Aynı Ayda Hem Ücretsiz İzin Hem Kısa Çalışma Uygulanır mı?
Aynı Ayda Hem Ücretsiz İzin Hem Kısa Çalışma Uygulanır mı?

Aynı Ayda Hem Ücretsiz İzin Hem Kısa Çalışma Uygulanır mı?

Covid-19’un tüm dünyadaki çalışma hayatına etkisinin çok yüksek olduğu biliyor. Her ülkede ekonomik hayat derinden etkilenirken hükumetler bu etkileri azaltmak için çeşitli tedbirler almaya çalıştılar. Ülkemizde de Covid-19 salgını etkilerine karşı hem işverenleri hem çalışanları korumak adına alınan tedbirlerin başında kısa çalışma ödeneği geliyor. Hükumetimiz bu süreçte kısa çalışma ödeneği uygulamasını genişletti ve miktarını artırdı ayrıca bu haktan yararlanamayanlar için de ücretsiz maaş ödeneğini nakdi ücret desteği uygulamasını devreye soktu. Bu uygulamaların getirdiği birçok soru işaretinden birisi de: “Aynı ayda hem ücretsiz izin hem de kısa çalışma uygulanır mı?” oldu

Çalışanlar Hangi Uygulamadan Faydalanacak?

Çalışanın kısa çalışma ödeneğinden faydalanabilmesi için hem işverenlerin hem de çalışanların bazı şartları sağlıyor olması gerekiyor. Faaliyetlerin durdurulduğu veya azaldığı iş yerleri için çalışanlar adına kısa çalışma ödeneğine sadece işverenler başvuru yapabiliyor ve başvuru yapılacak çalışanlar için 450 gün prim ödeme ve son 60 gün çalışma şartı aranıyor. Ancak diğer yandan bu şartı karşılayamayan önemli bir kesim de bulunuyor. İşte bu kesim için devreye nakdi ücret desteği uygulaması giriyor. Nakdi ücret desteğinden 17 Nisan 2020 tarihinde işveren tarafından ücretsiz izne çıkarılan ve kısa çalışma ödeneğinden faydalanamayan kişiler yararlanabiliyor. Ayrıca 15 Mart‘tan sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneği alamayan işçiler de bu destekten faydalanabiliyor.

İki Uygulamadan Aynı Ay İçerisinde Faydalanılabiliyor mu?

Çalışanlar hem kısa çalışma ödeneğinden hem de nakdi ücret desteğinden aynı ay içerisinde faydalandırılabiliyor. Ancak bu faydalandırmanın geçerli olabilmesi için her iki uygulama için seçilen tarihlerin farklı olması gerekiyor.

Örneğin 1 Mayıs–10 Mayıs tarihleri arasında ücretsiz izine çıkarılmış ve nakdi ücret desteği uygulanan bir çalışan için kısa çalışma ödeneği başlangıç tarihi 11 Mayıs ve sonrası olması gerekiyor.

İşverenlerin öncelikle kısa çalışma ödeneğine başvurması, kısa çalışma ödeneğinden sonra ücretsiz izni gündeme getirmesi çalışanlar için daha avantajlı olacak. Çünkü her ne kadar kısa çalışma ödeneğinden yapılan ödeme işçinin işsizlik sigortasından mahsup edilecek bir tutar olsa da nakdi ücret desteği tutarına göre daha yüksek bir meblağ içeriyor.

 

Hakkında Datassist Mevzuat Kulübü

Göz atın

Yemek Yardımlarında SGK Uygulama Değişikliği

Yemek Yardımlarında SGK Uygulama Değişikliği

Yemek Yardımlarında SGK Uygulama Değişikliği

13 yorum

  1. Nilüfer Soysal

    İşyeri olarak en az 1/3 oranında faaliyetimiz azalmadı ancak bayram sonrası boşa çıkan personele mecburen 3-4 gün ücretsiz izin verildi sonra tekrar işe başlatıldı. Bu 3-4 gün için nakdi ücret desteğinden fatdalandırabilir myüz çalışanlarımızı

    • 3-4 günüde sen öde illa niye devlete atmaya çalışıyorsunuz ki.

      • Bence bu soruya bir cevap değil. Diğer taraftan; Meslek mensubu olarak yaptığımız işler bazen mantıksız da olsa yapmak zorundayız.
        Yasal olarak bu mümkün: Devletin verdiği destek için başvuru yapmanız halinde günlük brüt 39.24 TL ödeme yapılır.

  2. benim farklı versiyonu başıma geldi , güya iş yerinde beni ve benim gibi bir kaç arkadaşı yanlışlıkla ücretsiz izne çıkardılar ve geri alamadılar başvuruyu sonra mayıs ayı için tekrar başvurup düzelttiler. ama aynı zamanda maaşımız da tam yattı ve işsizlik ödeneğimizde, durumu ik ya bildirdim ödeneği düzeltemeyeceklerini ( kendi işsizlik fonunuz çünkü bu) ama bir hak kaybı da olmayacağını ifade ettiler. bu ay sgk primini kontrol ettiğimde 7 günden yatırıldığını gördüm.
    bu durumda nasıl bir hak arayışına girebilirim , açıkcası bir şekilde tazminatımı alıp gitme niyetindeydim bu durumla ilgili dava açsam kazanır mıyım ? ( tüm çalışmayla ilgili belgeleri kaydettim , mail , yazışma , toplantı görüntüleri )

    • DİYARBAKIR İNSAN KAYNAKLARI - MEHMET ÖMER BEKTAŞ

      – öncelikle yanlışlıkla ücretsiz izine çıkarılması olmaz teker teker sgk siztemine bilgileriniz giriliyor. değiştirme konusuda izleyen ayın 3’üne kadar(resmi tatil ve hafta tatiline rastlaması durumunda bunlardan sonraki ilk iş günü) yapabilir bu tarihi geçmişse yapamaz
      – maaş ve işsizlik ödeneği birlikte net yatmaz çalışmaya göre zaten hakedişler yapılıyor örneğin; 15 gün kısa çalışma, 15 gün normal çalışma (toplamı 30 günü geçmeyecek şekilde değiştirilebilir) burdan yanlış yaptıkları bariz ortada.
      – işsizlik ödeneğinden alınan ücret ileriki alacağınız işsizlik maaşına mahsup edilecektir. yani ilerde alman gereken ücreti bugün almış oluyorsun.
      – tazminat alıp gitme düşünceniz size verilen bir hak değil olası durumlarda işsiz kalanların aldığı bir ücret. tazminat alıp işten çıkmanında yolları var lakin etik görmediğimden bu konu hakkında bir şey söyleyemem.

      HERKESE İYİ ÇALIŞMALAR…

      • öncelikle cevapladığınız için çok teşekkürler

        – öncelikle yanlışlıkla ücretsiz izine çıkarılması olmaz teker teker sgk siztemine bilgileriniz giriliyor. değiştirme konusuda izleyen ayın 3’üne kadar(resmi tatil ve hafta tatiline rastlaması durumunda bunlardan sonraki ilk iş günü) yapabilir bu tarihi geçmişse yapamaz
        +ik’nin açıklaması aynen böyle oldu, ki ben bu durumu işkur ödememi kontrol ederken fark ettim , belki bana açıklama bile yapmayacaklardı.
        -– maaş ve işsizlik ödeneği birlikte net yatmaz çalışmaya göre zaten hakedişler yapılıyor örneğin; 15 gün kısa çalışma, 15 gün normal çalışma (toplamı 30 günü geçmeyecek şekilde değiştirilebilir) burdan yanlış yaptıkları bariz ortada.
        +bu kısım kendi net maaşım kçö göre 22 gün yatırıldı, ama işkur ödeneği de23 gün yatırılmış.burada da şöyle bir açıklama yaptılar , ödenek için düzeltme başvurusu yapamıyorlarmış o yüzden bir düzeltme olmayacak. mayıs ayı için tekrar başvurdular , mayıs ayında normal ödenek ve maaş aldım.
        – işsizlik ödeneğinden alınan ücret ileriki alacağınız işsizlik maaşına mahsup edilecektir. yani ilerde alman gereken ücreti bugün almış oluyorsun.
        +bu kısım ayrı bir mağduriyet ama buna yönelik hiç bir hak arama kapısı yok bana açıklanana göre , ilerde bana sorun olabilecek bir ödeme oldu.
        – tazminat alıp gitme düşünceniz size verilen bir hak değil olası durumlarda işsiz kalanların aldığı bir ücret. tazminat alıp işten çıkmanında yolları var lakin etik görmediğimden bu konu hakkında bir şey söyleyemem.
        +tazminat konusunda dava açabileceğimi düşündüğüm için bu adımları araştırıyorum , hem işsizlik ödeneğini bana ekstra kullandırıp normal çalıştırdılar hem de sgk primim eksik yatırılmış…

        • bende aynı durumdan dolayı şikayetciyim iş verenimden nasıl bir yol izlediniz acaba nasıl bi hak arayışına girebiliriz ?
          hem nakdi ücret desteği alıp hem çalıştım kaç kez iptal etmesini söylememe rağmen iiptal durumu olmadığını söylediler. 1 senedir çalışıyorum hiç sigorta primim yok peki bu yatırması gereken sigorta primlerimide talep etme hakkım var mı?

  3. Peki aynı ay içerisinde hem Kısa çalışma ödeneğinden hem nakdi ücret desteğinden yararlandırdığımız işçilerin eksik gün nedenini ne olarak girmemiz gerekiyor.

  4. bana aynı ay içinde hem kçö hem nakdi ücret desteği ödeneği yattı ikiside tam aylık ne olacak bu iş geri mi verecem. geri vereceksem niye kimse iletişime geçip istemiyor parayı

    • Emre bey son durum nedir bir gelişme Var mı hala ikisi yatiyor mu para geri istenildi mi?

    • Bende de aynı işlem oldu tam ay olacak şekilde hem nakdi ücret hemde kısa çalışma yattı, işkur ile görüştüm parayı geri alacaklar nakdi ücreti geri ödeyeceğim,eksik gün kodu 18 olduğu için nakid ücrti geri ödüyorum,eksik günün kodu 28 olursa kısa çalışmayı ödüyorum

  5. Bu durumda ne yapicaaz 2 Side tam yatmis kısa çalışma ve ücretsiz iznin ama sigortada ücretsiz izin bildirilmiş diğer aylar nasıl olucak hangisi yaticak . E devlette kısa çalışma yazıyor diğer ayların

  6. Merhaba. Çalıştığım şirket mayıs ayında 15 günlük kısmı calismadan yararlandi. Sonra işler yoğun mesai var diye kısmı çalışmayı iptal etti. Eylul ayinda cıkış yasağını fırsat bilip işten çıkarmak istediği birkaç kişiyi ucretsiz izine gonderdi . Şimdi tekrardan kısmı çalışmaya dönüyor .2.5 aydır ucretsiz izinde olan kişileri de kısmı çalışmaya dahil edebiliyor mu? Etmeme hakkı var mi? Son 90 gün pirim şartı aranırsa ucretsiz izinde olduğu dönem yüzünden kismi çalışmadan yararlanamaz .doğru mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir