Aşılılarda Karantina Süreci Değişti
Aşılılarda Karantina Süreci Değişti

Aşılılarda Karantina Süreci Değişti

Ülkemizde aşılama çalışmalarının hız kazanması ile birlikte, karantina süreçlerinde de Eylül ayı itibariyle değişikliğe gidildi. Aşı olan kişiler ile aşı olmayan kişilerin temaslı olmaları durumunda karantina süreçleri farklı uygulanıyor. Bu süreçler yine işgücü kaybı yaratması açısından işverenleri de yakından ilgilendiriyor.

Covid – 19 hastalığına yakalanmış kişilerin temas ettiği kişileri Sağlık Bakanlığına bildirmesi ile temaslıların süreci başlatılıyor. Temaslılar, hastalık riski taşımaları nedeniyle karantinaya girmeleri gerekiyor. Fakat yeni uygulamada karantina için süreçler tamamen değişti.

Temaslı Ne Demek?

Temaslı kişiler, Covid 19 hastalığına yakalanmış kişilerle temas etmiş kişileri ifade eder. Fakat bu temas için belirlenmiş süreler var. Semptom gösteren hastalarda, semptomların ortaya çıkmasından önceki 48 saat içinde hasta kişi ile temas etmiş kişiler “temaslı” sayılır. Asemptomatik vakalarda ise PCR testi örneği alındığı günden önceki 48 saat içinde temas ettiği kişiler “temaslı” sayılır.

Yakın Temaslı olarak ifade edilenler, bu süre içerisinde maske ve mesafe kurallarına uyum göstermeden hasta kişiyle temas etmiş kişileri ifade eder. COVID-19 hastasıyla 2 metreden daha yakın mesafede tek seferde 10 dakikadan uzun süreyle yüz yüze kalan, konuşan kişiler yakın temaslı kabul edilir. Aynı zamanda maske kullanılsa bile iyi havalandırılmayan kapalı ortamlarda 10 dakikadan fazla kalan kişiler de yüksek temaslı sayılır. Bu nedenle aynı ofiste çalışan kişiler, maske kullanımı olsa da yüksek temaslı kabul edilebilir.

Temaslı kabul edilen kişiler ise, hasta kişi ile yukarıda belirtilmiş zaman dilimi içerisinde 2 metreden daha yakın mesafede 10 dakikadan daha kısa zaman geçirmiş maskesiz kişiler olarak kabul edilir.

Aşılarını Tamamlayan ya da Son 6 ayda Hastalığı Geçirmiş Çalışanlarda Karantina Süresi

Sağlık Bakanlığı tarafından önerilen aşı şemasına uygun olarak aşılarını tamamlamış kişiler “aşılı” kabul edilir. Son 6 ay içerisinde hastalığı geçirmiş kişiler de antikor taşıdıkları için aynı şekilde değerlendirilir.

  • Bu kişiler Covid-19 hastası ile maskesiz ve mesafe kuralına uymadan yüksek riskli temasta bulunduklarında sisteme temaslı olarak kaydedilirler fakat HES kodları riskli olarak görülmez.
  • Kendilerini takip ederek semptom göstermeye başlarlarsa PCR testi yaptırmaları gerekir.
  • Semptom göstermemişlerse bile, 5. Günün sonunda PCR testi yaptırmaları şarttır. Aksi taktirde, 6. Günden itibaren HES kodlarında “riskli” grupta görünürler. Riskli görünümün ortadan kalması için PCR testi vermeleri ve Negatif sonucu almaları gerekir.

Aşılama süreci tamamlandıktan sonra üzerinden 6 ay süre geçmiş ve yeniden aşı olmamış kişiler aşısız kategorisinden değerlendirilir.

Aşısız Çalışanlarda Karantina Süresi

Aşısız kişiler yakın temaslı olduklarında, 14 gün karantinada kalmak zorundadır. Semptom göstermeyen kişilerde PCR testi olmadan 14 gün karantina kuralı geçerlidir. Kişi en erken 10. Günde PCR testi yaptırabilir, test sonucu negatifse 14 günü beklemeden 11. Günde karantinası sonlanır.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

Malulen Emeklilik ile Engelli Emekliliği Arasındaki Farklar

1 yorum

  1. merhaba. işyerimizde çalışan bir personelimiz 3 yıl olan meslek lisesi okulunu, teknik lise programını 1994 ile 1997 yılları arasında (makina bölümü) 4 yıl öğrenciliği var. yaz tatilinde zorunlu 30 gün stajını yapmış. fakat staj sigortası yok. fazladan eğitim aldığı bir yıl için sgk stajyer olarak mı kabul ediliyor. konu ile ilgili bilgi paylaşmanızı rica ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir