bedelli-askerlik-kidem-tazminati-alir-mi

Bedelli Askerlikte Kıdem Tazminatı Hakkı Doğar Mı?

 

Son zamanlarda gündemi meşgul eden konulardan biri olan bedelli askerliğin, iş hayatı açısından uygulamaları ne şekilde olacak? Söz konusu sorunu kıdem tazminatı açısından ele almak akıllardaki soru işaretini giderici nitelikte olacaktır.

Bedelli askerlik uygulamasının yürürlüğe girmesinden sonra 1 Ocak 2015’te 28 yaşından gün almış olanlar, 18 Bin TL karşılığından bedelli askerlikten yararlanacak ve 21 günlük eğitimden de muaf tutulacaklardır. Ayrıca bu durumdan yalnızca fiilen askerlik görevine başlamamış olan TC vatandaşları yararlanabilecektir.

Bedelli askerlik yapacak personelin bu nedenle iş yerinden kıdem tazminatı alıp ayrılma hakkı var mıdır?

1475 sayılı eski iş kanunu’nun 14.maddesi 4857 sayılı yeni iş kanunu’nda da yürürlüğünü korumuştur. 14. madde’ye göre muvazzaf askerlik göreviyle iş sözleşmesi feshedilen işçilerin kıdem tazminatı alma hakları vardır. Kanunun geniş yorumlanması neticesinde yerleşik yargıtay kararlarında bedelli askerlik nedeniyle de işten ayrılmalarda kıdem tazminatının işçiye ödeneceği belirtilmiştir.

Ancak bu kararların dayanağı işçinin 21 gün temel askerlik yapmasıdır. Oysa bu kez hükümden yararlanacak kişiler 21 gün temel eğitimden muaf tutulmuşlardır. Kişiler askerlik parasını yatırdıklarında bu yükümlülüklerini yerine getirmiş olacaklardır.

İşveren, askerlik dolayısıyla işten ayrılan işçisine, durumun askerlik şubesinden alınan ”askere sevk belgesi” ile ispatlanması halinde kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür. Sülüs kağıdı da denilen bu belge, bedelli askerlik uygulamasında alınamayacağı için kıdem tazminatı da mümkün olmayacaktır.

Hakkında iskanunu

Göz atın

Rekabet Yasağı

Rekabet Yasağı

İş sözleşmelerinde, işverenin çıkarlarını koruyan rekabet yasağı nedir? Tüm detayları ile sizler için inceledik!