Emekli Aylığı Bağlandıktan Sonra Yurtdışında Çalışanlar
Emekli Aylığı Bağlandıktan Sonra Yurtdışında Çalışanlar

Emekli Aylığı Bağlandıktan Sonra Yurt Dışında Çalışanlar

Son günlerde, emekli olan vatandaşlarımızın yurt dışı çalışmalarının olması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bağlanan aylıkların kesilip kesilemeyeceği hususunda çelişkili yorumların olduğu görülmektedir. Yurt dışında çalışanlar için Türkiye’deki emekli aylığı nasıl işlem görecek?

Emeklilik işlemlerini konu alan ve geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından güncellenen 2018/38 sayılı “5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Kanun ile Yürürlükten Kaldırılan Kanunlar ve İlgili Yönetmeliklere İstinaden Kanunun 4 Üncü Maddesinin Birinci Fıkrasının (a), (b) ve İlk Defa 2008/Ekim Ay Başından İtibaren (c) bendi Kapsamında Sigortalı Olanların Emeklilik İşlemleri ile 3201 Sayılı Yurt Dışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurt Dışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanuna Göre Borçlanılan Süreler Dikkate Alınarak Bağlanan Aylıklara İlişkin Emeklilik İşlemleri” konulu Genelge ile bazı konulara açıklama getirilmiştir.

01.10.2008 Tarihi Aylık Bağlanması Açısından Çok Önemli

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008 tarihi öncesi ve sonrası aylık bağlanması sonucu yurt dışı çalışmalarında farklı işlemlere tabidir.

01.10.2008 tarihinden önceki sosyal güvenlik kanunlarının mülga hükümlerine göre aylık bağlandıktan sonra ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanan ülkelerde çalışılmaya başlanması halinde, bağlanan aylıkların kesileceğine ilişkin anılan kanunlarda açık hüküm bulunmadığından Kanunun yürürlük tarihinden önceki sosyal güvenlik kanunlarının mülga hükümlerine göre malullük veya yaşlılık aylığı bağlananların sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış bir ülkede çalışılmaya başlamaları halinde aylıkları kesilmeyecektir.

Kanunun yürürlük tarihinden önce sigortalı olup, sadece 2008/Ekim ayından önceki yurt içi çalışmalarına göre bu tarihten sonra malullük veya yaşlılık aylığı bağlananların ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmış ülkelerde çalışmaya başlamaları halinde aylıkları ödenmeye devam edilecektir.

Kanunun yürürlük tarihinden önceki sosyal güvenlik kanunlarının mülga hükümlerine ya da sadece 2008/Ekim ayından önceki yurt içi çalışmalarına göre bu tarihten sonra malullük veya yaşlılık aylığı bağlananların ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde çalışmaya başlamaları halinde eskiden olduğu gibi aylıkları kesilmeyecektir.

Hangi Durumda Yurt Dışı Çalışmalarında Aylıklar Kesilecek?

Kanunda, Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olan kişilerden malullük veya yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra yabancı ülke mevzuatı kapsamında çalışmaya başlayanların aylıklarının kesileceğine dair açık hüküm bulunmaktadır. Yabancı ülke ile sosyal güvenlik sözleşmesi olup olmadığına bakılmaksızın, 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre ilk defa sigortalı olduktan sonra malullük veya yaşlılık aylığı bağlananların yabancı ülkelerde çalışmaları durumunda aylıkları, çalışmaya başladıkları tarihi takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilecektir.

5510 sayılı Kanunun geçici 2 nci maddesine göre, malullük veya yaşlılık aylığı bağlandıktan sonra sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanıp imzalanmadığına bakılmaksızın yabancı ülke mevzuatına tabi çalışmaya başlayanların aylıkları çalışma tarihini takip eden ödeme dönemi başından itibaren kesilecektir.

Feti SAVRAN

Sosyal Güvenlik Denetmeni

İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Uzmanı

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Emeklilik İçin Yeni Yıl Beklenmeli mi?

Emeklilik İçin Yeni Yıl Beklenmeli mi?

Bu içerik emekli olma arifesindekileri çok yakından ilgilendiriyor. Emeklilik Aralık'ta mı yoksa Ocak'ta mı daha karlı?

11 yorum

  1. 1987 Türkiye girişim var 1989 yılının ocak ayından beri çalışıyorum 5379 gün ödedim aylığımı bağlatıp çalışmaya devam edebilirmiyim

  2. 1987 Türkiye girişim var 1989 yılının ocak ayından beri çalışıyorum 5379 gün ödedim aylığımı bağlatıp çalışmaya devam edebilirmiyim yurtdışında çalışıyorum

    • Eşim 1991/1999 dönemi yurtdışı(Almanya) çalışması, 2003/2008 Türkiye çalışması ve 2 çocuk doğum borçlanma sürelerini birleştirerek prim gün sayısı ve yaşı (48) doldurarak 3201 sayılı kanun kapsamında geçen yıl 4a emekli aylığı almaya başladı. Şimdi nitelikli göç yasası kapsamında Almanyada tam zamanlı iş buldu ve çalışmayı düşünüyor. Emekliliğini hak ederken farklı sürelerin birleşmesi ile emekli olduğu için yurtdışında çalışmaya başladığında emekli aylığı kesilecek mi?Konu ile ilgili fikirlerinizi ve değerlendirmelerinizi paylaşabilir misiniz?
      Teşekkür ederim.

  3. mecit degirmenci

    aslında saçma bir kanun türkiyede emekli olan neden avrupada çalışamaz türkiyemi üdüyor çalışınca mağaşını bence türkiyenin bu kararı saçma ve türkiyeye bir ihanettir bırakın çalışsın insanlar çif magış aldımı iyi yaa türkiyede daha çok yatırım yapar millet buda türkiyeye verği olarak geri döner manyakmı bu ülkeyi yönetenler anlamadım gitti yada bu ülkeye düşmanmı bunlar

  4. Turkiyede engelli ayligi alan bir kisi yurtdisina cikarken ulkeye bilgi veemek zorunda mi ve ne kadar kalabilir yurtdisinda ? Ikamet turkiye fakat turistlik icin ne kadar kalabilir. Engelli durumu ; bipolar ve anksiyete hastaligi !

  5. Merhaba,
    Bir konu hakkinda size danismak istiyorum.
    ilk sigorta giris tarihim: 10.06.1993
    2000 öncesi: 944 gün
    2000-2008/10 arası : 2962 gün
    2008/10 sonrası : 3821 gün
    Toplam çalışma sürem: 6927 gün
    Doğum tarihim: 16.01.1971
    25 yıl (doldu) , 54 yaş (bekliyorum) , 5675 gün’e(doldu) tabiyim.
    1997-1998 arası 8 ay kısa dönem askerlik hizmetimi tamamladım.
    Sorum;
    Askerlik borçlanması yaparak, emeklilik yaşını 53’e çekebilir miyim?
    Sanırım 25.11.1992’den önce işe girmiş olsaydım 25yıl, 53 yaş ve 5600 güne tabi olacaktım. Eğer böylese; 200 gün civarı bir askerlik borçlanması yapmam durumunda 53 yaş kıstasına girebilir miyim?
    Primlerim 2000 yılından sonra en yüksekten ödendi (özel sektörde çalıştım).
    Askerlik borçlanmasını en düşükten yapabilir miyim? En dusukten yaparsam ilerde alacagim emekli maas miktarina negatif etkisi olur mu?
    Askerlik borçlanmasını eger en yüksekten yaparsam bu bana herhangi bir avantaj sağlar mı( emekli maaşın yükselmesi vb)? Yoksa en yuksekten yapmama gerek yok mu?

    Çok teşekkür ederim.

  6. Meraba sigorta girişim 2002 01.08.2022 tarihinde emekli oldum almanyada 6 aylık çalışma için bir şirketle anlaştım çalışmaya gidersem emekli maaşım kesilirmi konu hakkında bilgi ala bilirmiyim

  7. Yeni emekli oldum Amerika da iş yeri açarsam emekli maaşım kesilirmi

  8. 1978 2003 arasi borclandim su an is kurdan aylik aliyorum emekli ayligi alabilirmiyim

  9. Buraya yazılan bilgiler çok güzel. Ama soru sorma imkânı da verilmiş! O kadar sorusu olanlar var. “Bu sorulara cevap verecek bir Allah’ın kulu yok mu?” diyeceğim, ama cevap verilmeyeceğini biliyorum.

  10. Merhaba 29.04.2008 sgk 4/a girişliyim, 2013 Ağustos 4/c girişliyim 2023 yılında malülen (mevzuat gereği hastalıktan ) emekli oldum ,.yurtdışına çıkma yurt dışında çalışma niyetim /durumum var maaşım kesilir mi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir