Sağlık Raporlarının Geçerlilik Süreleri Hakkında
Sağlık Raporlarının Geçerlilik Süreleri Hakkında

Sağlık Raporlarının Geçerlilik Süreleri Hakkında

Sağlık raporu, bireyin bedenen yahut zihnen bir rahatsızlığı olup olmadığını gösteren bir belge niteliğinde olmakla birlikte iş göremezlik ödeneği ve gelir vergisi matrahından indirim hakkı gibi pek çok farklı amaç için de gerekli olabilen ve resmi başvurular sırasında talep edilebilen bir belgedir.

Normal şartlarda aksi belirtilmediği sürece sağlık raporlarının geçerlilik süresi 2 yıldır. Ancak COVİD 19 salgını sebebiyle bu husus ile alakalı birtakım esnekliklere gidildi. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığınca yayınlanan yazıda 01.01.2020 tarihinden sonra sona ermiş ve/veya sona erecek olan sağlık raporu bulunan ve yeniden rapor düzenlememiş olan kişilerin ilgili raporlarının 30.06.2025 tarihine kadar rapor sürelerinin uzatıldığını duyurdu.

Söz konusu düzenleme engelli raporlarını da kapsamaktadır. Ancak vergi matrahından indirim amacıyla kullanılan engelli raporlarının uygulaması 30.06.2024 tarihi itibariyle son bulacaktır. Yani bordro tarafında yukarıda belirtilen şartlarda bir engelli gelir vergisi indirimi hakkı sağlayan bir sağlık raporunuz var ise bu haktan faydalanmak için belgenin yenilenmesi gerekmektedir.

Geçerlilik tarihlerinin uzatılması ilk defa gerçekleşen bir durum değil. Daha önce de bakanlık tarafından önce 01.01.2020 tarihinden sonra geçerlilik süresi biten veya bitecek olan raporları önce 31.12.2022 tarihine kadar uzatmıştı. Ardından 30.06.2023 tarihine kadar uzatıldı. Ancak ilgili raporlar hala sistemde fazla göründüğü için 31.12.2023 tarihine kadar tekrar uzatılmıştı. Son olarak yayımlanan yazıdan önce ise 30.06.2025 tarihine kadar uzatılmıştı. Yayımlanan yazıda belirtilen ifadeye göre yenilenmemiş yahut yenilenmesi gereken raporların sayısı tüm ek uzatmalara rağmen sistemde hala çok fazla göründüğü için son olarak tekrar uzatılmıştır.

Söz konusu uzatma süresinin bu 1 yıl olmasının sebebi ise sağlık hizmet sunucularında yoğunluğun oluşmaması olduğu ifade edilmiştir. 30.06.2025 tarihi sonrası mağduriyet yaşanmaması için bu tarihe kadar sağlık raporlarına bağlı hak ve hizmetlerin yeniletilmeleri gerekmektedir.

Bakanlığın yayınladığı yazıdaki son madde ise usulünce yapılan her türlü ilk rapor, rapor yenileme ve yasal süresi içerisinde yapılan rapor itiraz başvurularının olağan şekilde karşılanmaya devam edileceği bilgisini vermektedir.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Mali Tatil Süresinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Mali Tatil Süresinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Mali Tatil Süresinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir