Çeyiz Hesabına Devlet Katkısı Resmî Gazete’de Yayımlandı. Çeyiz hesabı açacak kişilere yapılacak devlet katkısı oranı ile hesapların denetimi ve uygulamasını içeren yönetmelik, 16.12.2015 tarihinde ResmîGazete’de yayımlandı. Anılan Yönetmelik hükmüne göre, Türk Lirası cinsinden bankaların yurt içi şubesineaçılacak hesap “ortak hesap” olamayacak.
18 yaşından küçükler adına velilerin açabileceği hesaba, açılışında 15 bin lirayı aşmayacak şekilde belirtilen üst tutarı aşan bir tutar yatırılabilecek. Açılan çeyiz hesapları bankalar arasında taşınamayacak.
Katılımcılar birden fazla çeyiz hesabı açamayacak, çeyiz hesabına ilişkin ödemeler düzenli şekilde yapılacak. Düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 100, üst sınır ise bin lira olarak belirlendi.
Ödemeler aylık ya da 3 aylık olmak üzere düzenli bir şekilde yapılabilecek. Ödemelerin 3 aylık ödeme planına göre yapılması durumunda ise alt ve üst sınırların üç katı geçerli olacak. Aylık ödeme planını seçen kişiler ise ödemesini bir defadan fazla aksatamayacak.
Evlilikte Yaş Şartını da Beraberinde Getiriyor
Katılımcının devlet katkısına hak kazanması için, evlilik tarihinden önce asgari üç yıl boyunca açılacak hesaba düzenli ödeme yapması, 27 yaşını doldurmadan da ilk evliliğini yapması gerekiyor.
Devlet katkısının hesaplanmasında ise evlilik tarihindeki birikim esas alınacak. Devlet katkısı ödemesi, evlilik tarihindeki birikim tutarının yüzde 20’sini ve azami 5 bin lirayı geçemeyecek. Katkı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 10’u olacak ve 4 bin lirayı geçemeyecek.
48 ila 59 ay olanlar için birikim tutarının yüzde 15’i olacak ve 4 bin 500 lirayı geçemeyecek. Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için birikim tutarının yüzde 20’si olacak ve 5 bin lirayı geçmeyecek.
Bankalar, çeyiz hesabına ilişkin bilgi ve belgeleri ilgili bakanlık tarafından belirlenen usul ve esaslara göre bakanlığa gönderecek. Çeyiz hesaplarının denetimi, bilgi sistemleri dâhil, Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılacak. Yönetmelik 4 ay sonra yürürlüğe girerek 2016 Mart ayında uygulamaya konulacak.