Bedelli Askerlikte Tazminat
Bedelli Askerlikte Tazminat

Bedelli Askerlikte Tazminat

21 günlük bedelli askerlik, 2018 Temmuz’da, Resmî Gazete’de yayımlanarak duyurulmuştu. Buna göre 1 Ocak 1994’ten itibaren doğanlar, 15 bin lira karşılığında bedelli askerlikten faydalanabileceklerdi. Bu durum beraberinde birçok soru işaretini daha getirmişti. Bu soru işaretlerinden birisi de: halihazırda çalışan bir kişinin bedelli askerlikte tazminat alıp alamayacağıydı.

Aslında konu, 7146 sayılı Kanunun 2. maddesinde net olacak belirlenmişti. Buna göre 21 günlük bedelli askerlik görevini yerine getirilenler tazminat alamayacak, ücretsiz izne ayrılacaktı. Ancak konu ile ilgili birçok fikir ayrılığı vardı. Neticesinde konu defalarca yargıya taşındı. Mahkemeler de konu ile ilgili birçok kez çelişen kararlar aldı. Ancak nihayet konuya son nokta konuldu.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 28. Hukuk Dairesinin 2019/3356 sayılı ve Konya Bölge Adliye Mahkemesi 8. Hukuk Dairesinin 2020/167 sayılı kararlarında “ İşçinin iş sözleşmesini askerlik nedeni ile feshetmesinin kıdem tazminatına hak kazanmada yeterli olduğunu, askerlik süresinin kısa süreli ya da bedelli olmasının önemli olmadığı” yönünde karar verdi.

Muvazzaf Askerlikte Fesih

İş mevzuatında 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun yürürlükte kalan 14. maddesi yeni iş kanuna da eklendi. Bu kanuna tabi çalışanların muvazzaf askerlik nedeni ile iş akitlerini feshetmeleri durumunda, hizmet akdinin en az bir yıl olması kaydıyla kıdem hakkı kazanacakları belirtiliyor.

Karardan Önce Görüşler Nasıldı?

Muvazzaf askerlikte “Askere Sevk Belgesi” ile askere gidişini, işverene ispatlayan çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanıyor. Bedelli askerlikte ise bu belge alınamayacağı için kıdem tazminatının da mümkün olmayacağı, kimi kesimlerce savunuluyordu. Ayrıca mevzuatta da, bedelli askerlikten faydalanan kişinin ücretsiz izinli sayılacağı da açıkça belirtiliyordu.

Öte yandan, bedelli askerlik süresince ücretsiz izinli sayılmak, askerlik sonrası işe dönmek isteyenleri güvence altına almak amacı taşıdığı da savunulan bir diğer görüştü. Ayrıca işçi kendi inisiyatifi doğrultusunda, bedelli askerlik öncesi iş sözleşmesini feshedip, kıdem tazminatı alabileceği de bir başka düşünceyi oluşturuyordu.

Bu içerik de ilginizi çekebilir.

Yeni Dönem Askerlikte İşçi Hakları

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

2025 Yılı İş Kanunu İdari Para Cezaları Açıklandı

2025 Yılı İş Kanunu İdari Para Cezaları Açıklandı

2025 Yılı İş Kanunu İdari Para Cezaları Açıklandı

1 yorum

  1. İyi akşamlar ben devlette kadrolu işçi olarak çalışmaktayım. Bu yıl 20 Haziran’da bedelli askerliğe gideceğim. Ben askere gider iken işten çıkış yapmak zorunda mıyım yoksa memurlar gibi ücretsiz izin kullanma hakkım varmıdır? Resmi gazetede buna dair hiç bir bilgi bulamadım. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir