Aynı Çocuk İçin Her İki Eş de AGİ Alabilir Mi?
Aynı Çocuk İçin Her İki Eş de AGİ Alabilir Mi?

Aynı Çocuk İçin Her İki Eş de AGİ Alabilir mi?

Asgari Geçim İndirimi ya da daha bilinen adıyla; AGİ, çalışanın medeni durumuna ve çocuk sayısına göre değişen, asgari ücretten hesaplanan gelir vergisinin, toplam gelirden çıkarılıp, işveren tarafından devlete ödenecek olan gelir vergisinin çalışana ödenerek vergi dışı bırakılma uygulamasıdır. Peki aynı çocuk için her iki eş de AGİ alabilir mi?

5615 sayılı Kanun ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununda yapılan düzenlemeler ile ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde “Asgari Geçim İndirimi” sistemi getirilmiş olup, yeni sistem 01/01/2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Asgari Geçim İndirimi hesaplamasında takvim yılı başında açıklanan Asgari Ücret esas alınırken, yıl içinde Asgari Ücrette meydana gelen değişiklikler dikkate alınmıyor.

Kimler AGİ’den Faydalanabilir?

Asgari Geçim İndirimi; mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya eğitim hayatı devam edip 25 yaşını doldurmamış çocuklar ve aralarında yasal evlilik bağı bulunan kişiler faydalanabiliyor.

Asgari Geçim indirimi uygulamasından; sadece ücretleri gerçek usulde vergilendirilenler, Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirlerinin yıllık beyanname ile bildirenler ve Gelir Vergisi Kanunun 61. Maddesi kapsamında değerlendirilen ücret geliri elde eden Türk veya yabancı gerçek kişilerin tümü yararlandırılıyor.

Kimler AGİ’den Faydalanamaz?

Ücret geliri elde etmeyenler, diğer ücret kapsamında vergilendirilenler, dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edeler ve ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar Asgari Geçim İndirimi uygulamasından yararlanamazlar.

Asıl konumuza dönecek olursak; 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 32. Maddesi “Asgari Geçim İndirimi, kanunla belirlenen oranlara göre hesaplanan tutarları aşmamak kaydıyla, ücret geliri elde eden aile fertlerinden her biri için ayrı ayrı, çocuklar için eşlerden yalnızca birinin ücretine uygulanır. Boşananlar için indirim tutarının hesabında, nafakasını sağladıkları çocuk sayısı dikkate alınır” hükmü bulunuyor. Eşlerin boşanma durumlarında genelde velayet anneye, nafaka ödeme babaya veriliyor. Bu durumda nafaka ödediği çocuk sayısına göre baba; Asgari Geçim İndiriminden yararlanırken, velayet verilen ve sosyal güvenlik yönünden de kendisine tabi olan çocukları için anne Asgari Geçim İndirimi uygulamasından yararlanamıyor. Ancak nafaka ödeme yükümlülüğü olmadığı durumlarda, çocuğun velayeti verilen eş sosyal güvenlik yönünden de kendisine bağlı çocuklar için Asgari Geçim İndiriminden yararlanabiliyor.

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

2019 Asgari Ücreti Açıklandı

2019 yılı Asgari Ücret rakamı açıklandı. 2019 Asgari Ücreti AGİ dahil net tutarı 2 bin …

10 yorum

  1. PEKİ HEM CALIŞAN ANNE HEM ÇALIŞAN BABA 1 ÇOCUGUN AGİSİNİ ALDIYSA.BUNU NASIL TESPİT EDER KURUM.VE NE YAPMAK LAZIM.Bİ ARKADAŞIMIN BAŞINA GELMİŞTİ.

    • kurumun bunu tespit etmesi imkansız sanki

      • Süleyman Türk

        Merhaba Süleyman türk ben eşimden boşandım velayet annede 2 çocuk var önceden AGİYi eşi çalışan 2 çoçuklu 402 lira alıyordum boşandıktan sonra Agim eşi çalışır 2 çoçuklu 348 liraya düştü bu düşme doğrulu eski eşim evde çalışmıyor ben iki çocuğa toplamda 1250tl nafaka veriyorum. Aldığım agi doğrumu Yardımcı olabilirmisiniz

    • Eşinin maaş bordrosu talep edilir orda belli olur zaten

  2. Eşimle beraber aynı yerde çalışıyoruz ikimizden birinin agi kesilir mi tem kisi alacak mi

  3. Çocuk yok

  4. Merhaba eşim devlet kurumunda çalışıyor ve agi desteğini alıyor.
    Ben özel sektörde çalisiyorum agi talep edebilir miyim
    Alırsam cezası olur mu? Teşekkürler

  5. Eşimde bende çalışıyoruz iki de çocuğumuz var. Eşimin agisi benden 80 TL az bu doğru mu?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir