Dünya Gazetesinde yayımlanan habere göre; hükumet “Kıdem Tazminatı Fonu” ile ilgili uzun süredir üzerinde çalışılan tasarıyı büyük oranda netleştirdi. Bu tasarıya göre her personel adına kıdem tazminatı fonu için işyerinden bağımsız olarak kişinin kendisi adına bir hesap açılacağı ve kıdem hak edişlerinin bu hesapta biriktirileceği belirtiyor. Her çalıştığı şirkette aynı kıdem tazminatı fonu hesabı kullanılacak.
KIDEM TAZMINATI FONU KIMLERI KAPSAYACAK?
Yasanın yürürlük kazanması ile birlikte çalışmaya devam eden ya da yeni çalışmaya başlayan kişiler için kıdem tazminatı fonu sistemine dâhil olacak. Tüm çalışanların bu sisteme aynı anda geçiş yapması planlanıyor. Fakat yasanın yürürlük tarihinde,yürürlük önceki dönemler için hak ediş varsa o dönemler için yeni sisteme göre mi eski usule göre mi işlem yapılacak,işçinin bu konuda bir tercih yapması gerekecek. Geçmiş hak edişleri için eski usulde kalmayı seçen çalışanlar için ise geçmiş dönem kıdemlerine ilişkin alacakları kıdem tazminatı fonuna aktarılmadan yürürlükten önceki kurallara göre değerlendirilecek. İşçinin geçmiş hak edişleri ile ilgili haklarının da fonda değerlendirilmesi yönünde bir tercihi olmuşsa, hem önceki hak edişi hem de yürürlükten sonraki hak edişleri kıdem tazminatı fonunda birikecek. Yeni sistemi tercih etmesi durumunda işveren bu işçinin geçmiş ödemeleri için fona bir miktar prim aktaracak. Bu tutar işçi tarafından belirlenen bir süre kadar fondan çekilemeyecek.
FONA KIMLER KATKI YAPACAK?
Konuşulan tasarıya göre fona yalnızca işveren katkı yapacak, işçi kıdem tazminatı için bir prim ödemesi yapmayacak. Devletin bu tutarlara herhangi bir katkı yapmayacağı, belki işverenin vergi ya da işsizlik sigortası primlerinden indirim yaparak işverene kolaylık sağlayabilecek uygulamalara başvurulabileceği konuşulan konular arasında.
Bahsedilen haberde prim ödemelerinin devlet tarafında bir garantisinin olmayacağı, primlerini ödememiş olan işverenler için hukuki süreçlere başvurabileceği belirtiliyor.
KIDEM TAZMINATI FONUNU KIM YÖNETECEK?
Kıdem Tazminatı fonu yönetimini Bireysel Emeklilik Şirketleri yapacağı söyleniyor. Emeklilik şirketlerinin kıdem tazminatı fonlarını hangi yatırım araçları ile değerlendirmeye koyacakları ve bu fon hesaplarının nasıl yönetileceği ile ilgili yeni bir mevzuat düzenlemesine gidilecek.
İŞÇİ KIDEM TAZMİNATINI FONDAN NE ZAMAN ÇEKEBILECEK?KIDEM TAZMINATI TUTARI NASIL HESAPLANACAK?
Habere göre, evlilik ve askerlik gibi durumlardan kaynaklı işten çıkışı nedeniyle kıdem tazminatı almak isteyen işçiler kıdem tazminatını fondan çekebilmeleri için 10 şartını sağlamaları gerekecek. Bu süreçte 10 yılı tamamlamış dahi olsa hak ettiği kıdem tazminatı tutarında bir düşüş söz konusu olabilecek.
İşçi 15 yıl çalışma ve 3600 prim günü şartının sağlanması ile her bir kıdem yılı için 30 günlük ücretini kıdem tazminatını fondan çekebilecek. En az 10 yılını doldurmuş bir kişinin evlilik, askerlik gibi sebeplerle işten ayrılması durumunda alacağı kıdem tazminatı kıdem yılı karşılığı olarak 30 günden daha az güne tekabül edecek şekilde hesaplanması tartışılan konular arasında yer almakta. Kişi kıdem tazminatı fonundaki tüm hak edişini emekli olurken alabilecek.
