Yabancı Çalışanların 6111 Sayılı Teşvikten Yararlanma Sürelerinde Değişiklik
Yabancı Çalışanların 6111 Sayılı Teşvikten Yararlanma Sürelerinde Değişiklik

Yabancı Çalışanların 6111 Sayılı Teşvikten Yararlanma Sürelerinde Değişiklik

İşsizliği önlemek, istihdamı artırmak, işçi-işveren ilişkilerini kolaylaştırmak ve üretimi artırmak amacıyla özel sektör işçi ve işverenlerine kamu kurum ve kuruluşları tarafından çeşitli destek sağlanmaktır. Bu kapsamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından finanse edilen çeşitli teşvikler uygulanmaktadır. Yönetmelik koşullarına uymak şartı ile hem işçi hem işveren mevcut teşviklerden faydalanabilir. Böylece işçi ve işverenin kazancı gözetilerek üretime katılmaları sağlanır.

Günümüzde uygulanmaya devam eden teşviklerden biri de 6111 sayılı kanuna göre faydalanılan SGK işveren prim teşvikidir. 6111 sayılı Kanun ile 4447 sayılı Kanun’a eklenen geçici 10 uncu madde kapsamında genç, kadın ve mesleki belge sahibi olanların istihdam edilmesi halinde teşvik sağlanabilmektedir. 1 Mart 2011 ila 31 Aralık 2023 tarihleri arasında işe alınan her bir sigortalı için geçerli olmak üzere işverenlere 6 ay ile 48 ay arasında değişen sürelerde teşvik verilmektedir.

İşçinin prime esas kazancı üzerinden hesaplanan sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı işsizin işe alındığı tarihten itibaren İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır. Söz konusu prim desteğinden Türk vatandaşı veya yabancı uyruklu ayrımı olmaksızın 4447 sayılı Kanun’a eklenen geçici 10 uncu madde kapsamında yer alan şartları sağlayan tüm sigortalılardan dolayı yararlanılabilmektedir. İşe başlatılacak sigortalının Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olması durumundaysa mevcut teşvik sürelerine ek ilave 6 aylık süre ile teşvik uygulamasından yararlanılır.

Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 12.12.2023 tarihinde genel yazı yayımlanarak, 2023/Kasım ayı/döneminden itibaren yabancı uyruklu kişilerin Türkiye İş Kurumuna işsiz olarak kaydının yapılamayacağı belirtilmiştir. Yabancı uyruklu kişilerin Türkiye İş Kurumuna işsiz olarak kaydı yapılamayacağından, 2023/Kasım ayı/döneminden itibaren yabancı uyruklu sigortalılardan dolayı mevcut destek süresine ilave verilen 6 aylık destek süresinden faydalanılmayacaktır. Böylece destek kapsamına giren yabancı uyruklu çalışanlardan dolayı en fazla 48 ay boyunca destekten faydalanılabilecektir.

Yabancı uyruklu sigortalılardan dolayı İlave 6 aylık süre kapsamında 2023/Kasım ayı/dönemi ve sonrası teşvikten yararlanılmış olması halinde yararlanılan teşvik tutarları gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınacaktır.

Örneğin, 1/11/2021 tarihinde işe alınan ve Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olan yabancı uyruklu kadın sigortalı (A)’nın bu teşvik kapsamında destekten yararlanma dönemlerinin 2021/Kasım-2024/Nisan olduğu varsayalım.

2023/Kasım ayı/döneminden itibaren yabancı uyruklu sigortalı için ilave altı aylık destek süresinden yararlanılamayacağından, bu sigortalının ilave destek süresi olan 2023/Kasım-2024/Nisan ayı/döneminde teşvikten yararlanılamayacak ve bu sigortalının destek süresi 2021/Kasım-2023/Ekim olarak güncellenecektir.

Bir başka örnek olarak, (A) Limited Şirketinde 5/11/2019 tarihinde işe alınan ve Türkiye İş Kurumuna kayıtlı işsiz olan 30 yaşındaki yabancı uyruklu kadın sigortalı (Z)’den dolayı 4447 sayılı Kanun’un geçici 10 uncu maddesinde yer alan teşvikten yararlanma süresinin 2019/Kasım-2022/Nisan olduğu ve işverenin teşvikten yararlandığı varsayalım.

İşverenin bu sigortalıdan dolayı yararlanmış olduğu ilave altı aylık destek süresine ilişkin teşvik tutarları (2021/Kasım-2022/Nisan) işverenden geri alınmayacaktır.

Genel yazının tamamına ulaşmak için tıklayınız.

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir