Yeni İş Kanunu ile ilk kez gündeme gelen “Çalışma süresinin denkleştirilmesi” konusunda uygulama nasıl olacaktır?
4857 sayılı Yeni İş Kanunu ile getirilen bu yeni uygulama, çalışma sürelerinin belirlenmesi konusunda esnekliğin yolunu açmaktadır. Yasada, esas itibariyle günlük çalışma süresi ”7.5 saat”, haftalık çalışma süresi “45 saat”, aylık çalışma süresi “225 saat” olarak belirtilmektedir. Ancak, iş yoğunluğunun sürekli olarak ayni tempoda devam etmeyebileceği dikkate alınarak, bu konuda esnekliğin yolu açılmaktadır.
Bu esnekliğin uygulanmasıyla, yoğunluğun azaldığı günlerde işçilerin işyerinde zaman kaybetmelerinin, yoğunluğun arttığı zamanlarda da işin aksamasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Yeni yasayla birlikte, günlük çalışma süresi “11 saati, haftalık çalışma süresi de bu sürenin o işyerinde çalışılan gün sayısıyla çarpımından ortaya çıkan süreyi aşmamak kaydıyla esnek bir biçimde belirlenebilecektir.
Burada dikkate alınması gereken konu, haftalık çalışma sürelerinin iki aylık dönemlerle denkleştirilmesi; haftalık çalışma süresi ortalamasının yasada belirlenen “45 saate getirilmesi, fazla çalışılan her haftanın karşılığında aynı oranda az çalışılan bir haftanın yer almasıdır.