Kaynak: Dünya Gazetesi
Merhaba..benim bu kıdem tazminatı fonu ile ilgili anlamadığım bi konular var.ben 4 senedir aynı iş yerinde calışıyorum bu kıdem tazminati fonu yasalaşırsa ben ve benim gibi hak kanun cikmadan yürürlüğe girmeden önce calışanlar hak edişi bulun kisiler bu kıdem tazminatından nasil yararlanacak kıdem tazminatı alabilecek mi alırsa hangi şartlar altında alacak yukarki yazınızda diyo ki gecmis haklari icin eski usulde kalmayı tercih edenler gecmis donem kidemlerine iliskin alacaklari kıdem tazminati fonuna aktarilmadan yürürlükten onceki kurallara gore degerlendirilecek diyo bu nedemek yani ben eski usulde kalmayi tercih edersem eski yururlukten onceki sartlarmi gecerli olacak tazminat alabilmem icin yank işverenin beni haksız yere işten cikarmasını veya hakli yere işyeri fesih sozlesmesini tek tarafli iptal etme gibi kurallar mi gecerli olacak? Oldu ki fona gecmek istiyorum dedim 4 sene calismişligim hak edisim direk fona aktarilacak mı ? Birde 10 yili fonda doldurman gerekiyo diye bi kural var yeni sistemde ben mesela 4 sene calistim ve bunu fona aktardim bu 10 seneden 4 yıl düsüp 6 yıl daha calistigim zaman 10 sene tamamlayip tazmitimi alma hakkina sahip olacakmiyim yoksa 4 senenin uzerine bi 10 yil yani toplamda 14 yil mı calismak zorunda kalacam tazminatimi alabilmek icin.10 yilimi doldurdum fonda ben araba veya ev alacam veyada yatirim yapacam diyerek tazminatimi alabilirmiyim ? Birde 3600 gun ve 15 yil sigortalilik suresi deniliyo bu 3600 gunun ve 15 yil sigortalilik suresinin belli bir tarihi var mi olacakmi yani eski sistemde işciye tanina 1999 agustos eylul ayindan once sigorta girisi olup 3600 gün prim gununu ve 15 yil sigortalilik suresini dolduranlar tazminatlarini alabiliyo gelecek yeni sistemde yine boyle 1999 agustos eylul ayi oncesinde olanlar tazminat alabilecek sonrasinda olanlar alamayacak gibi bir tarih var mi yoksa 3600 gun primi dolduran ve 15 yillik sigorta suresini dolduran herkes herhangi bir tarih şartı aranmadan tazminatini almaya hak kazanabilecek tazminatini alabilecek mi..simdiden tsekkr ederim cevab verirseniz ve mail adresime gonderirseniz cok sevinirim
Kıdem tazminatı fonunda orta yol bulunabilirse, yapılacak olan değişiklik kesinlikle işçinin lehine olacaktır. Çünkü şu aşamada yani mevcut sistemde asıl sorun, kıdem tazminatınının tahsil edilememesidir. Bu büyük sorunu ortadan kaldıracak olan da fondur. Bu konuda görüşlerimi belirttiğim bir yazıma şuradan ulaşılabilir.
https://iscidunyasi.com/kidem-tazminati-fonunda-orta-yol-bulunamaz-mi/
Mustafa bey merhaba,
Kıdem tazminatı fonu 2017 yılında bayağı bir mesafe katedilmesine rağmen rafa kaldırıldı ve 2019 seçim sonrası denildi. Erken seçim kararı alındı. Ülkemizde ben de dahil tazminatını alamayan %85 lik kısımın gözü kulağı bu yasa da, cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile çıkarılabilir şeklinde bir yazı okudum doğru mudur???
Bilgilendirme yapabilir misiniz???
mustafa baysal,
mevcut sistemin tek zaafı,işten çıkarılan işçinin hakettiği tazminatı işverenden tahsil aşamasıdır.işçi hak ettiği tazminatı alabilmek için mahkemelerde sürünmektedir.bence hükümet fon kurmak yerine,işçiye hakettiği tazminatı ödemeyen işverene daha etkili yaptırımlar uygulasa herşey yoluna girer.
kurulacak olan fon işçi için en küçük faydası yoktur.biz salak değiliz.
Mustafa Baysal Haber içeriğinde ” prim ödemelerinin devlet tarafında bir garantisinin olmayacağı, primlerini ödememiş olan işverenler için hukuki süreçlere başvurabileceği belirtiliyor ” kısacası işçi lehine bir durum yok.
İYİ günler kıdem tazminatı fon yasası ne zaman yürürlüğe girecek.yeni yasaya göre kıdem tazminatını almak için en az 10 yılı doldurmuş olmakmı gerekiyor?
Merhaba hayırlı günler benimde bir sorum vardı özel sektörde çalışıyorum 2004 yılında ise başladığım taktirde 2009 yılı ocak ayında sigortami başlattı isverenim ama liseyi okuduğum zaman 2000 yılında sigorta girişim bulunmakta 2009 yılından şuana kadar sigortam kesintisiz olarak yatıyor lakin patronum ile son 3 aydır sıkıntılı günler yaşamaktayım bana karşı beddua ve kötü sozleri ile psikolojik baskı yaparak yıldırma politikası uyguluyor benim kendi isteğimle işten ayrılmamı sağlamak istiyor bende kendi isteğimle işten ayrılırsam bu kıdem tazminatı yasasından faylanabiliyormuyum ne yapmam gerekiyor bilgilendirirseniz sevinirim.
30 iş günü gibi görünsede 10 yıllık bir zaman içerisinde 20 işi gününe tekabül etmekte.Örneğin 2018 brüt 4000tl 2028 de ortalama%15 lik artışla 12000 tl civarında olacak 2028 de oatalama alındığında %30 kayıp var yani 20 brüt iş günü