Dövizle Maaş Ödenmesi
Dövizle Maaş Ödenmesi

Dövizle Maaş Ödenmesi

2018 yazında Türk lirasında yaşanan ani değer kaybı, devlet kanadını birtakım önlemler almaya mecbur kıldı. Durumu tersine çevirmeye yönelik yapılacaklar listesinde, dövizle maaş ödenmesi konusu da bulunuyordu. Daha öncesinde Türk menşeli bir firma, Türk çalışanına dövizle maaş verebiliyordu. Ancak bundan sonra durum değişecekti.

Takvimler Ekim 2018’i gösterdiğinde, Resmî Gazete’de “Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Tebliğ”  yayımlandı. Tebliğde “Döviz Cinsinden ve Dövize Endeksli Sözleşmeler” başlıklı düzenleme 25 maddeden oluşuyordu. Gayrimenkulden iş sözleşmesine, elektronik haberleşme ağından taşıt satışına kadar oldukça geniş bir kapsam alanı bulunuyordu. Buna göre Türk menşeli bir firmada Türk çalışanın, dövizle maaş alamayacağı da belirtilmişti.

Türk lirasının hızla değer kaybı yaşaması sonucu birçok alanda döviz kullanılması kısıtlı hale getirilmiş, hatta tamamen kaldırılmıştı. Ancak Türkiye’de faaliyette bulunan yabancı şirketler ya da Türkiye’deki yabancı çalışanlar için durum farklılık gösteriyor. Yabancı şirketler döviz üzerinden maaş ödemesi yapabilirken, yabancı çalışanlar ise iş sözleşmelerine “dövizle maaş alma” maddesi ilave ettirebiliyor.

Hangi Şartlar Altında, Dövizle Maaş Alınamıyor?

  • Türkiye’de ikamet eden kişilerin, yurt dışında yerine getirilecek olan işler haricindeki iş sözleşmeleri
  • Türkiye’de ikamet eden kişilerin yurt dışında bulunan %50 ve üzerinde paylarının bulunduğu şirketlerin hazırlamış olduğu sözleşmeler
  • Danışmanlık, taşımacılık ve aracılık da dahil olmak üzere hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar.

Kimler Dövizle Maaş Alabilir?

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan, Türkiye’de ikamet eden çalışanlar
  • Ülkemiz sınırları dışında ikamet eden kişilerin Türkiye’de bulunan şube, temsilcilik, ofis, irtibat bürosu, doğrudan veya dolaylı olarak %50 ve üzerinde pay sahipliklerinin bulunduğu şirketlerin taraf olduğu sözleşmeler
  • Türkiye’de başlayıp yurt dışında sonlanan ve yurt dışında başlayıp Türkiye’de sonlanan elektronik haberleşme ile ilgili hizmet sözleşmeleri döviz üzerinden yapılabiliyor.

Konuyla ilgili olarak yayınlanan tebliğ için tıklayınız.

https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2018/11/20181116-8.htm

Hakkında Datassist Admin

Göz atın

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

İş Hukukunda Fazla Çalışmanın İspat Yükü

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir