2018 Teşvikleri

Yeni yılın gelmesiyle beraber, çalışma hayatını yakından ilgilendiren konular da netleşmeye başladı. 2017’den gelen ve devam edenlerin haricinde yeni çıkan 2018 Teşvikleri de belli oluyor. Bu yazımızda, teşvik hizmetlerine dair işverenleri yakından ilgilendiren bilgileri derledik.

2017 Yılı Vergi ve Sigorta Primi Teşviki

Ek istihdam teşviklerinden biri olan 9 Şubat 2017 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 687 sayılı KHK ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na eklenen geçici 17. ve 18. maddeler kapsamında, istihdamın arttırılmasını amaçlayan yeni bir düzenleme getirilmişti.

Sürenin Bitim Tarihi: 21.12.2017

İstihdam Şurası Farklı Diyor

Kayıtlı işsizliğin azaltılması için önemli bir adım olan ve işverenlerin üzerindeki prim ve vergi yükünü azaltmayı amaçlayan İlave İstihdam Teşviki’nin ilk dönemi 31.12.2017 tarihinde sona erecek. Öte yandan İstihdam Şurası’nda, prim ve vergi desteğinin 2018 yılında da devam edeceği yönünde açıklamalarda bulunuldu.

Bakanlar Kurulu Kararı ile sürenin uzatımı bekleniyor. 1.5 milyon Ek İstihdamı iki katına çıkaracak teşvik olarak görülüyor. Yani İstihdam Seferberliği (Siyasi Arena Bu İsmi Kullanmayı Seviyor) adı verilen destek devam edecek.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun Geçici 15. Maddesi İşbaşı Eğitim Teşviki

  • 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olan,
  • İşKur tarafından başlatılan eğitim programını tamamlayan
  • Takip eden 3 ay içinde aynı meslek alanında 4(a) kapsamında özel sektörde işe alınan
  • İşe başlatılan işyerinin önceki yıldaki çalışan sayısına ilave olan,

kişiler için işverenler işbaşı eğitim teşvikinden yararlanabilirler.

Süre uzatımı;

25/12/2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla işbaşı eğitim teşviki 31/12/2018 tarihine kadar uzatılmıştır. Daha önce 31.12.2017 tarihi son tarih idi.

tesvikreklam

YENİ!

İmalat ve Bilim Öncelikli Stratejik Öneme Sahip Sektörlere 2018 Teşviki

Önceki uygulamalarda, SGK teşvik tutarları faaliyette bulunulan asgari ücret üzerinden indirim ve desteğe tabi tutuluyordu. 687 Sayılı KHK Teşviki olan Vergi ve SGK Teşvikleri, 12 ay süreyle, imalat ve bilişim sektöründe teşvikten yararlanılacak ücret baz hesaplaması değişiyor.

İmalat ve Bilişim Sektörü Ek İstihdamı;

Bu sektöre özel ek istihdam teşviki özellikle genç ve kadın sigortalılara yönelik (6111 Ek İstihdam Teşviki benzeri)  uygulanacak. Yani asgari ücret kadar vergi ve SGK teşviki bu sektördeki genç ve kadın ek istihdamında üst sınır Asgari Ücreti geçecek.

İstihdam Şurası’nda üst sınır 4.740 TL olarak bizzat Cumhurbaşkanı tarafından dile getirildi. Ama Asgari Ücret yine muhteşem bir şekilde arttırıldığı için buradaki üst sınır büyük ihtimalle, asgari ücretin 3 katına kadar bildirilen prime esas kazanç tutarları baz alınacak. Genç ve kadın sigortalılar 12 ay süreyle, engelli sigortalılar +6 ay daha yani 18 ay süreyle bu teşvikten yararlandırılacak.

Bilişim Sektöründe İş başı eğitimi farklı olacak. Yani İşbaşı Eğitim Teşvikinden faydalanılacak sigortalıyı, iş tecrübesi kazanması ve istihdamının sürekliliği temel hedef.

Bu teşvikin son tarihi 31.12.2020 yılı olarak konuşuluyor.

İşbaşı eğitim teşvikinden faydalanılacak Genç sigortalıların özellikle Bilişim sektöründe olacak olanlar için Devlet tarafından cep harçlığı verilecek. 2018 yılı için bu harçlığı 75 TL (günlük) olacak şeklinde konuşuluyor.

NOT: Bu teşvik için SGK Başkanlığında istişarelerin olduğu ve alt komisyonların çalışma halinde olduğu bilgisi geldi. Hatta Cumhurbaşkanının dillendirdiği 4.740 TL ücret miktarı asgari ücretin 3 katına kadar, şeklinde bir üst sınır belirleniyor.

Küçük Esnafa Teşvik (Bir Sizden Bir Bizden Uygulaması)

Öncelikle bu teşvikin, diğerlerine nazaran çalışmaların başladığı bilgisi geldi. Kısa sürede, siyasi otorite çalışmaların son halinden sonra siyasi bir müjde verir ve akabinde Resmi Gazete’de teşvikin ayrıntılarını bulabiliriz.

 Maksimum 3 Çalışanı Olan Esnaf Hedef Kitle

3 ve daha az çalışanı olan küçük esnaf 2018 yılında getirilecek olan bu teşvikten faydalanacak. Şimdi teşvikin çalışmaları içerisinde, İşKur’a kayıtlı işsizlerden olmak kaydıyla;

+1 istihdam edilecek sigortalıların,

Tahakkuk edecek Vergi ve SGK primlerinin, 2 ayda bir olmak kaydı ile Devlet tarafından sağlanması hedefleniyor. Yani bir ay işveren, bir ay da Devlet anılan sigortalıların Vergi ve Primlerini karşılayacak. (SPEK sınırı belli değil Asgari Ücret ila x3 )

Yukarıdakilerin Dışında

Yukarıdakilerin dışında özellikle,

  • işbaşı eğitim programlarından yararlandırılacak kadın sigortalılar için programlara ve mesleki eğitim kurslara katılan kadınlara 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira Kreş ve Bakım desteği öngörülüyor.
  • Ayrıntıları henüz belli olmayan ve işverenlerin fikirleri ve talepleri ile ilgili oluşturulacak İşgücü Piyasası hedefleniyor. Nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak temel hedef.
  • Yukarıdaki maddeye paralel olarak, Mesleki ve Teknik Eğitim önem kazanacak. Meslek kursları ile nitelikli meslek elemanları kazanılacak.
  • En az %40 Engelli olan ve girişimcilik eğitim sertifikası bulunan vatandaşlara İşKur’dan 50 Bin TL Hibe sağlanacak.
  • Özellikle ek istihdam olarak işe başlatılacak 18-25 yaş arası gençlerin Hak sahipliği aylıkları kesilmekteydi 2018 yılında bu şekilde çalışan gençlerin hak sahibi aylıkları kesilmeyecek.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

Yıl Sonunda İşçinin Kazancı Neden Düşer?

7 yorum

  1. işbaşı eğitim programından faydalanıyorum 3 yaşında çocuğum var 23 yaşındayım kreş veya bakım desteği alabilir miyiz.bunun için ne yapmam gerekiyor.işkurun sunmuş olduğu ücretin dışında bunu da alabiliyor muyum?program bittikten sonra ne kadar süre ile bu ücreti alabilirim

  2. 4/1—,6/g—,Ek-5 ve Ek-6 kateğorisinde bulunan insanlara, geriye dönük ssk.prim borçlanması yaparak emekliye ayrılma hakkı tanınmış olmasına karşın sgk lı olarak çalışmış ve hırsız işverenlerce primleri eksik yatırıdığı için emekli olamayanlara bu hak neden verilmiyor. ilgili kurmlarınız bana cevap veremiyor. yaşımdan dolayı işe de giremiyorum. yaklaşık 500 gün prim eksiğim var. ben şimdi ne yapayım. bana bir yol gösterin.

    • ben artık çalışamıyorum dşye bildirimde bulunun sigortalılık sürenizin üzerinden 15 yıl geçtiyse olursunuz

  3. Fatih Gülali

    Küçük esnafa 1sizden1bizden teşviki ne zaman çıkacak ve süresi ne kadar olacak

  4. Ben bir eczanede çalışmak istersem SGK primlerinin iş kur tarafından karşılanması için ne yapmam gerekir?

  5. İsverenim devlet tesviginden yaralanarak SSK mı yapıcak bende cok bilgi sahibi degilim. Devlet teviğinden yararlanarak yapılan SSK nın sadece sağlık sigortası diye biliyorum pirim yatmıyor..ögrendiğim kadarıyla da devlet 18 ay sigorta pirimini oduyor isverende maasi ödüyor..hangisi doğrudur bana lütfen yardımcı olurmusunuz.. 35 yasındayım ve ilk SSK girisim olucak

  6. Son sigortalımı işyerimi taşıdığım için 1 ekimde 1018 de işten çıkardım . Başka bir ilde işyeri açtım . Yeni bir eleman alırsam teşvikten yararlanabilir miyim , yararlanıyorsam ne tür bir yaralanma olacak , cevaplarsanız sevinirim,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir