İşverenlerin çalışanların ücretlerini banka yoluyla ödeme zorunluluğu var. Bankalar da, ücret ödemelerinde tercih edilmek ve müşteri kazanmak için işverenlere ve çalışanlara bir takım avantajlar sunuyor. Bu avantajlardan biri de banka promosyon ödemeleri. Peki, bu banka promosyonları bordroya dâhil edilmeli mi?
Banka Promosyonu Nedir?
İşveren ücret ödemeleri için bankalar ile yaptığı anlaşmalara karşılık her bir çalışan için bankalardan promosyon adı altında ödemeler alabilir. Bu ödemeler çalışanın hesaplarına aktarılmak üzere işverenlere gönderilir. Bazı işveren bu ödemeleri kazanç olarak kaydederken bazıları da çalışanların hesaplarına iletir.
Promosyon ödemeleri iki şekilde gerçekleşebilir.
- Banka direkt olarak çalışanın hesabına gönderebilir,
- Ödeme bankadan işverenin şirket hesabına iletilip işveren tarafından çalışanların hesabına gönderilebilir.
Ödemeler çalışanın hesabına aktarıldığında yasal kesintilere tabi olur mu, bordroya eklenmesine gerek var mı konuları ise akıllarda soru işaretini de beraberinde getiriyor.
Banka Promosyonları Ücret/Ek Ödeme Sayılır mı?
Ücret ve ek ödeme, işçi-işveren ilişkisine dayanarak çalışma karşılığı yapılır. Bir şeyin ücret kabul edilebilmesi için işveren tarafından işçiye verilmesi gerekiyor. İşveren tarafından yapılmamış ödemelerin ücret olarak değerlendirilmesi mümkün olmayacaktır. Yani ücretlerin işverenin cebinden çıkan bir ödeme olması gerekiyor.
Promosyon ödemesi banka tarafından çalışanın hesabına ödenmişse işveren-işçi ilişkisine dayanmayan ve işvereni ilgilendirmeyen bir ödeme olması nedeniyle ücret ya da ek ödeme sayılmaz. Aynı şekilde, bankanın firma hesabına çalışanlar adına gönderdiği ve ödemenin şirket üzerinden çalışanın hesabına geçtiği promosyon ödemeleri de ücret kabul edilemeyecek.
Promosyon Ödemeleri Bordroya Ne Zaman Dâhil Edilmeli?
Promosyon ödemesinin bordroya dâhil olmasını gerektiren durumları aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.
- Banka tarafından çalışanlar adına şirket hesabına gönderilmiş fakat şirket tarafından “Gelir” olarak kaydedilmiş ödeme tutarları sonrasında birebir olarak çalışanın hesabına aktarılsa da işverenin çalışana yaptığı bir ödeme gibi kabul edileceğinden bordroya dâhil edilmesi gerekiyor.
- İşverenin, banka promosyonu olarak gelen ödeme tutarından daha fazla tutarlarda işçiye ödeme yapması durumunda ödeme ücret kabul edilecektir.
Gelir İdaresi Başkanlığı Samsun Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından 07/04/2014 tarihinde yayımlanmış Özelge de konuya açıklık getirmiş, banka promosyonlarının hangi durumda ücret kabul edileceğini açıklamıştır.
13649056-120[61-2013/ÖZE-01]-35 sayılı Özelge’nin aslı için tıklayınız.
Bu firmada çalışıyorum yıldır vakıftan mahisimizi almakdaydik sonra firma yapı kirediye gecdi bu bangayla calismaya başladık banga biz musderisi oldunuz için provosyon vermek zorunda dehilmidir fakat bize para yatirmadilar hesabımıza şirkete yatırıp şirket bize vermedi parayı bunun için napmamiz gerek bı akıl alabilirmiyim
İşten kovulan birinden banka promosyonu geri talep edilebilir mi
Parayı sen değil işveren alır. Belirli bir sigortalı çalışan dahilinde bankayla sözleşme yapılır. Maaş ödemeleri o banka hesaplarına yapılır. Çalışan kişilerede banka kartı kredi kartı nakit avans gibi finansal ürünler satılır. Karşılıklı ticaret karşılığı bankalar işverenlere promosyon öder..
Peki ben kredi kartı avans hesap ve diğer banka ürünlerinden kullanıyorum diye benim sırtımdan patron promosyon alıyor demek oluyor bu sanırım
Kanunen işveren parayı alabilirim? Bizim şirketimiz akbank tan işbankasına geçiş yaptı ama promosyon alamadık.
Banka promosyonunun bir kısmını işçiye verip kalanını belediyenin kasasına aktaralım diye bir muhabbet olmuş bunu yapabilirlermi kanunsuz olurmu.örneğin 4 binlira yatacak olan paranın 2 binini bizim hesaba 2 binini belediye kasasına ödettirebilirlermi bankaya.hesap işleri müdürü bu teklifi belediye başkanına yapmış yapabilirlermi
Ben 8yildir bankadan maaş alıyorum.ama hiç promosyon almadım . öyle bir şey söz konusu değildir diyor iş veren
Kimse de demiyor bu para helal mi , haram mı? Sonuçta faizden kazanılan para bu. Bunun bir kısmını veriyor sana. Yani helal para değil..
Yanlış bir algı ve bilgilendirme oluyor bu konuda. Bankalar özel sektörde sadece Maaş üzerinden promosyon vermiyor. Bankada nakit para tutmanız, nakit akışınız, DBS hesabınız, KGF kullanım durumunuz, Kredi Kartı Kullanım oranınız ve en önemlisi Teminat mektup kullanım oranınız hatta en önemli kriter sizin havale, eft masraflarınız bile önemli. Özel sektörde aslında işveren promosyonla ödediği eft, havale masraflarının bir kısmını geri alırken maaş için hesapta tuttuğu para yüzünden promosyon alıyor. Düşünsenize maaş günü yatırdınız ve işçi çekti parayı aynı gün. Bankanın işine yarar mı? Yaramaz. Etraflıca düşünmek önemli.
Sanki emekli bir ay boyunca bankada tutuyor parayi
Bu promosyonu kuruşu kuruşuna işçisine yatıran Babayiğit patronlar varken birde bizimkiler gibi paraya doymayanlar var
İlgili promosyonların dağıtımıyla ilgili 3 seçenek söz konusu;
1- Firmanın promosyon bedelini alıp işçilerine dağıtması. (Bu kıstas ücret sınıfına da konu olabilmekte)
2-Firmanın parayı hiç almadan, bankadan doğrudan işçilerin hesabına yatırması. (Bordroya konu değildir)
3-Firmanın promosyon bedeli alıp mali tablolarında gelir olarak kaydedilmesi.
Eğer sözleşmenizde maaş promosyonuyla ilgili bir madde olup işçinin alacağı yazılı ise, bu bedel zorunlu olarak işçiye yatırılması gerekir. Aksi durumda ilgili bedel tamamen şirketin insiyatifine bağlı bir durumdur ve promosyonu işçilere ödemek zorunda değildir.
Bedelin hesaplanmasıyla ilgili firmanın teminat sınırları, işçi sayısı, işçilerin maaş tutarları ve sözleşmenin süresi büyük önem taşıyor,
Örnek vermek gerekirse linkedin platformunda 24 bin TL promosyon bedeli alan personelde gördüm yıllık 300-500 lira alanda, bu konuda bankaları zorlamak gerektiğini düşünüyorum, Nitekim Türkiye şartlarında en çok kar eden yapılar bankalardır.