Uluslararası İşgücü Kanununda Değişiklik
Uluslararası İşgücü Kanununda Değişiklik

Uluslararası İşgücü Kanununda Değişiklik

6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ile uluslararası işgücünün ülkemizde uygulama yöntemleri, çalışma iznine tabi olacak çalışanlar, çalışma izni kapsamında yer almayan çalışanlar için izlenecek usul ve esaslar, işçi ve işveren açısından izlenecek adımlar ve yetkileri açıklığa kavuşturulmaktadır.

İşverenlerin yabancı çalışan istihdam ederken, kayıtlı olarak çalışmalarının teşvik edilmesi adına stajyerler, sporcular, bilim insanları, basın mensupları gibi farklı alan ve iş kollarında olan çalışanları ilgilendirebilecek bazı muafiyeti süreçlerinin kolaylaştırılması ve sürelerin uzatılması gibi değişiklikler için yönetmelik yayımlandı. Yayımlanan yönetmeliğe göre ilk olarak; ekonomik, sosyo-kültürel ve teknolojik alanlar ile eğitim konularında Türkiye’ye önemli hizmet ve katkı sağlayabilecekleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca bildirilen yabancılar üç yıla kadar çalışma izni muafiyetinden yararlanabilecektir.

6735 sayılı kanunun 48. maddesinin (k) bendinde bulunan “spor meşruhatlı vize ile” ibaresi çıkarılmış ve Gençlik ve Spor Bakanlığı veya Türkiye Futbol Federasyonunun uygun görüşü olması kaydıyla Türkiye’ye gelen profesyonel yabancı sporcu ve antrenörler ile spor hekimi, spor fizyoterapisti, spor mekanisyeni, spor masözü veya masörü ve benzeri spor elemanı yabancılar spor federasyonları ve spor kulüpleri ile olan sözleşmeleri süresince çalışma izninden muaf olarak değerlendirilebileceği belirtilmiştir.

Bir şirketin yurtdışında kurulu bir işyerinde çalışmaktayken şirket içi çalışan değişimi kapsamında Türkiye’de kurulu bulunan şirketine ait bir işyerinde yönetici olarak veya uzmanlık gerektiren işlerde çalışmak üzere görevlendirdiği yabancının çalışma izni, iş veya hizmet sözleşmesinin süresini aşmamak üzere iki yıla kadar, staj yapmak üzere görevlendirdiği yabancılar için, 48. Maddeye (ş) bendi eklenmiştir. Buna göre; İçişleri Bakanlığınca sistem üzerinden bildirilenler, bildirimde belirtilen kapsam ve sürelerde çalışma izninden muaf olarak sayılacaklardır. Bu bend kapsamında değerlendirilen çalışanlar, bildirimde belirtilen kapsam ve sürelerde çalışma izni muafiyeti kapsamında değerlendirilir. Bu kapsamdakiler için sadece çalışma izni muafiyet bilgi formu düzenlenir.

Daimî basın kartı kapsamında sayılan yabancı çalışanlar Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının uygun görüşü olması kaydı ile çalışma izninden muaf olacaklardır.

Yurt içinden yapılacak çalışma izni muafiyeti başvurularında otuz günlük süre kısıtlaması kaldırılarak, yabancı işçinin Türkiye’de bulunduğu süreler içerisinde yapılabilir şeklinde değişiklik yapılmıştır.

Türkiye’den ihraç edilen ya da Türkiye’ye ithal edilen mal ve hizmetlerin kullanılmasına ilişkin eğitim amacıyla veya Türkiye’ye ithal edilen makine ve teçhizatın montajı, bakım ve onarımı, kullanımına ilişkin eğitiminin verilmesi veya teçhizatı teslim almak veya Türkiye’de arızalanan araçların tamiri amacıyla gelecek yabancılar toplam üç aya kadar, sınır ötesi hizmet sunucusu yabancılar üç aya kadar çalışma izninde muaf tutulmaktadır. Son değişiklikte çalışma izni muafiyetinin düzenlendiği tarihten itibaren altı aylık, diğer çalışma izni muafiyetlerinde ise on iki aylık süre geçmedikçe aynı muafiyet kapsamında yeni başvuru yapılamayacağı açıklanmıştır.

Yönetmeliğin tamamını görüntülemek için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir