EYT Yasası ve Uygulama Detayları
EYT Yasası ve Uygulama Detayları

EYT Yasası ve Uygulama Detayları

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yürütülen yasa çalışması sonucunda 7438 Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 3 Mart 2023 tarihli ve 32121 Sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlk sigortalılık girişi 8 Eylül 1999 tarihinden önce olan ve emeklilik için yaş dışındaki diğer şartları sağlayan kişileri kapsayan yasal düzenleme ile 3 Mart 2023 tarihinden itibaren yaşlılık aylığı başvurusunda bulunulabilecektir.

5510 Sayılı Kanun’un 4/1-b bendi (eski ifadeyle Bağ-kur) kapsamında emekli olacak kadınlarda 20 yıl 7200 gün, erkeklerde 25 yıl 9000 prim gününü tamamlamaları halinde, yaş koşulu aranmaksızın emekli aylığından yararlanacaklardır. 5510 Sayılı Kanun’un 4/1-a bendi (eski ifadeyle SSK) kapsamında emekli olacak kişiler için cinsiyete ve sigortalılık başlangıç tarihine göre sağlanması gereken sigortalılık süresi ile gün sayısını görüntülemek için tıklayınız.

5 Puanlık Hazine Teşviki

EYT kapsamında yaşlılık veya emekli aylığı talebinde bulunarak ilk defa yaşlılık veya emekli aylığı bağlananlardan, yaşlılık veya emekli aylığı talebi nedeniyle işten ayrılış bildirgesi verilenlerin işten ayrılış tarihini takip eden 30 gün içerisinde en son çalışılan özel sektör işyerinde sosyal güvenlik destek primine tabi çalışmaya başlamaları halinde, sosyal güvenlik destek primine tabi çalışılmaya başlandığı tarihten itibaren sosyal güvenlik destek primi işveren hissesinin beş puanlık kısmına isabet eden tutar Hazinece karşılanır. Sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi indiriminden yararlanılan sigortalının işten ayrılması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı bu indirimden tekrar yararlanılamaz.

Emekli Olur Yazısının Alınması

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nın 3 Mart 2023 tarihli duyurusunda uzun süren bürokratik işlemlerim önüne geçilmesi adına SGK müdürlüklerinden “emekli olabilir” yazısı talep edilmeden, e-devlet üzerinden alınabilecek “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü”, “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olurum” ve “Çalışma Hayatım” uygulamalarından alınacak belgelere göre işten ayrılış bildirgelerinin verilmesi gerektiğini duyurmuştur.

SGK’nın duyurusunu görüntülemek için tıklayınız.

Başvuru

EYT kapsamında emeklilik başvuruları Sosyal Güvenlik Merkezlerinin yanı sıra e-devlette https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tahsis-talep-taahhut-beyan linki üzerinden de yapılabilmektedir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yabancı Uyruklu Sigortalıların İşe Giriş Bildirgeleri Nasıl Verilmeli?

Yabancı Uyruklu Sigortalıların İşe Giriş Bildirgeleri Nasıl Verilmeli?

Yabancı Uyruklu Sigortalıların İşe Giriş Bildirgeleri Nasıl Verilmeli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir