Valiliklere koronavirüs salgınının yayılışını engellemek adına, il sınırları içerisinde önem alma yetkisi verilmişti. Pandeminin başından beri valiler bağlı bulundukları ilde bazı düzenlemeler yapmıştı. En son düzenleme İstanbul Valiliği tarafından duyuruldu. İstanbul’da kamu kurum ve kuruluşları ile bazı özel işletmelerin mesai saatleri yeniden düzenlendi.
Yeni Mesai Düzeni Ne Zaman Başlıyor?
İstanbul Valiliği, 4 Kasım 2020 tarihli ve 100 No’lu İl Hıfzıssıhha Meclis Kararını geçtiğimiz hafta kamuya duyurdu. Duyuruda hem yeni mesai saatleri hem de esnek çalışma yer alıyor.
9 Kasım 2020 Pazartesi gününden itibaren uygulanmak şartı ile,
- Mahalli İdareler için 09:00 -16:30,
- Sağlık Sektörü için 08:30 -16:30,
- İlkokul – Ortaokul – Ortaöğretim kurumları için 09:00-17:00,
- Okul Öncesi eğitim kurumları ve Kreşler için 07:00-19:00,
- Kamu İktisadi Teşebbüsleri için 09:00 -16:30,
- Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri ve Sanayi Kuruluşları için 07:00-16:00 saatleri arasında çalışacak.
Fazla Mesai ve Vardiyalı Çalışmalarda Düzen Nasıl Olacak?
Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri ve Sanayi Kuruluşlarının çalışma düzeni her zaman belirlenen süre içinde tamamlanamayabilir. İşçilerin fazla mesai yapma durumları olduğunda işveren çalışmanın bitiş saatini, valiliğin belirlediği saatten daha ileri bir saat olarak belirleyebiliyor. Valilik bu konuda işverenlere inisiyatif hakkı tanıdı. İşverenler bitiş saatini çalışmanın durumuna göre fazla çalışma ile yeniden belirleyebilecek. Mesai başlangıç saati ise, valilik kararında da bildirildiği gibi 7:00 olarak uygulanacak.
Sanayi kuruluşlarında sıkça karşılaşılan durumlardan biri de vardiyalı çalışma düzeni. İş yerlerinde iş sürekliyse ve işçiler postalar halinde günün 24 saatini tamamlar şekilde çalışıyorsa mesai saatleri işveren tarafından dilediğince düzenlenebilir. Yani vardiyalı çalışma yapmak isteyen iş yerleri için mesai bitiş saatinin belirlenmesi, yine işverenin yetkisinde olacak.
Esnek Çalışma Düzenlemesi Nasıl Uygulanacak?
Kararlardan biri de kamu kurum ve kuruluşları ile tüm özel sektörde esnek çalışma modeli uygulanmasına yönelik oldu. İşletmelerde uzaktan ya da dönüşümlü çalışma modeli gibi esnek çalışma yöntemlerinden azami düzeyde faydalanılmasının sağlanmasına karar verildi.
Esnek çalışma valilik tarafından bir tavsiye niteliğinde olup, kamu ve özel sektördeki tüm işletmeler için öngörülüyor. Fakat esnek çalışmayı uygulama kararı işverenin inisiyatifine bırakıldı.
Valiliğin Belirlediği Kuruluş ve İşletmelerde Dışındaki İş Yerlerinde Mesai Saatleri Nasıl Uygulanacak?
Anılan sektörler arasında yer almayan özel sektör iş yerleri, çalışmalarına eski mesai saatleri üzerinden devam edebilecek.
İşverenler uygun görürse evden çalışma ya da dönüşümlü çalışma yöntemlerini uygulayarak esnek çalışma modelini uygulayabilecek.
Yeni Mesai Düzeni Kimleri Kapsıyor?
Yeni mesai düzeni, kamu ve belediye kuruluşları dışında sağlık sektörü, okullar, kreş ve okul öncesi kurumlar, Organize Sanayi Bölgeleri, Küçük Sanayi Siteleri ve Sanayi Kuruluşları için belirlendi. Bu alanlarda faaliyet gösteren özel sektör iş yerleri, valilikçe belirlenen mesai saatleri kurallarına uymak zorunda.
Sanayiden sayılan işlerin hangileri olduğu “Sanayi, Ticaret, Tarım Ve Orman İşlerinden Sayılan İşlere İlişkin Yönetmelik” metninde belirlenmişti. Yönetmelik Ek-1’de belirtilen sanayi işleri için tıklayın.
Mesai Saatleri Değişikliğinde İşçinin ve İşverenin Hakları
Valiliğin duyurduğu İl Hıfzıssıhha Meclis Kararlarını iş yerleri uygulamak zorunda. Bu kararların çalışanların mesai saatlerini değiştirmesi nedeniyle, çalışma haftalık 45 saatin altında düşmüş olsa bile işçilerin ücretlerinden kesinti yapılamayacak.
İşçiler de çalışma saatleri değiştiği için, çalışma şartlarında esaslı değişikliği sebep göstererek iş sözleşmesini feshedemeyecek.