat edilmelidir.

Kaynak: Dünya Gazetesi

 

 

Hakkında iskanunu

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar